Harga Tiket Air Terjun Kota Tinggi 2023

Harga Tiket Air Terjun Kota Tinggi – Apabila bercakap mengenai destinasi pelancongan yang sangat menarik, cantik dan popular di kawasan Johor, Air Terjun Kota Tinggi juga mesti dibincangkan. Kerana popularitinya, tempat pelancongan ini akan dipenuhi pelancong terutama pada hujung minggu dan cuti.

Mereka yang datang ke sini biasanya menjemput keluarga mereka untuk turut serta. Maklumlah, tempat pelancongan ini merupakan tempat pelancongan yang mesra walaupun untuk kanak-kanak. Walaupun tempat pelancongan ini berbentuk air terjun, kawasan air terjun ini landai.

Selain itu, air terjun di kaki Gunung Muntakak dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang menjadikan percutian keluarga lebih mengujakan. Tertarik dengan maklumat lain tentang destinasi air terjun ini? Semak perbincangan berikut.

Air Terjun Kota Tinggi

Kenderaan
Picture by: @clover1023

Walaupun ia dipanggil air terjun, terdapat juga tunggangan di sini yang menjadikannya seperti taman air. Kenderaan itu adalah longsoran yang panjang, lengkap dengan terowong. Kenderaan ini boleh didapati di peringkat paling rendah.

Paras ini juga paling cetek sehingga selamat untuk dijadikan tempat mandi kanak-kanak. Dan di sinilah kebanyakan kanak-kanak bermain air. Untuk kanak-kanak dan dewasa yang tidak boleh berenang, anda boleh menyewa tiub apungan terlebih dahulu untuk keselamatan.

Tempat sewa juga tidak jauh dari lokasi tempat mandi jadi anda tidak perlu bersusah payah untuk mendapatkannya. Tempat mandi ini sangat luas sehingga boleh memuatkan ramai pengunjung sekaligus.

Baca Juga  √ Air Terjun Kipungit: Harga Tiket, Jadwal Kegiatan, Lokasi

Tarikan di Air Terjun Kota Tinggi

Tarikan di Air Terjun Kota Tinggi
Picture by: @stnrqlah

Secara keseluruhan, ketinggian air terjun ini adalah kira-kira 34 meter. Dengan ketinggian ini, air terjun ini terbahagi kepada beberapa peringkat yang sebahagiannya dikategorikan selamat untuk mandi dan berenang. Tetapi mengenai tarikan, tiada tarikan istimewa yang boleh dilihat di sini.

Di sini, anda hanya boleh menonton bagaimana kanak-kanak dan pelawat lain bermain di dalam air dengan gembira, dan memanfaatkan gelongsor untuk meluncur ke dalam air. Tidak kalah dengan kanak-kanak, ada orang dewasa yang turut bermain air di sini.

Bagi pengunjung yang berminat, boleh datang ke peringkat yang lebih tinggi sambil berjalan-jalan. Sudah ada jambatan disediakan bagi memudahkan pengunjung menyeberangi sungai.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @clover1023

1. Mandi

Aktiviti pertama yang boleh anda lakukan semasa berada di kawasan pelancongan yang satu ini ialah mandi-manda. Seperti tarikan pelancong air terjun yang lain, air terjun di sini juga terdiri daripada beberapa aras yang setiap satunya mempunyai keistimewaan tersendiri.

Kawasan untuk mandi juga bertingkat dan kedalaman juga berbeza. Untuk kawasan paling cetek, ini adalah kawasan yang sesuai untuk kanak-kanak. Sementara itu, orang dewasa bebas memilih kawasan mana untuk mandi.

Cuma anda perlu ambil perhatian, sudah ada jaring yang dipasang di sini. Jaring ini menjadi sempadan kawasan selamat untuk berenang. Jika melebihi had ini, ia adalah kawasan yang berbahaya kerana ia agak dalam.

Demi keselamatan, anda harus memberi perhatian kepada kewujudan pukat ini dan jangan patahkan. Walaupun anda mahir berenang, tetap elakkan kawasan yang dilarang.

Bagi pengunjung yang tidak boleh berenang, anda boleh menggunakan tayar apung yang turut disediakan di kawasan pelancongan ini. Sudah tentu, tayar terapung baru boleh digunakan selepas anda menyewanya.

Baca Juga  Harga Tiket Flora Park Cameron Highland 2023

2. Menikmati Makanan Sambil Bersantai

Puas berenang, anda boleh segera makan makanan apabila anda berasa lapar. Aktiviti yang satu ini boleh dilakukan di gerai makan atau di restoran sekitar kawasan tersebut. Tetapi perlu diingatkan, di kawasan ini anda tidak dibenarkan membawa makanan dari luar.

Nanti ada pemeriksaan sebelum masuk ke kawasan air terjun untuk pastikan tiada makanan luar dibawa masuk. Kalau lapar pun tolong belikan makanan di gerai sana.

Rupa-rupanya perkara ini sengaja dilakukan untuk menjaga kebersihan kawasan air terjun tersebut. Ini kerana akan ada pengunjung yang sengaja membuang sampah dan menjadikan kawasan pelancongan itu kotor. Dan sememangnya peraturan ini membuahkan hasil, kawasan pelancongan ini sangat bersih dan bebas daripada sampah.

3. Nikmati pemandangan

Di mana-mana, air terjun merupakan salah satu tarikan pelancong yang ditujukan kepada pencinta alam, begitu juga dengan Air Terjun Kota Tinggi ini. Anda bukan sahaja boleh berenang, di sini anda boleh memuaskan penglihatan anda dengan memperhatikan persekitaran semula jadi.

Di kawasan ini juga, anda boleh melihat beberapa spesies serangga dan burung yang terbang bebas. Walaupun anda ingin mempunyai lebih masa di sini, anda juga boleh menginap di penginapan yang telah disediakan.

4. Menikmati Suasana Hutan yang Tenang

Kerana ia berada di kaki gunung, wajarkah destinasi pelancongan yang sangat popular ini dikelilingi oleh hutan yang terdapat pelbagai jenis tumbuhan tumbuh di dalamnya? Namun, kerana banyak jenis tumbuhan, udara di sekitar air terjun ini sangat segar.

Selain itu, pemandangan hijau juga dapat menyegarkan mata. Sememangnya tidak salah jika air terjun Kota Tinggi merupakan antara destinasi pelancongan yang terkenal khususnya di Johor.

Kemudahan di Air Terjun Kota Tinggi

Kemudahan di Air Terjun Kota Tinggi
Picture by: @clover1023
  • Sewa terapung
  • Tempat sewa tayar untuk mandi
  • gerai makan
  • Penginapan
Baca Juga  Bukit Jelutong Eco Community Park 2023

Lokasi

Lokasi
Picture by: @clover1023

This waterfall tour is located at KM 16, Jalan Lombong, Kota Tinggi, Johor, Malaysia. Lebih tepat lagi, Air Terjun Kota Tinggi berada di kawasan Pergunungan Muntakak, kira-kira 15 km dari lapangan terbang Kota Tinggi.

Manakala dari Bandar Johor Baru pula jaraknya kira-kira 60 km. Sementara itu, jika anda ingin ke sana, terdapat dua pilihan kenderaan untuk dipilih, seperti berikut.

1. Dengan kereta

Jika anda mengembara dengan kereta ke air terjun, anda boleh bermula dari Lebuhraya Utara Selatan atau NSE. Kemudian menuju ke arah susur keluar Kulai dan kemudian anda hanya perlu mengikut papan tanda jalan yang menghala terus ke Kota Tinggi.

2. Dengan bas

Tambahan pula, jika anda menaiki bas, anda boleh datang terus ke terminal Larkin di Johor. Di sini, anda hanya perlu menaiki bas menuju ke Kota Tinggi.

Waktu Operasi Air Terjun Kota Tinggi

Waktu Operasi Air Terjun Kota Tinggi
Picture by: @clover1023

Waktu operasi destinasi pelancongan ini bermula dari jam 08.00 pagi hingga 18.00 tengah hari. Destinasi pelancongan air terjun istimewa ini juga dibuka setiap hari, jadi anda boleh datang ke sini bila-bila masa.

Harga Tiket Air Terjun Kota Tinggi

Harga kemasukan
Picture by: @clover1023

Harga tiket untuk masuk ke air terjun sangat berpatutan. Namun begitu, terdapat perbezaan harga di kalangan pelancong tempatan, pelancong asing dan kanak-kanak serta orang dewasa. Maklumat lebih terperinci seperti berikut.

KategoriHarga Tiket Masuk
Pengembara Tempatan DewasaRM5
Anak Pelancong TempatanRM3
Pengembara Asing DewasaRM15
Kanak-kanak Pelancong AsingRM10

Selain mempunyai tiket masuk, pengunjung di sini juga perlu membayar parkir jika membawa kenderaan sendiri. Jika parking kereta hanya RM 3, manakala untuk motosikal hanya RM 1.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @clover1023

(belum ada)

Datang ke Air Terjun Kota Tinggi adalah keputusan yang tepat untuk meluangkan masa berharga bersama keluarga anda. Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak datang semasa musim hujan. Kalau datang pun dinasihatkan jangan mandi untuk keselamatan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.