Harga Tiket Tasik Dayang Bunting 2023

Harga Tiket Tasik Dayang Bunting – Nak main air? Cuba datang ke Tasik Dayang Bunting. Di sini, anda boleh bermain air seberapa banyak yang anda suka dan mendapat bonus juga. Bonusnya ialah menikmati pemandangan alam yang sangat indah sambil dapat menghirup udara yang sangat segar.

Dua perkara yang akan membantu menyegarkan minda bukan? Anda boleh datang ke sini sambil bercuti bersama keluarga tersayang. Bukan sahaja mempunyai keindahan alam yang sangat menarik, tasik pelancongan ini juga mempunyai mitos yang tidak kurang menariknya.

Selain daripada mitos tersebut, tempat pelancongan yang satu ini memang berbaloi untuk dikunjungi. Untuk maklumat lanjut mengenai Tasik Dayang Bunting, anda boleh perhatikan penjelasan berikut.

Rides at Lake Dayang Bunting

Rides at Lake Dayang Bunting
Picture by: @dayangbuntingofficial

Di tempat pelancongan yang satu ini, tunggangan yang boleh didapati ialah tunggangan air yang terdiri daripada bot dan bot laju. Untuk dapat menikmati kedua-duanya, sudah tentu anda perlu membayar lebih. Bot boleh dipilih apabila anda ingin menikmati pemandangan sekeliling dari atas air tasik.

Bot ini boleh memuatkan ramai orang supaya anda yang datang beramai-ramai boleh menyewanya bersama. Dari bot nanti anda boleh lebih dekat dengan air tasik malah boleh menyentuhnya.

Bagi bot laju, ini sebenarnya cara yang boleh digunakan untuk sampai ke Tasik Dayang Bunting dari Jeti Kuah, Langkawi. Dengan bot laju ini, perjalanan hanya singkat, lebih kurang 15 minit.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @raf2909

Tiada tarikan istimewa yang dipaparkan di tempat pelancongan yang satu ini. Namun, sepanjang perjalanan ke tasik, anda mungkin akan bertemu monyet nanti. Mereka mungkin menggoda tetapi berhati-hati dan jangan ganggu mereka.

Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023

Jangan lupa untuk mengawasi barang-barang anda dengan betul supaya ia tidak dicuri oleh mereka. Untuk sampai ke tasik itu sendiri, pengunjung mesti melalui kira-kira 350 anak tangga yang treknya naik dan turun.

Walaupun begitu, jalan tersebut telah disusun dengan baik memudahkan pengunjung untuk sampai ke sana. Kedalaman Tasik Dayang Bunting sendiri diketahui sekitar 15 meter dan setiap pengunjung boleh berenang di sini dengan bebas.

Walau bagaimanapun, memandangkan kedalaman tasik, anda harus memakai jaket keselamatan sebelum berenang untuk meningkatkan keselamatan. Bagi mereka yang suka menyelam, datang ke tasik ini boleh menjadi peluang untuk menyaksikan ikan-ikan kecil beraksi.

Ya, anda boleh melakukan snorkeling di tasik ini. Malah, pemandangan bawah air tasik ini tidak kurang cantiknya berbanding pemandangan luar. Biota marin juga dipelihara dengan baik supaya anda boleh menikmati keindahannya dengan lebih bebas.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @zen_ghost48

1. Berenang dan Snorkeling

Semasa di Tasik Dayang Bunting, anda sangat dibenarkan berenang. Di sini, aliran airnya tenang, jadi ia sesuai untuk anda yang ingin menyegarkan diri di luar dengan berenang.

Sudah ada tempat penyewaan jaket keselamatan di mana anda boleh pergi untuk meningkatkan keselamatan anda semasa berada di dalam air tasik, terutamanya jika anda bukan perenang yang mahir. Kerana tasik itu cukup dalam.

Selain berenang, anda juga boleh melakukan snorkeling pada masa yang sama. Ini adalah berita yang sangat menggembirakan terutama bagi mereka yang mempunyai hobi menyelam. Untuk satu aktiviti itu, Tasik Dayang Bunting amat digalakkan kerana pemandangan bawah lautnya sangat cantik.

Di sini, anda akan menemui ikan-ikan kecil serta biota laut lain yang terpelihara cantik. Tidak perlu membawa peralatan snorkel sendiri, kerana di sini juga terdapat tempat untuk menyewa.

Baca Juga  Harga Tiket Hutan Bandar MBJB 2023

2. Dengan bot

Enggan basah, anda masih boleh menaiki bot. Dengan bot ini, anda boleh bersiar-siar menikmati keindahan alam semula jadi yang ditawarkan oleh Tasik Dayang Bunting dari atas perairan.

Bot boleh disewa dengan harga yang sangat berpatutan. Satu bot juga boleh diisi oleh ramai orang sekaligus supaya bayaran sewa dapat dikurangkan.

3. Bersantai dan Ambil Gambar

Aktiviti lain yang juga boleh dilakukan di tempat pelancongan yang satu ini ialah bersantai dan bergambar. Pemandangan indah dan udara segar Tasik Dayang Bunting menjadikan ini tempat yang sesuai untuk berehat.

Selain bersantai, anda juga boleh mengambil gambar pada masa yang sama. Sayang sekali pemandangan seindah Tasik Dayang Bunting tidak ditangkap. Selain itu, terdapat juga banyak tempat indah yang boleh digunakan sebagai objek untuk mencipta foto dengan latar belakang estetik.

4. Membeli Cenderamata dan Terapi Ikan

Tidak jauh dari tasik, terdapat sebuah kedai kecil yang menawarkan cenderahati dan kedai ini turut menyediakan perkhidmatan sewa bot dan pelampung. Berdekatan dengan kedai itu terdapat sebuah kolam yang mengandungi banyak ikan hidup di situ. Inilah tempatnya jika anda ingin menikmati terapi ikan semulajadi.

5. Melawat Pulau Dayang Bunting

Tambahan pula, semasa berada di tasik ini anda juga boleh melawat Pulau Dayang Bunting. Ini adalah pulau yang kelihatan seperti wanita hamil. Untuk ke sana, anda boleh menggunakan bot laju, sudah tentu kosnya berbeza dengan harga tiket masuk.

Kemudahan di Tasik Dayang Bunting

Kemudahan di Tasik Dayang Bunting
Picture by: @aquaritz.lgk
  • Kawasan parkir kenderaan
  • Tandas awam
  • bilik sembahyang
  • Tempat untuk menyewa jaket keselamatan dan peralatan menyelam
  • Permainan air dan kemudahan keselamatan

Lokasi Tasik Dayang Bunting

Lokasi Tasik Dayang Bunting
Picture by: @i.thamixhachi01

Lake Dayang Bunting terletak di Pulau Dayang Bunting, Langkawi, Kedah, Malaysia. Tempat itu memang agak jauh dari pusat bandar. Walaupun begitu, tempat pelancongan yang satu ini masih mudah didapati kerana sudah sangat terkenal.

Baca Juga  Harga Tiket Gunung Ledang 2023

Untuk sampai ke tasik, anda boleh menggunakan kenderaan beroda dua, kenderaan beroda empat atau kenderaan yang lebih besar seperti bas. Walaupun anda tidak mempunyai kenderaan persendirian, anda boleh menggunakan pengangkutan awam.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @dayangbuntingofficial

Mengenai waktu operasi, Tasik Dayang Bunting boleh dikunjungi pada bila-bila masa kerana ia dibuka 24 jam sehari. Dengan kata lain, tiada had masa di tempat pelancongan yang satu ini. Anda juga bebas untuk menerokai pelbagai tempat sesuka hati.

Walaupun destinasi pelancongan yang satu ini boleh dikunjungi pada bila-bila masa, jika anda inginkan suasana tasik yang lebih tenang, anda boleh datang pada hari bekerja. Sebab, hujung minggu selalunya lebih ramai pelancong di sini.

Harga Tiket Tasik Dayang Bunting

Harga kemasukan
Picture by: @dayangbuntingofficial

Tentunya untuk dapat menikmati keindahan yang ditawarkan oleh Tasik Dayang Bunting bukanlah percuma. Ini bermakna anda perlu membayar yuran untuk mendapatkan tiket masuk. Tapi ambil mudah, harga tiket masuk ini sangat berpatutan walaupun dibezakan berdasarkan umur dan asal usul pelancong.

KategoriHarga Tiket Masuk
Pengembara Asing DewasaRM6
Kanak-kanak Pelancong AsingRM3
Pengembara Tempatan DewasaRM3
Anak Pelancong TempatanRM1

Selain daripada peruntukan di atas, anda sebenarnya boleh membeli pakej Bunting Tasik Dayang. Dengan memilih pakej ini, anda tidak perlu bersusah payah nanti kerana pakej tersebut termasuk hotel dan makanan.

Malah terdapat pakej yang menawarkan lebih banyak faedah seperti melawat beberapa pulau lain di sekitar Pulau Dayang Bunting.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @raf2909

(belum ada promosi atau diskaun)

Tasik Dayang Bunting adalah salah satu tarikan pelancong terbaik yang boleh anda lawati untuk menghabiskan percutian anda bersama orang tersayang. Jangan lupa, abadikan kewujudan anda di tempat istimewa ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.