√ MASJID JAMEK KL: Sejarah, Fakta Unik, Review

Masjid Jamek Kuala Lumpur, yang juga dikenali sebagai Masjid Jamek Sultan Abdul Samad secara rasmi, merupakan sebuah masjid jamik yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur. Asalnya, masjid ini dibina oleh para pedagang Islam yang berasal dari India, di persimpangan Sungai Klang dan Sungai Gombak semasa pemerintahan British.

Lokasinya berhampiran dengan tapak perkuburan awal dan kini terletak berdekatan dengan Dataran Merdeka, stesen Putra LRT, dan Star LRT. Kehadirannya menjadi sebahagian daripada ciri-ciri penting Kuala Lumpur sebagai Kota Kebudayaan Islam.

Sejarah

sejarah masjid jamek

Masjid ini berdiri di tapak bekas perkuburan Melayu lama di persimpangan Sungai Klang dan Sungai Gombak, dan diberi nama Masjid Jamek. Sebelum ini, beberapa masjid telah wujud di kawasan Jalan Jawa dan Jalan Melayu, melayani masyarakat Melayu, tetapi Masjid Jamek adalah masjid besar pertama yang dibina di Kuala Lumpur.

Sultan Selangor, Sultan Sir Alaeddin Sulaiman Shah, meletakkan batu asas masjid pada 23 Mac 1908, dan secara rasmi membukanya pada 23 Disember 1909. Pembinaan masjid ini menghabiskan belanja sebanyak $32,625, sebahagiannya dibiayai oleh masyarakat Melayu dengan sumbangan dari kerajaan kolonial British. Arkiteknya, Arthur Benison Hubback, merancang masjid ini dalam gaya Indo-Saracenic, mencerminkan dengan longgar gaya seni bina Mughal India Muslim.

Masjid Jamek berfungsi sebagai masjid utama Kuala Lumpur sehingga pembinaan Masjid Negara pada tahun 1965. Sejak itu, masjid ini telah diperbesarkan dengan pembinaan sambungan dan penambahan bumbung di halaman depan yang asalnya terbuka. Salah satu kubah masjid roboh pada tahun 1993 akibat hujan lebat, tetapi telah dibaiki sejak itu.

Pada 23 Jun 2017, masjid ini diberi nama Masjid Jamek Sultan Abdul Samad oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, sempena nama moyangnya, Sultan Abdul Samad yang keempat. Ini dilakukan kerana masjid ini pada asalnya dibina di atas tanah yang merupakan sebahagian dari negeri Selangor.

Seni Bina

seni bina masjid jamek kl

Reka bentuk masjid ini mengikuti tata letak tradisional India Utara, dengan dewan solat yang terbuka ke arah laman tertutup atau “sahn”. Masjid ini dikelilingi oleh dua menara utama dan beberapa menara kecil lain. Kubah bergaya bebawang di puncak dewan solat dan di puncak menara menyerupai seni bina Moghul.

Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023

Masjid Jamek merupakan contoh seni bina “rasmi” British di Malaysia, yang melibatkan perpaduan unsur Moor dan Mughal. Jalur merah dan putih di dinding batu serupa dengan Masjid Jamek di Cordoba, Sepanyol, membentuk lapisan luar masjid. Persamaan dengan masjid Moor yang lain dapat dilihat pada gerbang berpilar dalam bentuk berpetak dan perincian dengan susunan batu bata, plaster, dan marmer.

Pentadbir Inggeris adalah yang pertama memperkenalkan kubah pada bangunan-bangunan di Malaysia, terinspirasi oleh bangunan Moghul di India. Inilah yang membawa kepada kemunculan masjid bertekadah seperti di Masjid Ubudiah Kuala Kangsar, Masjid Zahir Alor Star, dan Masjid Jamek Kuala Lumpur. Puncaknya ialah dalam bangunan Sultan Abdul Samad, bangunan utama pejabat KTM, dan Stesen Kereta Api Kuala Lumpur.

Masalah

masjid jamek kuala lumpur

Masjid ini telah menjadi mangsa pesatnya pembangunan infrastruktur di Kuala Lumpur. Jabatan Perancang Bandar Kuala Lumpur telah memberikan kelulusan untuk pelbagai bangunan dan struktur, yang akhirnya mengorbankan keindahan masjid ini. Akibatnya, tiada ruang lagi untuk pengembangan dan tempat letak kereta, dan tandas juga tidak terjaga dengan baik.

Masjid ini terletak kira-kira 10 meter dari paras normal Sungai Gombak-Sungai Klang. Pada 10 Jun 2007, Lantai Masjid Jamek dan kawasan sekitarnya tenggelam hampir 1 meter akibat hujan lebat yang berterusan dari pukul 6 petang hingga 8 malam. Paras air di Sungai Klang mencapai 30 kaki, iaitu angka tertinggi yang pernah direkodkan. Beberapa kereta dihanyutkan oleh air ke kawasan Masjid Jamek. Banjir pernah melanda pada tahun 1926, 1971, dan 2003. Masjid Jamek diliputi lumpur dan tembok dinding sebelah kanan masjid roboh akibat serangan air banjir yang kuat. Stesen Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) di Masjid Jamek turut ditutup hampir sejam.

Sungai Gombak, yang bersatu dengan Sungai Batu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), merupakan sungai utama jika dibandingkan dengan Sungai Klang yang melintasi bawah stesen transit aliran ringan Masjid Jamek. Sungai Ampang juga menyumbang kepada banjir kilat di Masjid Jamek, terutamanya apabila hujan melanda kawasan seperti Selayang, Kepong, Jinjang, Gombak, Segambut, Sentul, Setapak, Melawati, Jalan Ipoh, dan Chow Kit.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Botani Shah Alam 2023

Satu kubah bawang di bahagian tengah masjid ini runtuh sekitar tahun 1990-an, tetapi kemudian diperbaiki semula. Walaupun demikian, solat tetap diteruskan kerana kejadian tersebut tidak melibatkan kesemua kubah.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) perlu memantau kebersihan dan keselesaan akibat gangguan beberapa individu yang menggunakan kawasan tersebut sebagai tempat berehat dan berbaring.

Fakta Unik

fakta unik masjid jamek

Masjid ini menampilkan rekabentuk yang unik dan menarik, dicipta pada tahun 1908 oleh A.B. Hubback semasa beliau menjadi Penolong Arkitek di Jabatan Kerja Raya. Terletak di tempat bermula sejarah Kuala Lumpur, di atas bukit tinggi bertemuan Sungai Klang dan Gombak, di muara berlumpur yang memberikan nama “Kuala Lumpur”. Sungai-sungai ini sering mengalami banjir, namun masjid ini kebanyakannya dapat bertahan di atas air banjir.

Sehingga pembukaan Masjid Negara pada tahun 1965, Masjid Jamek dianggap sebagai masjid utama Kuala Lumpur. Sebelum masjid ini dibina, tapak ini digunakan sebagai tanah perkuburan Islam pertama di Kuala Lumpur. Sebahagian besar kubur telah digali semasa pembinaan, sementara yang lain masih terletak dalam kawasan kubur. Beberapa batu nisan lama masih dapat ditemui di taman tersebut.

Batu asas, yang terbuat daripada marmar putih Ipoh dan bertulisan Jawi, diletakkan pada 14 Safar 1336 (23 Mac 1908) oleh Sultan Selangor, Sultan Alaeddin Sulaiman Shah, di hadapan Tuan H.C. Belfield, Residen British di Selangor, dan En A.B. Hubback. Sejumlah sembilan syiling baru (tiga kerajaan dan enam dolar) ditempatkan di bawahnya. Masjid ini secara rasmi dibuka pada 23 Disember 1909.

Kontrak pembinaan dianugerahkan kepada Towkay Ang Seng, kontraktor yang sama yang membina bangunan Sultan Abdul Samad yang berdekatan, dengan bajet sebanyak $33,538.25 Straits Dollars yang dibayar oleh Kerajaan F.M.S., Sultan, dan Ahli Dewan Negara Melayu. Tangga lingkaran besi tuang di dalam menara dibuat di England oleh St. Pancras Ironworks Co.

Gaya seni bina masjid ini digambarkan sebagai Eklektik Arabesque dan Mughal, terdiri daripada tiga kubah berbentuk bawang dengan astaka Chhatri, dan sepasang menara elegan setinggi 27 meter. Halaman luas di depan pada asalnya telah ditutup untuk mengakomodasi lebih banyak jemaah dengan selesa. Masjid ini terbuat daripada batu bata dan plaster dengan menara konkrit tuang dan Chhatri’s. Kubah dibuat daripada kayu yang dilapis dengan bitumen dan bahan felt, dan dicat putih. Lantai asalnya diturap dengan jubin Doulton corak sejadah Melayu, tetapi kini telah digantikan dengan marmar putih.

Baca Juga  √ MASJID DARUL HANA: Tarikan, Review, Kemudahan

Masjid Jamek mengalami kerosakan besar semasa serangan udara Jepun pada 26 September 1941, yang merenggut nyawa tiga jemaah. Bangunan ini telah mengalami beberapa ubah suai sepanjang tahun, dan perkarangan masjid sentiasa mengekalkan beberapa pokok kelapa untuk mengekalkan suasana luar bandar di tengah-tengah kesibukan Kuala Lumpur.

Baru-baru ini, masjid dan sekitarnya telah mengalami pembaharuan besar sebagai sebahagian daripada projek KL River of Life. Landskap keras, tempat duduk, penanaman baru, air pancut, dan lampu LED berwarna telah ditambah untuk meningkatkan daya tarikan mercu tanda Kuala Lumpur yang penting ini. Sebuah set anak tangga lama yang menuju ke sungai telah digali pada tahun 2014 sebagai sebahagian daripada usaha membersihkan sungai dan kini telah diperbaharui dan dimasukkan ke dalam perkarangan masjid yang telah diubahsuai.

Pada tahun 2017, masjid ini secara rasmi diberi nama Masjid Jamek Sultan Abdul Samad sebagai penghormatan kepada Sultan Abdul Samad, Sultan Selangor keempat, yang memerintah dari tahun 1857 hingga 1898.

Baca Juga: Masjid Jamek Kuching

Waktu Operasi

waktu operasi masjid jamek kl
  • Buka setiap hari
  • Pengunjung tidak boleh memasuki masjid pada waktu solat
  • Ditutup untuk pengunjung bukan Islam pada hari Jumaat

Lokasi

lokasi masjid jamek kl

Alamat: Jalan Tun Perak, City Centre, 50050 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/L7yCcxFHX3ukkBDA7

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Masjid Jamek Kuala Lumpur, yang berdiri sejak 1909, memegang peranan penting sebagai mercu tanda bersejarah di persimpangan Sungai Klang dan Gombak. Dengan seni bina Mughal dan Moorish yang memukau, masjid ini tidak hanya menjadi tempat ibadah utama, tetapi juga menjadi tarikan pelancongan yang memperkaya identiti budaya dan sejarah negara.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.