Harga Tiket Taman Burung Melaka 2024

Harga Tiket Taman Burung Melaka – Taman Burung Melaka adalah tempat di mana anda boleh melihat pelbagai jenis burung. Malah burung di taman ini bukan sahaja berasal dari Malaysia tetapi dari pelbagai tempat di seluruh dunia.

Apabila anda berada di Melaka, kawasan pelancongan ini wajib dikunjungi terutamanya jika anda membawa keluarga dan anak-anak. Tempat santai ini juga dapat memberikan pendidikan yang baik dengan mengetahui pelbagai jenis burung yang ada di dunia.

Taman Burung Melaka

Kenderaan
Picture by: @fibremealshahalam_official

Bercakap tentang kawasan itu, anda boleh mengatakan bahawa taman ini adalah taman burung terbesar di Asia. Kos pembinaan sahaja sekitar RM26 Juta. Tidak hairanlah kawasan pelancongan ini cukup menarik untuk dikunjungi.

Menariknya, pengunjung dapat melihat 350 spesies burung dan 6 spesies burung kakak tua yang merupakan spesies utama di tempat ini. Kawasan burung ini dilengkapi dengan kanopi setinggi 12 meter supaya burung dapat terbang bebas.

Dan panjang kawasan itu sendiri adalah lebih kurang 108 meter. Ini boleh membuatkan pengunjung lebih dekat dengan burung di taman.

Tarikan di Taman Burung Melaka

Tarikan di Taman Burung Melaka
Picture by: @fibremealshahalam_official

Apabila anda mengunjungi tempat pelancongan ini, anda akan melihat pelbagai jenis spesies burung dan tarikan yang boleh membuatkan percutian anda lebih mendebarkan seperti:

1. Air Terjun Buatan

Apabila memasuki kawasan pelancongan ini, pengunjung dapat merasai keseronokan air terjun tersebut. Sememangnya di pintu masuk itu diberikan tarikan berupa air terjun buatan dengan bunyi yang tersendiri sehingga pengunjung sangat kagum.

Selain itu, dengan bunyi air terjun, ia akan membuatkan perasaan bercuti lebih tenang. Biarpun sesak dengan pengunjung yang datang, keterujaan itu akan membuatkan anda mendapat pengalaman yang berharga.

2. Banyak Spesies Burung

Pelbagai jenis burung telah disediakan di sini terutamanya spesies burung kakak tua. Namun selain burung kakak tua, terdapat juga spesies burung lain, sehingga boleh dikatakan taman burung yang cukup lengkap.

Burung ini bebas dilepaskan di kawasan pelancongan ini kerana terdapat kanopi setinggi 12 meter dan keluasan 108 meter persegi. Saiznya telah disesuaikan dengan habitat burung supaya tidak mengganggu aktiviti mereka.

3. Kewujudan Jenis Haiwan Lain

Sememangnya taman ini terkenal dengan spesies burung yang sangat pelbagai dan lengkap. Namun, di bahagian bawah taman terdapat banyak jenis haiwan lain seperti ayam jantan, ayam belanda, burung merak, dan lain-lain.

Biasanya sesetengah haiwan akan dibenarkan berkeliaran di kawasan pelancongan ini supaya mereka boleh mengikut pengunjung ke mana-mana sahaja. Anda tidak perlu bertindak keterlaluan kerana haiwan di sini pasti jinak.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @kairulnizam

Aktiviti-aktiviti menarik boleh dijalankan oleh pengunjung supaya semasa bercuti ia boleh menjadi menyeronokkan. Lihatlah beberapa aktiviti yang akan menjadikan percutian anda lebih diingati di Taman Burung Melaka iaitu:

1. Berinteraksi dengan Burung

Aktiviti pertama yang paling menarik ialah berinteraksi dengan burung. Caranya ialah dengan menyediakan makanan, biarkan burung hinggap di tangan, dan lain-lain. Interaksi dengan haiwan ini pasti akan diawasi oleh profesional supaya anda tidak perlu takut lagi.

2. Bergambar dengan Haiwan/Berselfie

Di kawasan pelancongan ini, anda boleh bebas bergambar dengan haiwan di dalamnya. Walau bagaimanapun, anda perlu melihat peruntukan mengenai haiwan yang dibenarkan mengambil gambar. Ini kerana terdapat haiwan yang mesti dijaga dan tidak boleh didedahkan kepada denyar kamera, contohnya.

Jadi, jika anda mengambil gambar keluarga di kawasan pelancongan atau swafoto, ia boleh diterima dengan sempurna. Ia digunakan untuk menangkap momen berharga.

3. Dapatkan Pendidikan

Disebabkan taman ini mempunyai pelbagai spesies di dalamnya, pengunjung boleh mendapatkan pendidikan ilmu untuk haiwan. Malah boleh digunakan untuk lawatan sambil belajar bersama anak-anak di sekolah.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @kairulnizam

Kenali beberapa kemudahan yang boleh dicapai oleh pengunjung untuk kemudahan percutian, seperti:

1. Menara Lif

Boleh digunakan ketika penat berjalan dan menaiki tangga supaya lif yang disediakan dapat digunakan untuk melihat isi kanopi.

2. Kafe

Di kawasan pelancongan ini juga disediakan kafe untuk pengunjung yang ingin makan dan bersantai seperti minum kopi. Pengunjung tidak akan berasa lapar kerana kemudahan kafe mempunyai beberapa menu lengkap untuk mengisi perut anda.

3. Maklumat Taman Burung Melaka

Supaya pengunjung dapat memahami apa yang dilakukan di taman ini, maklumat bertebaran di merata tempat. Terutama untuk beberapa spesies istimewa dan pastinya orang ingin mengetahui lebih lanjut, seperti:

  • 21 spesies burung kakak tua tergolong dalam keluarga Cacatuidae.
  • Scarlet Macaw ialah burung tua yang berasal dari Amerika Selatan dan mempunyai harga termahal di dunia.
  • Kakatua Sawit / Goliath Cockatoo merupakan jenis cockatoo yang paling mahal kerana harganya ialah RM64,000 seekor.

Selain itu, maklumat yang diberikan juga mengandungi banyak perkara seperti ekosistem dan asal usulnya. Supaya apabila anda melihat haiwan di taman ini anda tidak akan tertanya-tanya dan ingin tahu.

Kemudahan Lain

Kemudahan yang disediakan juga boleh diperolehi secara percuma kerana ia adalah awam. Contoh kemudahan lain di tempat pelancongan ini, seperti:

  • tandas
  • Bilik Sembahyang Islam
  • Kawasan letak kereta
  • kerusi roda
  • Dan lain lain

Lokasi Taman Burung Melaka

Lokasi Taman Burung Melaka
Picture by: @fibremealshahalam_official

Beralamat di Lot PT 17178, Lebuh Ayer Keroh, Durian Tunggal, 75450 Melaka, Malaysia di mana alamat ini sangat strategik dan mudah untuk dihubungi. Pelbagai kenderaan dari 2-roda hingga 4-roda boleh masuk dengan mudah melalui akses jalan yang disediakan.

Jika anda sukar untuk ke lokasi Taman Burung, anda boleh menggunakan teknologi Peta Google. Pastinya ia akan memudahkan perjalanan dengan masa perjalanan yang berkesan.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @fibremealshahalam_official

Menjadi salah satu kawasan yang mudah dikunjungi dan kunjungan utama untuk meluangkan masa bercuti adalah ciri khas taman ini. Oleh itu, ia dibuka setiap hari dari jam 09.00 pagi – 18.00 malam setiap hari.

Pengunjung boleh memasuki kawasan pelancongan ini pada bila-bila masa. Namun, jika anda mencari waktu terbaik, ia adalah pada hari bekerja kerana tidak terlalu sesak sehingga anda boleh berpuas hati menikmati setiap tempat yang ada.

Harga Tiket Taman Burung Melaka

Harga kemasukan
Picture by: @ahnie.1309

Jika anda ingin memasuki kawasan pelancongan ini, anda akan dikenakan bayaran tiket masuk ke Taman Burung Melaka. HTM lawatan ini agak berpatutan dan akan dibezakan mengikut umur seperti biasa, bersama dengan harga tiket:

KategoriHTM
Kanak-kanakRM3
MatangRM5

Bayaran tiket di atas boleh sampai ke semua tempat yang disediakan di dalamnya. Namun, harga tiket boleh berubah pada bila-bila masa jadi sebelum mengunjungi kawasan pelancongan ini, anda boleh mengemaskini maklumat terlebih dahulu.

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @fibremealshahalam_official

Untuk mendapatkan maklumat tentang promosi atau diskaun, anda boleh melayari laman web rasmi. Pelbagai maklumat akan dikemas kini dan walaupun untuk hari istimewa akan ada bahagian yang berasingan.

Berinteraksi dengan burung sememangnya satu perkara yang menyeronokkan terutama apabila dilakukan di Taman Burung Melaka yang mempunyai banyak spesies di dalamnya. Lindungi tiket anda dan alami percutian yang tidak dapat dilupakan.

Baca Juga  Harga Tiket Farm in The City 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.