Harga Tiket Lata Keding 2023

Harga Tiket Lata Keding – Ramai yang beranggapan di Malaysia hanya ada lawatan yang berbau rides atau muzium. Ternyata Malaysia juga mempunyai beberapa tarikan semula jadi yang sangat disyorkan untuk pendatang dan penduduk tempatan. Salah satunya ialah Lata Keding Bukit Kudung.

Lata Keding sendiri merupakan salah satu tarikan alam yang masih cukup cantik kerana jarang ada orang luar. Semakin jarang ketibaan, sudah tentu lebih cantik tempat pelancongan ini. Kekayaan flora dan fauna masih boleh ditemui di tempat ini. Lawatan alam semula jadi ini adalah lawatan yang paling sesuai untuk pencinta alam.

Rides in Lata Keding

Rides in Lata Keding
Picture by: @intanmaryam

Terdapat banyak tunggangan yang disajikan dengan tema semula jadi di tempat pelancongan yang satu ini. Tidak hairanlah jika tempat ini sering disyorkan untuk sesiapa sahaja yang bosan dengan suasana bandar yang sibuk. Berikut adalah beberapa ulasan tunggangan dalam lawatan ini:

1. Bukit Bukit Penuh Sejarah

Bukit Kudung adalah antara yang menarik di taman pelancongan Lata Keding ini. Bukit ini mempunyai sejarah yang tidak diketahui secara meluas oleh orang ramai. Di atas bukit ini anda boleh melihat deretan benteng yang sedang dibina.

Mengikut cerita sejarah, kubu kuat ini dijadikan tempat persembunyian komunis. Bukit ini mempunyai ketinggian kira-kira 448 meter. Bukan sahaja benteng, bukit ini juga menyimpan banyak tarikan lain.

Bukit ini juga dijadikan destinasi pendakian oleh beberapa pengunjung yang gemar mendaki. Walaupun laluan berhalangan agak sukar, terdapat banyak pokok dan tumbuhan hijau lain di setiap pinggir bukit yang akan membantu memberikan kesan menarik.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Kinjang 2023

2. Air terjun

Kesegaran pelancongan alam di sini akan lebih lengkap dengan air terjun yang sejuk. Bagi anda yang gemar bermain air, kawasan air terjun ini juga boleh menjadi kawasan yang menarik semasa menerokai Bukit Kudung.

Bukan sahaja air terjun, pada awal memasuki kawasan pelancongan ini, pengunjung juga akan disajikan dengan pemandangan sumber air dalam kolam berbentuk love. Sumber air di kolam cinta ini juga sering dijadikan tempat menarik untuk sekadar bergambar.

3. Tapak Perkhemahan

Tanah di Lata Keding ini juga menyediakan kawasan tapak perkhemahan. Kawasan ini digunakan oleh pengunjung yang ingin berkhemah di kawasan terbuka seperti di Bukit Kudung.

Kewujudan sumber air semula jadi seperti air terjun akan memudahkan pengunjung yang berkhemah di kawasan ini. Secara amnya kawasan ini belum sesak dengan pengunjung. Jadi pengunjung yang ingin berkhemah di kawasan ini juga tidak ramai.

4. Penginapan Unik

Selain tapak perkhemahan, tidak jauh dari kawasan air terjun, terdapat juga kawasan rumah penginapan yang dibuat khas dengan bangunan yang unik dan menarik. Bagi pengembara yang mungkin memerlukan penginapan, mereka boleh menyewa salah satu rumah penginapan ini.

Menginap di rumah penginapan yang dikelilingi pemandangan alam akan memberikan kesan menarik yang dijamin tidak akan dilupakan. Malah ada pengunjung yang menilai keindahan rumah penginapan ini sama seperti di Bali.

Rumah penginapan ini juga dilengkapi dengan pelbagai peralatan sokongan untuk pengunjung. Beberapa kemudahan di resort atau rumah penginapan unik ini adalah seperti TV, pemanas air, seterika, tuala dan pelbagai lagi.

Terdapat pelbagai pilihan bilik penginapan yang boleh dipilih oleh pengunjung berdasarkan citarasa dan bajet sedia ada. Semakin mewah dan lengkap kemudahan tersebut, sudah tentu harganya juga akan semakin mahal.

5. Restoran Pelancong

Walaupun pada asasnya Lata Keding adalah lawatan alam semula jadi yang belum lagi sesak dengan pelancong, anda tidak perlu risau tentang kulinari. Terdapat restoran yang disediakan khusus untuk kawasan pelancongan yang dibina dengan cantik dan mempunyai reka bentuk klasik.

Baca Juga  Pasar Seni KL: Tarikan, Aktiviti, Tips

Reka bentuknya masih mempunyai nuansa semula jadi dan tradisional. Bahagian atas juga masih menggunakan bahan tambahan seperti straw, jadi ia sangat sejuk pada siang hari.

Terdapat pelbagai hidangan istimewa yang disajikan di restoran pelancongan ini. Bukan sahaja makanan berat, ada juga makanan ringan dan pelbagai jenis minuman dijual di sini. Biasanya pelancong juga akan menghabiskan masa hanya dengan minum kopi di restoran.

Restoran ini juga umumnya dibina untuk menyediakan hidangan kulinari kepada pelancong yang menyewa penginapan di kawasan pelancongan ini. Pelancong perkhemahan biasanya juga bergantung kepada restoran ini sebagai tempat makan dan minum.

6. Gazebo di Beberapa Penjuru

Jika anda tidak mahu lepak di restoran pelancongan, jangan risau, anda masih boleh menikmati persembahan alam semula jadi Bukit Kudung dengan bersantai di Gazebo yang telah disediakan. Di pelbagai sudut tempat pelancongan ini sudah dilengkapi dengan Gazebo atau tempat berehat.

Gazebo ini juga dibina dengan reka bentuk yang masih tradisional tetapi sangat selesa digunakan untuk berehat sebentar. Jika anda kebetulan membawa makan tengah hari dari rumah, anda boleh menikmati hidangan bersama keluarga dengan bersantai di Gazebo ini.

Aktiviti Pelancongan

Aktiviti Pelancongan
Picture by: @intanmaryam

Selain tunggangan yang dipersembahkan, pengunjung juga boleh melakukan beberapa aktiviti menarik seperti di bawah:

1. Meneroka Flora dan Fauna

Pada awalnya disebutkan sedikit bahawa pelancongan semula jadi Lata Keding Kelantan masih merupakan pelancongan semula jadi dengan kekayaan flora dan fauna sedia ada. Terdapat pelbagai jenis tumbuhan yang bertaburan di kawasan bukit tersebut. Selain itu, beberapa jenis fauna tipikal di sini juga boleh ditemui.

Selain sekadar menerokai flora dan fauna yang ada di sini, lawatan ini boleh menjadi satu lawatan pendidikan untuk mengenali flora dan fauna yang tersebar di kawasan ini. Beberapa fauna yang bertaburan di sini juga dijaga dan digunakan sebagai tunggangan Zoo Mini.

Baca Juga  Harga Tiket Refarm Kampar 2023

Jadi lebih mudah pengunjung apabila ingin mengenali haiwan tersebut dengan lebih dekat.

2. Mendaki bukit

Aktiviti seterusnya yang tidak boleh dilepaskan dalam lawatan ini ialah mendaki bukit. Bukit ini diklasifikasikan sebagai tidak berapa tinggi. Namun pemandangan alam yang indah dan udara yang sejuk menjadikan Bukit Kudung sering dijadikan destinasi pendakian.

Ramai anak muda teruja mendaki Gunung Kudung semata-mata untuk menikmati suasana semula jadi dari ketinggian. Ada yang mendaki sambil berkhemah, tapi ada juga yang naik terus pulang sekali. Mendaki bukit ini boleh menjadi latihan yang paling sesuai untuk pendaki baru.

3. Semalaman

Ketersediaan tapak perkhemahan dan penginapan unik, membolehkan pengunjung bermalam di lokasi pelancongan ini.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @sapikketu

Waktu operasi lawatan secara amnya tidak mempunyai peraturan khusus. Lawatan ini dibuka sepanjang tahun dan waktu lawatan disesuaikan dengan keadaan kawasan pelancongan.

Harga Masuk dan Diskaun Lata Keding

Harga Masuk dan Diskaun Lata Keding
Picture by: @herman_fm

Lata Keding yang merupakan pelancongan bernuansa semula jadi masih belum menemui harga tetap.

Namun sudah pasti untuk menikmati keenakan kuliner di tempat makan dan menginap di rumah penginapan tersebut, pengunjung perlu membayar harga yang ditentukan oleh pengurus tempat pelancongan tersebut.

Secara umumnya tiada harga diskaun atau promosi untuk lawatan seperti Lata Keding. Namun, sekiranya ada polisi baharu daripada pengurus pelancongan, kemungkinan pengunjung akan mendapat diskaun.

Tempat Pelancongan

Tempat pelancongan
Picture by: @intanmaryam

Alamat Pelancongan Lata Keding tepatnya di Kampung Gemang, Jeli, Kelantan. Ia terletak kira-kira 4 km dari jalan utama Kampung Gemang. Bagi memudahkan mengenali lokasi pelancongan ini, pengunjung boleh merujuk lokasi Universiti Malaysia Kelantan kerana lokasinya betul-betul bertentangan.

Akses ke lokasi dalam lawatan boleh dilalui oleh kenderaan persendirian. Namun begitu, pengunjung yang menaiki pengangkutan awam juga boleh memilih untuk berjalan kaki apabila memasuki kawasan pelancongan ini.

Pelancongan alam semula jadi Lata Keding boleh menjadi destinasi terbaik untuk anda yang menghabiskan masa bercuti. Lawatan ini juga boleh menjadi alternatif kepada pelancong yang bosan dengan suasana bandar yang sesak.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.