Harga Tiket Austin Heights Water & Adventure Park 2023

Harga Tiket Austin Heights Water & Adventure Park – Austin Heights Water & Adventure Park adalah destinasi pelancongan yang mesti dikunjungi di Johor Bahru. Tarikan pelancong ini adalah gabungan Taman Kembara, Taman Air dan Taman Sukan & Riadah supaya ia boleh menawarkan pengalaman musim panas yang paling mengujakan.

Aktiviti menarik yang boleh anda lakukan di sini direka khas untuk semua peringkat umur termasuk kanak-kanak. Anda pastinya tidak akan bosan ketika berada di taman hiburan ini, kerana terdapat banyak aktiviti yang boleh anda terokai.

Tarikan di Austin Heights Water & Adventure Park

Tarikan di Austin Heights Water & Adventure Park
Picture by: @visitjohor

Destinasi pelancongan yang satu ini mempunyai pelbagai tarikan yang boleh anda nikmati ketika bercuti, bagi menghilangkan kepenatan dan mendapatkan keseronokan tersendiri.

1. Taman Tema Air

Pertama, terdapat tarikan taman air yang dilengkapi dengan gelongsor yang sangat tinggi. Jika anda datang ke sini bersama anak-anak kecil, mereka boleh memilih kolam handuk yang lebih selamat untuk bermain air.

2. Taman Tanah Pengembaraan

Main air masih tak puas hati? Jangan risau, masih terdapat tarikan yang mencabar di mana terdapat halangan tali setinggi 3 tingkat (untuk dewasa sahaja).

Namun, bagi mereka yang tidak mahir mendaki, terdapat kursus atau halangan yang mudah untuk pemula. Jadi, anda boleh berseronok dan menguji adrenalin anda di tarikan ini.

3. Taman Sukan dan Rekreasi

Suka melompat di atas trampolin? Kemudian, tarikan yang satu ini sesuai untuk anda! Sebabnya, kat sini ada trampolin besar untuk lompat sambil beriadah. Malah, anda juga boleh melompat sambil melakukan slam dunk.

Baca Juga  Harga Tiket Adventure Waterpark Desaru Coast 2023

4. Gelanggang ais skating

Walaupun agak jarang, siapa sangka taman pelancongan ini sebenarnya mempunyai gelanggang luncur ais yang menakjubkan? Di tempat ini, anda boleh bermain dan berseronok di atas gelongsor ais bersama keluarga anda atau orang terdekat anda.

5. Tarikan Lain

Selain daripada tiga tarikan di atas, terdapat juga tarikan go-kart yang boleh melatih kemahiran Tokyo Drift anda, serta Jump Street dengan melompat.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @visitjohor

Jika anda memutuskan untuk bercuti dan melancong di Austin Heights Water & Adventure Park, sudah tentu anda tidak akan bosan dan ketandusan spot, kerana destinasi pelancongan ini menyediakan banyak spot dan banyak aktiviti menarik yang boleh anda lakukan.

Apa pendapat anda tentang aktiviti ini?

1. Bermain di Waterpark

Aktiviti pertama yang boleh anda lakukan apabila berada di lokasi pelancongan ini ialah bermain di taman air yang mempunyai banyak kolam renang.

Bagi mereka yang mempunyai hobi berenang, sudah tentu mereka akan sangat gembira apabila berada di sini. Kerana, anda boleh mencuba pelbagai jenis kolam dengan saiz dan keunikan yang berbeza.

Kolam renang yang anda akan temui di Austin Heights Water & Adventure Park termasuk kolam untuk kanak-kanak dan dewasa, serta kolam pantai. Bagi yang tidak tahu, kolam pantai atau kolam pantai adalah kolam renang yang mirip dengan pantai pasir putih dan dilengkapi dengan ombak buatan.

Lebih menakjubkan, di sini juga dilengkapi dengan pelbagai jenis tunggangan air, salah satunya adalah gelongsor air dengan pelbagai bentuk dan saiz. Bukan itu sahaja, anda juga akan menemui baldi, air pancut, dan pelbagai tunggangan air yang lain.

2. Cuba Adventure Park

Setelah puas bermain air di taman air, barulah anda boleh mencuba Adventure Park. Salah satunya ialah go-kart, yang dilengkapi dengan jalur permainan yang menarik.

Baca Juga  Harga Tiket Splash Out Langkawi 2023

Malah, di Adventure Park anda juga akan menemui tunggangan trampolin, kawasan sukan untuk kecergasan (dilengkapi dengan tenaga pengajar), dan lain-lain. Jika anda sukakan cabaran dan adrenalin, maka anda mesti melawat dan mencuba pelbagai tunggangan di Adventure Park ini.

3. Nikmati keindahan dan ambil gambar

Aktiviti seterusnya yang boleh anda lakukan di tempat pelancongan ini ialah menikmati keindahannya. Tempat ini mempunyai kawasan yang luas dengan pemandangan yang sangat cantik.

Hampir keseluruhan kawasan tarikan pelancong ini dikelilingi oleh pokok-pokok yang rendang dan cantik, menjadikannya sesuai untuk bersantai atau sekadar mencari ketenangan.

Sambil melakukan aktiviti menarik, anda juga boleh mengambil gambar yang menyeronokkan di tempat ini, kerana terdapat banyak spot foto yang menarik dan instagramable yang boleh anda rakamkan. Jadi, jangan biarkan anda terlepas detik indah ini, OK?

Kemudahan di Austin Heights Water & Adventure Park

Kemudahan di Austin Heights Water & Adventure Park
Picture by: @stanleytbh

Sebagai salah satu destinasi pelancongan yang paling ramai dikunjungi, taman permainan ini menyediakan kemudahan yang lengkap bagi menyokong keselesaan pengunjungnya.Contohnya kawasan parkir, tandas, surau, tempat rehat dan tempat makan.

Jadi, anda tidak perlu risau lagi apabila anda membawa kenderaan persendirian atau ingin berehat, kerana terdapat kawasan parkir yang luas dan tandas yang bersih. Sementara itu, jika anda ingin bermalam, terdapat juga penginapan atau hotel yang disediakan.

Bukan itu sahaja, terdapat banyak tempat foto yang menarik, jadi anda boleh menjadikan suapan Instagram anda kelihatan cantik, serta banyak kemudahan sokongan lain.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @visitjohor

Austin Heights Water & Adventure Park terletak di kawasan yang strategik, jadi anda boleh menemuinya dengan mudah. Tempat tarikan ini terletak di 71, Jalan Austin Heights 8/1, Taman Mount Austin, 8100 Johor Bahru, Malaysia.

Baca Juga  Harga Tiket Legoland Malaysia 2023

Jika anda datang dari Kuala Lumpur, perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 3-4 jam melalui Lebuhraya Utara – Selatan. Kemudian keluar di pintu pagar Pasir Gudang, kemudian menuju ke arah Jalan Austin Height 8/1 untuk sampai ke destinasi anda.

Jalan masuk ke tapak pelancongan juga luas dan sangat baik, jadi anda tidak perlu risau. Bagi pelancong yang tidak tahu laluan ke lokasi pelancongan ini, anda boleh menggunakan bantuan Peta Google.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @visitjohor

Ingin melawat tarikan pelancong ini? Kemudian anda boleh datang mengikut waktu operasi atau waktu buka. Austin Heights Water & Adventure Park dibuka dari jam 10.00 pagi hingga 18.00 malam waktu tempatan.

Pada waktu operasi ini, anda boleh bercuti dan berseronok di tempat ini sehingga anda berpuas hati. Bagi hari pembukaan, destinasi pelancongan ini hanya dibuka 5 hari seminggu.

Anda boleh mengunjungi tempat ini pada hari Isnin, Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad. Sebab, pada hari Selasa dan Rabu, lokasi pelancongan ini ditutup.

Harga Tiket Austin Heights Water & Adventure Park

Harga kemasukan
Picture by: @visitjohor

Untuk menikmati pelbagai tempat percutian di taman air ini, anda perlu membeli tiket masuk terlebih dahulu.

Harga Tiket masuk Austin Heights Water & Adventure Park dibezakan berdasarkan kategori umur dan zon permainan yang dipilih:

Tiket Walk-InMatangKanak-kanak (Ketinggian <120 cm)Kanak-kanak (Umur < 3 Tahun)
Water ParkRM80RM70RM12
Adventure ParkRM80RM80

Perlu diingatkan, harga tiket di atas boleh berubah pada bila-bila masa, mengikut polisi dan syarat yang ditetapkan oleh pihak pengurusan. Jadi, kami mengesyorkan agar anda sentiasa memantau laman web rasmi atau media sosial tempat pelancongan ini untuk maklumat terkini.

Selepas artikel ini, adakah anda berminat untuk melawat Austin Heights Water & Adventure Park? Ayuh, jadualkan masa untuk melawat! Kerana, anda boleh mencari Taman Air dan Taman Kembara di satu tempat sekaligus!

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.