Harga Tiket Moroccan Pavilion Putrajaya 2024

Harga Tiket Moroccan Pavilion Putrajaya – Taman Botani Putrajaya adalah tempat yang sangat menarik dengan taman berlandskap dengan tasik di sebelahnya. Di atas tasik tersebut terdapat satu kawasan yang sangat mendamaikan mata dan bagi sesiapa yang melihatnya ingin berkunjung iaitu Moroccan Pavilion Putrajaya.

Moroccan Pavilion ini boleh dikatakan sangat cantik dan membuatkan pengunjung sangat kagum. Jadi, di tempat tarikan pelancong taman botani terdapat beberapa tempat menarik yang wajib dikunjungi. Kawasan ini boleh dikunjungi oleh sesiapa sahaja dari kanak-kanak hingga dewasa.

Kenderaan

Kenderaan
Picture by: @holesomeboholife

Sebenarnya kawasan ini dibina sebagai simbol pertukaran antara dua budaya iaitu Maghribi dan Malaysia. Apa yang boleh dilakukan di sini ialah melihat bangunan seni bina dengan gaya Maghribi yang menakjubkan.

Bagi pengunjung pastinya akan gembira melihat bangunan yang menakjubkan ini. Melihat bangunan kacak ini, anda pasti akan terfikir tentang materialnya kerana yang menariknya ialah kemahiran reka bentuk dalam bangunan yang unik itu.

Macam mana boleh jadi? Bangunan yang menarik perhatian ini nampaknya dibina dengan bahan yang diimport terus dari Maghribi. Mereka yang membinanya adalah tukang yang sangat mahir dan berasal dari Afrika Utara, jadi mereka mendapat tiruan yang asli dari segi struktur.

Dengan keasliannya, bangunan pavilion ini memberikan bentuk uniknya yang tersendiri seperti bandar-bandar empayar tertua di Maghribi. Sangat mengagumkan bukan? Jadi anda boleh belajar bangunan di negara lain.

Baca Juga  √ TAMAN EKO RIMBA KANCHING: Tarikan & Harga Tiket 2024

Tarikan di Moroccan Pavilion Putrajaya

Tarikan di Moroccan Pavilion Putrajaya
Picture by: @heidimalley

Jika dilihat dari bangunan itu sendiri, boleh dikatakan ia mempunyai tarikan unik yang sangat unik. Dan beberapa lagi tarikan bangunan ini yang boleh dirasai oleh pengunjung, ialah:

1. Ciri-ciri Pavilion

Astaka yang dibina ini memang mempunyai bahan binaan yang berkualiti kerana diimport terus dari Morocco. Ciri-cirinya sendiri adalah seperti bangunan bandar empayar tertua di Maghribi. Mozek dalam bangunan itu sendiri mempunyai warna yang berbeza yang menghiasi bangunan.

Bukan sahaja mozek berwarna-warni tetapi juga hiasannya. Contohnya seperti ukiran iaitu kaligrafi Arab bercorak geometri dan rekaan Arab yang sangat tebal.

2. Bau cedarwood

Siapa yang tidak suka aroma kayu yang tersendiri? Di bangunan ini anda boleh merasai bauan kayu cedar yang sangat tersendiri. Bau itu sendiri terpancar dari bahagian Pavilion ini seperti pintu. Pintu ini diperbuat daripada kayu yang mempunyai ukiran yang rumit.

Selain pintu, terdapat juga bahagian lain yang mempunyai keunikan tersendiri seperti panel dinding, perabot, dan rekaan. Jadi, selain menggambarkan Maghribi, bauan ini juga menggambarkan warisan budaya Islam.

3. Tumbuhan Hijau yang Cantik

Bangunan dan keunikannya sememangnya membuatkan pengunjung terpesona. Namun, bagi melengkapkan keselesaan pengunjung, kawasan pelancongan ini diberi sentuhan kehijauan yang indah. Apabila anda berjalan-jalan di sepanjang jalan di luar bangunan akan merasakan ini.

Pelbagai jenis campuran kehijauan boleh didapati dengan bunga berwarna-warni yang melengkapinya. Dan akan memancarkan panorama hijau yang berasal dari Taman Botani Putrajaya.

Aktiviti di Moroccan Pavilion Putrajaya

Aktiviti di Moroccan Pavilion Putrajaya
Picture by: @heidimalley

Lakukan aktiviti menyeronokkan yang boleh dilakukan di kawasan permainan ini. Walaupun ianya hanya spot di kawasan pelancongan taman botani, aktiviti yang boleh dilakukan sangat menyeronokkan, seperti:

Baca Juga  √ TAMAN RAMA RAMA KL: Review & Harga Tiket 2024

1. Pendidikan

Kawasan ini sememangnya sangat unik dengan bangunan astaka yang menyokong suasana Maghribi. Relief dan bangunan yang tersergam indah membuatkan sesiapa sahaja tertanya-tanya dan ingin tahu apa sebenarnya yang digunakan kerana ia berbeza daripada bahan binaan biasa.

Jadi, daripada soalan seperti itu, Moroccan Pavilion mempunyai panduan. Pengunjung boleh mengetahui dengan pasti bahawa bangunan ini adalah contoh bangunan di Maghribi.

2. Bertenang

Menikmati keindahan negara lain sememangnya cara yang boleh digunakan untuk berehat. Salah satunya ialah melawat bangunan yang tersergam indah dan luas. Pasti fikiran anda akan jauh dari bandar yang sesak dan sibuk.

Cuba berehat dan menghirup udara segar di sini. Beberapa tumbuhan yang menjulang tinggi dan hijau membuat kesan yang tenang dan indah lebih ketara.

Banyak pokok yang rendang seperti tapak tangan yang apabila terkena angin akan berombak dan menambahkan kesejukan. Walaupun hujan anda boleh masuk ke dalam bangunan ini.

3. Selfie

Ambil selfie terbaik supaya anda boleh mendapatkan kenangan saat yang sangat menggembirakan ini. Kalau melawat kawasan perlancongan mesti bergambar sebab tak semestinya mesti melawat lagi kan?

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @heidimalley

Selain menghabiskan masa berseronok, anda juga akan diberikan beberapa kemudahan yang menyokong keselesaan percutian. Nah, sebenarnya kemudahan itu sendiri boleh dikatakan satu dengan kawasan Taman Botani Putrajaya, seperti:

  • tandas
  • Bilik Sembahyang Islam
  • Kawasan letak kereta
  • Dan lain lain

Lokasi

Lokasi
Picture by: @jroselkhan

Jika anda ingin melawat tempat pelancongan ini, anda boleh pergi ke Taman Botani Putrajaya, Lebuh Perdana Barat, Presint 1, 62000 Putrajaya, wilayah Persekutuan Putrajaya yang agak strategik.

Sebenarnya, kawasan Moroccan Pavilion terletak di dalam Taman Botani Putrajaya. Justeru, ramai pengunjung taman ini tidak mahu melepaskan kemeriahan di kawasan astaka ini.

Baca Juga  √ KALIMANTAN VIEW POINT: Review & Harga Tiket 2024

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @allaboutwanderlust_

Kawasan pelancongan ini akan ditutup pada hari Selasa dan dibuka pada hari lain. Walau bagaimanapun, terdapat waktu operasi untuk setiap satu dan ia mungkin berbeza daripada hari lain. Berikut adalah maklumat waktu operasi Moroccan Pavilion Putrajaya iaitu:

HariWaktu operasi
Rabu- Isnin09.00 am – 12.00 pm dan 14.00 pm – 17.00 pm
Jumaat09.00 am – 11.0 am dan 15.00 pm dan 17.00 pm
SelasaCuti

Sekiranya terdapat cuti kebangsaan atau cuti sekolah, maka waktu operasi bagi kawasan pelancongan ini masih mengikut jam di atas. Jangan melawatnya pada hari Selasa kerana ia adalah hari cuti.

Harga Tiket Moroccan Pavilion Putrajaya

Harga kemasukan
Picture by: @allaboutwanderlust_

Seperti yang telah dijelaskan bahawa kawasan ini terletak di dalam Taman Botani Putrajaya. Dalam erti kata lain, pintu masuk adalah melalui pintu masuk Taman Botani Putrajaya, jadi kena beli tiket taman botani dulu.

Jarak itu sendiri agak dekat dan boleh dicapai dengan berjalan kaki selama 5 minit sahaja. Jadi, harga tiket masuk Moroccan Pavilion Putrajaya adalah:

KategoriHarga kemasukan
MatangRM3
Kanak-kanakRM1

Walaupun boleh dikatakan agak murah dan berpatutan, namun kemeriahan di kawasan astaka ini dapat anda rasai. Jadi, semasa berada di kawasan Taman Botani Putrajaya, jangan lepaskan peluang ini.

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @jroselkhan

Adakah anda ingin merasai pengalaman tempat pelancongan ini? Jika anda sedang menunggu acara istimewa, sudah tentu terdapat banyak promosi dan diskaun supaya anda boleh mendapatkan tiket masuk percuma atau diskaun. Oleh itu, anda boleh melayari laman web rasmi untuk sentiasa mengemaskini maklumat terkini.

Perbanyakkan ilmu dengan mengunjungi Moroccan Pavilion Putrajaya kerana banyak perkara yang boleh dipelajari. Bermula dari bangunan hinggalah kepada aktiviti yang boleh dilakukan bersama pengunjung lain.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.