√ HUSSIN FAUZI FARM: Tarikan, Aktiviti, dan Harga Tiket 2024

Harga Tiket Hussin Fauzi Farm – Terkadang, adalah penting untuk membuka minda anak-anak melalui aktiviti luaran supaya mereka dapat menghayati keindahan alam semula jadi. Merugikan jika kita membenarkan mereka terlalu asyik dengan telefon, sedangkan masih banyak yang boleh mereka terokai.

Bagi mereka yang merancang untuk mengisi hujung minggu sebelum bulan Ramadan tiba, mengajak anak-anak melihat kepelbagaian haiwan di Husin Fauzi Farm Taman Haiwan di Batu 45, Kampung Teluk Penyamun, Kuala Selangor adalah pilihan yang baik. Dari Kuala Lumpur, perjalanan hanya mengambil masa kira-kira sejam sahaja untuk tiba di destinasi ini.

Tarikan

tarikan husin fauzi farm

Di Husin Fauzi Farm (HFF) Taman Haiwan, bukan sahaja anak-anak boleh menikmati menunggang kuda, tetapi mereka juga dapat diperkenalkan kepada aktiviti luar yang lebih semula jadi seperti menangkap ikan dan memanah.

Di FFF Taman Haiwan, pelbagai binatang peliharaan menanti, termasuklah burung merak, burung unta, kuda, rusa, kura-kura, dan banyak lagi. Keunikan HFF Taman Haiwan ini terletak pada fakta bahawa pengurusannya terhubung dengan sebuah Ma’ahad Tahfiz yang dikenali sebagai Ma’ahad Tahfiz Dar As-Thaqofah. Seluruh pendapatan daripada aktiviti di sini disalurkan secara langsung ke Maahad Tahfiz ini.

Aktiviti

1. Menyaksikan Haiwan

hewan di hussin fauzi farm

Di sini, anda dapat melihat pelbagai jenis binatang peliharaan, termasuk burung merak, burung unta, kuda, rusa, kura-kura, dan banyak lagi.

2. Menyaksikan Haiwan “Rare”

hewan rare di husin fauzi farm

Di ruangan pertama dan kedua, terdapat pelbagai haiwan kecil seperti tikus (?), arnab, meerkat, ikan, cicak, rubah artik, dan juga ular.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Teruntum 2023

Agak ‘rare’ sebenarnya. Menarik.

Masuk ke ruang utama yang terbuka, terdapat lebih banyak lagi haiwan. Terdapat haiwan peliharaan seperti kambing, lembu, kerbau balau (albino), dan juga haiwan liar seperti musang.

Satu konsep yang menarik di taman haiwan Husin Fauzi ini adalah kita boleh mendekati haiwan-haiwan tersebut dan boleh menyentuh yang mana-mana yang bersifat jinak. Ini amat baik untuk kanak-kanak, membantu meningkatkan keyakinan mereka ketika berhadapan dengan haiwan-haiwan yang sebelum ini hanya dilihat melalui skrin.

3. Petting Zoo

petting zoo husin fauzi farm

Di sini, anda boleh memberikan makan kepada beberapa jenis haiwan yang telah ditetapkan, seperti kelinci, domba, dan beberapa yang lain.

4. Memanah

memanah di hff

Selain daripada menikmati pemandangan haiwan, anda dan anak-anak juga berpeluang untuk mempelajari seni memanah. Pemandu yang berpengalaman akan memberikan arahan kepada anda mengenai teknik menembak sasaran dengan betul.

5. Berkuda

berkuda di husin fauzi farm

Hussin Fauzi Farm juga menyediakan aktiviti menarik lain, iaitu menunggang kuda. Anda berpeluang menunggang kuda beberapa pusingan yang akan dipandu oleh seorang profesional.

6. Menaiki Tram

naik tram di hff

Jika anda datang ke sini dengan anak anda, mungkin dia akan berminat untuk menaiki trem yang akan ditarik menggunakan ATV.

7. Bermain ATV

atv di husin fauzi farm

Bagi anda yang gemar merasai sedikit keghairahan, anda boleh mencuba menaiki ATV untuk menjelajahi Ladang Hussin Fauzi.

Kemudahan

kemudahan hussin fauzi farm
  • Kemudahan Tandas Awam
  • Taman Permainan Mini
  • Gerai Makanan/Minuman
  • Gerai Nasi Ayam
  • Kawasan Meja Makan
  • Surau
  • Nursery Bunga

Harga Tiket Hussin Fauzi Farm

harga tiket hussin fauzi farm
Tiket & AktivitiHarga Tiket
Tiket Masuk Kanak-kanakRM7
Tiket Masuk DewasaRM12
Menunggang KudaRM5
Menangguk IkanRM3
Petting ZooRM2
MemanahRM5
TramRM5
ATVRM25

Baca Juga: Harga Tiket Zoo Kemaman

Baca Juga  √ MASJID DARUL HANA: Tarikan, Review, Kemudahan

Waktu Operasi

waktu operasi husin fauzi farm

Buka Setiap hari dari jam 10:00 pagi sehingga 06:00 petang.

Lokasi

lokasi husin fauzi farm

Alamat: Jalan Batu 45 Teluk Penyamun, Kampung Teluk Penyamun, 45600 Batang Berjuntai, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/y6tZSaQDdDjaqpf17

Nombor: +60172641038

Kesimpulan

Hussin Fauzi Farm ialah sebuah mini zoo di kawasan Selangor yang menawarkan pelbagai aktiviti menarik. Anda boleh mula dengan melihat haiwan, memberi makan, menunggang kuda, dan malah mencuba bermain ATV. Rekreasi.my sangat mengesyorkan anda, terutamanya kepada mereka yang mempunyai anak-anak, untuk menjelajahi dan belajar di tempat ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.