Harga Tiket Denai Kabus 2023

Harga Tiket Denai Kabus – Denai kabus adalah tempat yang disyorkan apabila cuti tiba. Tempat ini membawa konsep agro yang baru-baru ini diiktiraf oleh masyarakat khususnya Negeri Perak. Kawasan ini sering dikunjungi oleh pengunjung yang cintakan alam semulajadi dan ingin melarikan diri dari kesibukan kota untuk seketika.

Pemandangan yang bakal anda dapat ialah Bukit Bukau dengan pelbagai tumbuhan hijau. Selain itu, bunyi kicauan burung juga memberikan ketenangan tersendiri ketika berada di sana. Ingin tahu tentang ulasan penuh? Inilah dia:

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di Denai Kabus

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di Denai Kabus
Picture by: @kennygoh2016

Tempat semula jadi ini sering dikenali sebagai “Kundasang Kecil”. Ini kerana suasananya yang sejuk, nyaman dan panorama yang indah menjadi tarikan utama. Asal usulnya diberi nama Kabus kerana di kawasan sekelilingnya sering dijumpai kabus tebal.

Kabus terbentuk kerana lokasi tempat ini di bawah kaki Gunung Kenderong dan Kurenai. Kedua-duanya adalah ikon kawasan Gerik Hulu, Perak. Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh dilakukan di sana:

1. Memancing

Aktiviti memancing terbuka kepada orang ramai, aka sesiapa yang datang sama ada walk-in atau bermalam boleh mendapatkan pelbagai spesies ikan air tawar. Contohnya jelawat, ikan keli, tilapia, kaloi dan lain-lain lagi.

Baca Juga  Harga Tiket Selangor Fruit Valley 2023

Pastinya aktiviti memancing ini menjadi sangat menyeronokkan apabila dilakukan bersama keluarga dan rakan-rakan. Bagi pengunjung memancing dikenakan bayaran RM 5 seorang.

2. Menunggang ATV

ATV merupakan kenderaan yang jarang ditemui di kemudahan awam. Tetapi kini anda boleh menaiki ATV dengan datang ke tempat ini. Sudah tentu tidak percuma, ya, ada sewa yang perlu dibayar kepada pegawai.

Tenang saja ada guide yang akan membantu dalam pemanduan. Jadi tak perlu risau terjatuh atau terlanggar sesuatu. Harga yang perlu dibayar semasa menaiki ATV ialah RM50 dengan tempoh 30 minit.

3. Menunggang Kuda

Kini aktiviti ketiga yang boleh dilakukan di Denai Kabus ialah menunggang kuda. Tetapi ada beberapa syarat yang mesti dipatuhi oleh pengunjung. Contohnya ialah had umur dan berat yang akan menunggang kuda.

Selain itu, pemandu pelancong juga akan menawarkan sama ada anda ingin menunggang kuda secara bersendirian atau dengan pemandu. Pastikan anda memilih yang paling selamat! Harga untuk menunggang kuda ialah RM10 seorang dengan 1 pusingan.

4. Mandi di Sungai

Boleh dikatakan mandi sungai agak mengganggu kerana airnya belum tentu bersih. Tetapi jangan risau jika anda mandi di sini kerana anda akan mendapat sensasi segar dengan kualiti air yang terjamin bersih.

5. Mendaki Gunung

Seperti yang dijelaskan di atas, tempat ini memang terletak di kaki Gunung Kenderong atau Kerunai. Jadi untuk pendaki tempat ini sangat digalakkan untuk menikmati keindahan alam.

Jadi itulah beberapa aktiviti yang boleh dilakukan dalam lawatan ini. Jangan lupa jadikan senarai menunggu tempat untuk dikunjungi semasa cuti.

Tunggangan di Denai Kabus

Tunggangan di Denai Kabus
Picture by: @leena.herman9391

Selain aktiviti di atas, masih terdapat beberapa rides yang boleh dinikmati. Berikut adalah butirannya:

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Teruntum 2023

1. Flying Fox

Lokasi berbentuk bukit sememangnya memberi inspirasi kepada pengurus untuk menyediakan tunggangan yang menyeronokkan. Salah satunya ialah flying fox ini. Anda boleh mencuba tunggangan dengan harga istimewa dan merasai sensasi melihat tarikan pelancong dari ketinggian.

2. Tali Tinggi

Tali tinggi adalah kenderaan yang agak mencabar. Oleh itu, boleh dicuba sama ada yang berpengalaman mahupun yang belum. Jika anda inginkan adrenalin, maka kenderaan ini adalah pilihan yang tepat.

3. Panjat Dinding

Terdapat juga wall climbing di sini yang sesuai untuk latihan jika anda akan mengambil bahagian dalam kejohanan. Semestinya sambil menikmati pemandangan yang indah di sekeliling. Peralatan panjat dinding yang disediakan adalah selamat dan lengkap.

4. Zoo Petting

Akhirnya, anda boleh datang ke ladang rusa. Tempat ini bukan sahaja disyorkan untuk orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak kerana mereka akan seronok berinteraksi dengan haiwan yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

Antara beberapa tunggangan di atas, yang manakah anda paling suka? Jika anda ingin mencuba semuanya, sudah tentu ia akan sangat menyeronokkan.

Kemudahan Sedia Ada

Kemudahan Sedia Ada
Picture by: @erulnua

Kemudahan merupakan aspek yang cukup penting apabila berada di tempat pelancongan. Jangan biarkan, pilihlah tempat yang tidak disediakan pun tempat buang air kecil dan besar. Jangan risau, di Denai Kabus terdapat beberapa kemudahan yang boleh anda nikmati iaitu:

1. Penginapan

Ajak keluarga, kawan-kawan, terutama anak-anak menikmati percutian sambil melihat apa yang ada dalam lawatan ini, anda tidak akan puas jika hanya satu malam. Lebih-lebih lagi bagi pelancong asing yang ingin berehat.

Oleh itu, pengurus menyediakan penginapan tetap dengan pelbagai kemudahan di dalamnya. Harganya juga agak berpatutan, boleh tanya atau buat tempahan di tour officer.

Baca Juga  Harga Tiket Mardi Cameron Highland 2023

2. Khemah Perkhemahan

Seperti yang dijelaskan di atas, konsep lawatan ini adalah pemandangan semula jadi. Oleh itu, terdapat khemah perkhemahan yang digunakan oleh pengembara yang terletak di pinggir tasik. Terdapat tempat khas untuk sesiapa yang bermalam menggunakan khemah.

Kalau tak bawa dari rumah, boleh sewa kemudahan yang disediakan. Jadi, walaupun anda mempunyai rancangan mengejut nanti, anda tidak perlu risau lagi.

3. Tandas

Tandas pasti ada di tempat pelancongan ini. Pihak pengurusan juga amat mementingkan kebersihan, sehingga membuatkan pengunjung selesa membuang air besar dan kecil.

4. Masjid

Sudah ada kemudahan solat iaitu surau untuk pelancong tempatan mahupun asing yang beragama Islam.

Lokasi Denai Kabus

Lokasi Denai Kabus
Picture by: @nanieydaud2

Jika anda bertanya dimanakah lokasi tempat pelancongan yang unik dan menarik ini bertemakan alam semula jadi? Jawapannya ada di Denai Kabus, Kaki Gunung Kenderong, KG Pahat, Gerik, Perak, Malaysia, Kampung Pahat Malaysia.

Lawatan ini sangat mudah untuk diakses kerana ia tidak jauh dari Pekan Gerik. Pelawat hanya melakukan perjalanan selama lebih kurang 15 minit dengan menaiki kereta. Jalan tersebut telah dibaiki supaya semua jenis kenderaan dapat melaluinya.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @nanieydaud2

Memandangkan tempat ini berada di lokasi yang sama dengan kemudahan penginapan dan khemah perkhemahan, waktu operasi adalah 24 jam sehari. Bagaimanapun, terdapat beberapa sekatan ke atas tunggangan yang tidak boleh dilakukan pada waktu malam demi keselamatan pengunjung.

Harga Tiket Denai Kabus

Harga kemasukan
Picture by: @shaffikomar

Tiket masuk ke tempat tarikan pelancong kini percuma. Tetapi untuk menginap dan berkhemah ada penanda aras harga istimewa. Berikut adalah butirannya:

JenisHargaKeterangan
Cottage ARM150/malamPenginapan gaya EropahAda 6 unitMuat sehingga 4 orang dewasa dalam satu kotej
BerkemahRM50/malamPenginapan gaya EropahAda 6 unitMuat sehingga 4 orang dewasa dalam satu kotej
MemancingRM5/orang
BerkayakRM10/orang
Menaiki kendaraan ATVRM50/ATVDurasi waktu 30 menit
Menunggang kudaRM10/putaranTersedia joyride

Bagaimana, adakah anda telah mendapat maklumat lengkap tentang Denai Kabus ini? Jangan lupa luangkan masa untuk melancong bersama keluarga, kawan, anak dan orang tersayang!

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.