√ KOLAM AIR PANAS Hulu Tamu: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kolam Air Panas Hulu Tamu – Kolam Air Panas ini ialah kolam air panas semula jadi sederhana kira-kira tujuh KM dari pekan Batang Kali di daerah Hulu Selangor, Negeri Selangor.

Tarikan

tarikan kolam air hulu tamu

Terletak di Hulu Selangor, kolam air panas ini menjadi destinasi pilihan bagi masyarakat setempat. Mata air panas alami di sini dipercayai memiliki khasiat perubatan, terutamanya untuk penyakit kulit dan reumatik. Perjalanan ke sini mengajak pengunjung menyusuri kampung tradisional di negeri ini, serta melihat hamparan ladang getah dan sawit. Musim buah tiba, pelbagai buah segar tersedia untuk dibeli langsung dari dusun di Hulu Tamu.

Kolam air panas ini, yang telah diberi nafas baru melalui renovasi besar pada tahun 2015, dikelola oleh Majlis Daerah Hulu Selangor. Kolam ini kini menjadi pusat kemudahan hidroterapi yang terkenal. Ada dua kolam berbeza suhu di sini; satu dengan air panas alami dan satu lagi dengan air suam lebih sejuk, ideal untuk berenang atau mendayung.

Suasana di kolam ini amat menyenangkan dengan kebersihan terjaga dan taman yang indah berlandskap.

Kemudahan

kemudahan kolam air hulu tamu

Di kolam air panas ini, pelbagai jenis kolam renang tersedia, termasuk kolam air panas, kolam suhu sederhana, dan kolam air sejuk. Selain itu, terdapat gazebo untuk bersantai, laluan pejalan kaki yang memudahkan pengunjung berjalan-jalan, tempat letak kereta yang tidak dikenakan bayaran, serta bilik persalinan dan kemudahan tandas yang asas.

Majlis Daerah telah meningkatkan kemudahan di lokasi ini dengan menambahkan tempat perlindungan berbentuk konkrit dan gazebo. Selain itu, kolam mata air juga telah diperbaharui dengan pembinaan dinding konkrit yang melingkarinya, menambahkan keindahan dan keselesaan bagi pengunjung yang datang ke sini.

Baca Juga  Harga Tiket Petrosains 2023

Harga Tiket Kolam Air Panas Hulu Tamu

harga tiket kolam air panas hulu tamu
Kolam Air Panas Hulu TamuHarga Tiket
Tiket MasukRM3
Letak KeretaRM1

Baca Juga: Harga Tiket Kolam Air Panas Jasin

Waktu Operasi

waktu operasi hulu tamu waterspring
  • Jumaat – Rabu 24 jam.
  • Khamis tutup untuk pembersihan.

Lokasi

lokasi ulu tamu waterspring

Alamat: Hulu Tamu, 44300, Selangor, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/roBctovo4vwK6NWf6

Kesimpulan

Rekreasi.my mendapati Kolam Air Panas Hulu Tamu, yang terletak di Hulu Selangor, menjadi tarikan utama bagi penduduk setempat dan pelancong. Selepas renovasi besar pada 2015, ia kini berfungsi sebagai pusat hidroterapi dengan pelbagai kolam renang, gazebo, dan kemudahan lain.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.