Harga Tiket Lata Medang 2023

Harga Tiket Lata Medang – Bermain air di air terjun boleh menjadi pilihan aktiviti yang menyeronokkan apabila anda mempunyai masa lapang. Selain itu, di Malaysia terdapat banyak air terjun yang cantik yang boleh anda kunjungi, salah satunya ialah Lata Medang.

Ini adalah definisi tempat pelancongan di mana untuk dapat menikmati keindahannya, anda perlu berjuang terlebih dahulu. Perjuangan ini amat dirasai terutama apabila melalui jalan yang agak mencabar dan cukup panjang.

Pun begitu, perjuangan akhirnya akan membuahkan hasil dengan panorama indah air terjun dan kawasan sekitarnya. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang air terjun ini, semak beberapa maklumat berikut sebelum terus ke lokasi.

Lata Medang

Kenderaan
Picture by: @zulf4dhliroslee

Sila ambil perhatian bahawa di sekitar air terjun ini tidak dilengkapi dengan sebarang tunggangan. Jadi jangan terkejut, apabila anda datang ke sini, anda hanya akan dapati air mengalir turun dengan anggun tanpa sebarang gangguan.

Tarikan di Lata Medang

Tarikan di Lata Medang
Picture by: @azirali

Begitu juga dengan tarikan. Tiada tarikan istimewa yang boleh anda lihat semasa berada di lokasi pelancongan yang satu ini. Anda hanya boleh melihat bagaimana sebahagian air turun ke tebing manakala sebahagian yang lain kelihatan melompat ke dalam takungan semula jadi di bawah.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @m_tzekim

Walaupun tiada tunggangan atau tarikan di kawasan Air Terjun Medang, pengunjung masih boleh melakukan aktiviti berikut.

1. Trekking

Baik sebelum sampai ke air terjun mahupun ketika pulang dari air terjun, setiap pengunjung mesti melakukan trekking terlebih dahulu. Sebabnya, air terjun ini jauh di dalam hutan dan anda tidak boleh membawa kenderaan ke sana.

Baca Juga  Harga Tiket Escape Penang 2023

Trekking ini dijalankan sekurang-kurangnya 2 jam dari lokasi parkir kenderaan. Jadi, dari tempat letak kereta anda akan melihat bahawa terdapat jambatan gantung yang melintasi sungai. Melalui jambatan itu, ikut laluan sedia ada dan anda akan melihat jambatan gantung yang telah runtuh selepas itu.

Juga melintasi jambatan yang runtuh. Selepas tiba di persimpangan, ambil laluan yang menghala ke kiri. Jangan ke kanan, kerana itu laluan untuk ke Bukit Flea. Teruskan perjalanan lagi dan lebih kurang 1 km selepas itu anda akan nampak satu lagi persimpangan.

Di persimpangan kedua ini, ikut jalan di sebelah kiri. Dari sini bersedialah kerana jalan akan mula mendaki. Teruskan perjalanan balik dengan mengikut laluan sedia ada dan anda akan tiba di air terjun yang anda tuju.

2. Mandi

Setelah menempuh perjalanan sejauh 6 km dari tempat letak kereta ke air terjun, inilah masanya untuk anda bermain air sepuas-puasnya di Lata Medang. Air di sini sangat sejuk dan mampu mengusir rasa panas dan kepenatan akibat perjalanan jauh sebelum ini.

Air terjun ni nampak cantik sebab bertingkat. Di sini anda juga boleh mencari ikan yang bersaiz kecil. Apabila aliran air tidak begitu berat, anda boleh berdiri di bawah aliran air. Tapi hati-hati, risau batu licin, berisiko tinggi untuk jatuh.

3. Memburu Foto

Sepanjang perjalanan ke air terjun, anda sebenarnya boleh memulakan acara memburu foto. Namun begitu, air terjun itu sendiri juga sangat sesuai untuk melakukan aktiviti yang satu ini. Lakukan pelbagai pose dengan pelbagai latar belakang untuk menyimpan lebih banyak kenangan tentang Air Terjun Medang.

Nikmati Udara Segar dan Pemandangan Sekitar

Kedudukannya yang jauh di dalam hutan menjadikan air terjun ini dikelilingi oleh udara yang sangat segar. Jadi bagi anda yang sudah sesak dengan udara kota yang tercemar, datang ke air terjun ini boleh menjadi penyelesaian untuk menyegarkan saluran pernafasan anda.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Seri Pulai 2023

4. Nikmati Makanan dan Minuman

Malah, di tempat pelancongan yang jauh dari orang ramai ini anda boleh menikmati makanan dan minuman. Sudah tentu anda boleh membawa makanan dan minuman sendiri kerana tiada gerai yang menjualnya di sini. Pastikan anda membawa makanan dan minuman yang mencukupi.

Terutama air untuk mengelakkan dehidrasi dan dahaga semasa perjalanan jauh ke air terjun, selepas tiba di air terjun dan dalam perjalanan pulang. Nak BBQ kat sini juga? Anda boleh, cari kawasan yang sesuai untuk melakukannya.

Tetapi perlu diingat, jangan membuang sampah yang anda bawa termasuk pembungkusan makanan dan minuman secara sembarangan. Bawa pulang ke rumah untuk membuangnya di tempat yang sepatutnya.

Lagi satu, memandangkan laluan trekking sangat panjang dan tak berapa mesra, lebih baik jangan bawa anak kecil ke sini. Kalau nak bawa anak kecik pun, sampai sahaja di Lubuk Mecu.

Semasa perjalanan, anda mungkin akan menemui banyak plastik yang diikat pada batang pokok. Jangan ambil ini, kerana ia sengaja dipasang sebagai penanda jalan supaya pengunjung tidak tersesat.

5. Ikut Nasihat Orang Sejati

Perlu diingat bahawa kawasan sekitar air terjun ini sangat berisiko kepala air atau permulaan banjir. Manakala kawasan ini dikawal oleh Orang Asli. Jadi, jika mereka meminta anda turun, sebaiknya ikut nasihat mereka untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

6. Kemudahan di Lata Medang

Mengenai kemudahan pula, tiada kemudahan selain tempat letak kenderaan yang terletak agak jauh dari air terjun, namun terdapat tempat berkhemah di sini bagi pengunjung yang berminat. Cuma, lokasinya berdekatan dengan Lubuk Mecu.

Kemudahan di Lata Medang

Kemudahan di Lata Medang
Picture by: @zulf4dhliroslee

Mengenai kemudahan pula, tiada kemudahan selain tempat letak kenderaan yang terletak agak jauh dari air terjun, namun terdapat tempat berkhemah di sini bagi pengunjung yang berminat. Cuma, lokasinya berdekatan dengan Lubuk Mecu.

Baca Juga  Harga Tiket Mossy Forest 2023

Lokasi Lata Medang

Lokasi
Picture by: @m_tzekim

Lata Medang terletak di Kampung Pertak, Kuala Kubu Bharu. Kampung Pertak itu sendiri merupakan sebuah perkampungan Orang Asli. Jadi, jika anda sudah sampai di pasar Kuala Kubu Bharu, anda boleh terus mengikut jalan yang menuju ke Bukit Fraser atau Sungai Chiling kerana arahnya adalah sama.

Namun, sebelum tiba di Sungai Chilling, akan ada papan tanda yang menunjukkan ke kanan untuk ke Kampung Pertak. Sila ikut papan tanda dan menuju ke kawasan penempatan Orang Asli moden.

Sampai di kampung, teruskan perjalanan sehingga bertemu simpang T. Tiba di sini, anda boleh belok kanan lagi dan terus berjalan sehingga anda sampai ke jalan tanah. Di atas sini, anda akan melihat jambatan gantung dan di sini juga kenderaan boleh diletakkan.

Selepas itu, perjalanan dilakukan dengan berjalan kaki. Perlu diingat bahawa tiada jalan pintas yang lebih mudah untuk sampai ke air terjun. Jadi, nikmati sahaja perjalanan walaupun agak memenatkan

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @zulf4dhliroslee

Tiada waktu operasi yang dikenakan di tempat pelancongan yang satu ini. Ini bermakna destinasi pelancongan dibuka pada bila-bila masa dan setiap hari. Justeru, pengunjung bebas datang ke tempat ini pada bila-bila masa yang mereka suka.

Harga Tiket Lata Medang

Harga kemasukan
Picture by: @shahm0ses

Harga Tiket Lata Medang sangat berpatutan dengan maklumat berikut:

Harga KemasukanMaklumat
RM1Per orang

Untuk bayaran letak kereta, ia adalah percuma. Namun kerana ia percuma, keselamatan kenderaan kurang terjamin dan risiko meletakkan kenderaan juga ditanggung secara individu. Ini berlaku kerana sebenarnya tiada pengawal yang mengendalikan kenderaan parkir secara khusus.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @azirali

(belum ada promosi/diskaun)

Bagaimana? Berminat untuk melakukan perjalanan jauh ke Lata Medang ini? Jika ya, pastikan badan anda dalam keadaan cergas, dan jangan lupa bawa bekalan secukupnya. Kerana tidak ada penjual yang melayan jual beli makanan dan minuman.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.