Harga Tiket District 21 2023 & Review

Harga Tiket District 21 – District 21 membawa konsep kiamat, jadi terdapat beberapa keunikan yang hanya boleh didapati di tempat ini. Secara asasnya, destinasi pelancongan ini merupakan taman permainan yang menggunakan tema dalaman dan dilengkapi dengan pelbagai jenis tunggangan yang mencabar dan menyeronokkan.

Destinasi pelancongan yang terletak di kawasan Putrajaya ini tidak pernah sepi pengunjung. Baik pada hari bekerja mahupun hujung minggu atau cuti kebangsaan, destinasi pelancongan ini sentiasa dipenuhi pengunjung terutama kanak-kanak yang masih gemar bermain. Jadi, apakah jenis tunggangan yang terdapat di tempat ini?

Tunggangan District 21

Tunggangan daerah 21
Picture by: @vebby.gita

Kerana taman permainan ini terletak di dalam rumah, jadi anda boleh menikmati pelbagai tunggangan ini dengan lebih bebas. Pengunjung tidak perlu risau apabila hujan, kerana mereka tidak akan terperangkap dalam hujan. Selain itu, pengunjung juga tidak perlu berjemur di bawah sinar matahari.

Terdapat pelbagai jenis tunggangan menarik yang terdapat di tempat ini. Bermula daripada tunggangan yang mencabar, menyeronokkan, mengujakan, sehinggalah unik yang boleh dinikmati oleh setiap pengunjung District 21 Malaysia, dan berikut adalah beberapa jenis tunggangan yang disertakan:

1. Maze

Seperti namanya, Maze adalah permainan labirin yang memerlukan pengunjungnya mencari jalan keluar yang agak mengelirukan. Nanti akan ada sangkar, terowong maze dan teka-teki yang sukar dalam perjalanan ini.

Untuk anda keluar dari labirin ini, anda perlu memberi perhatian kepada setiap pergerakan dalam bola gergasi. Jadi, anda kena sentiasa fokus ketika bermain kenderaan ini.

2. Tali Rendah

Di destinasi pelancongan ini juga terdapat sebuah kenderaan bernama Low Ropes. Kenderaan ini boleh dimainkan walaupun oleh kanak-kanak. Tali Rendah boleh memberikan pengalaman yang menyenangkan kepada pengunjungnya.

Sebab, orang yang bermain kenderaan ini mesti mengharungi segala macam rintangan yang ada di dalamnya.

3. Gopedal

Gopedal ialah tunggangan dalam bentuk go-kart. Maka, tidak hairanlah kenderaan ini menarik perhatian pengunjung. Kenderaan ini boleh dinikmati oleh pengunjung dewasa dan kanak-kanak. Dengan cara itu, ibu bapa boleh mengawasi anak-anak mereka secara langsung.

4. Tubby Ride

Slaid merupakan salah satu jenis kenderaan yang sangat digemari oleh anak-anak kecil. Kemudian, bagaimana jika di District 21 IOI City Mall Putrajaya terdapat gelongsor yang lebih mencabar? Sudah tentu ini akan membuatkan pelancong lebih berminat untuk mengunjunginya semasa bercuti.

Dengan bermain tunggangan ini, anda akan diberi peluang untuk meluncur menuruni cerun menggunakan tayar khas. Jadi, keselamatannya terjamin walaupun dimainkan oleh orang dewasa.

5. PAD pelancaran

Apakah tunggangan Launch Pad? Pad Pelancaran adalah aktiviti menaiki trampolin yang kurang ekstrem. Jadi, tunggangan ini akan sesuai untuk orang yang tidak suka tunggangan yang melampau.

Ada sesuatu yang unik pada tunggangan ini iaitu trampolin di sini dilengkapi dengan teknologi kusyen termaju yang mampu menambahkan lagi keterujaan pengunjung.

6. Jatuh bebas

Kenderaan seterusnya yang boleh dinikmati pengunjung ke tempat ini ialah Jatuh Bebas. Bagi pengunjung yang ingin melakukan aktiviti terjun udara tetapi masih tidak mempunyai peluang yang sesuai, Jatuh Bebas boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk itu.

Ini kerana kenderaan ini dapat memberi pengalaman kepada pengunjung melompat dari kawasan tinggi, sama seperti melompat dari kapal terbang yang terbang tinggi.

7. Trek Pam

Untuk menikmati permainan ini, anda boleh memilih antara basikal, skuter atau papan selaju. Bermain Pump Track dijamin selamat, kerana anda akan dilengkapi dengan topi keledar, pad siku dan lutut, dan peralatan keselamatan lain seperti ini.

8. SkyTrail

Untuk bermain kenderaan yang satu ini, pengunjung memerlukan stamina dan kemahiran yang mencukupi. Kerana, mereka harus dapat mengimbangi cabaran dan halangan yang wujud dalam kenderaan ini.

Kemudian, pengunjung yang bermain kenderaan ini mesti melalui 23 halangan yang tinggi dengan tahap kesukaran yang berbeza. Jadi, kemahiran yang baik sangat diperlukan dalam perjalanan ini.

9. Roller Glider

Seperti namanya, tunggangan ini merupakan gabungan sensasi roller coaster dengan tunggangan selekoh yang lain. Tunggangan ini boleh memberi anda peluang untuk meluncur turun selekoh tajam pada kelajuan yang mencecah 30 km sejam.

Tarikan Dalam

Tarikan Dalam
Picture by: @lily_alimin

Kebiasaannya beberapa destinasi pelancongan di Malaysia akan dilengkapi dengan beberapa tarikan yang boleh menambahkan lagi kemeriahan percutian pengunjung. Namun, buat masa ini taman rekreasi di Putrajaya ini masih belum mempunyai beberapa tarikan yang boleh disaksikan pengunjung.

Namun begitu, kemungkinan pihak pengurusan destinasi pelancongan ini akan mengadakan beberapa persembahan menarik pada masa hadapan. Jadi, anda sentiasa boleh dikemas kini dengan berita tentang taman rekreasi ini.

Aktiviti Menarik di District 21

Aktiviti Menarik di Daerah 21
Picture by: @vebby.gita

Terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan ketika mengunjungi taman permainan ini. Berikut adalah pelbagai aktiviti yang terdapat di taman rekreasi ini:

1. Panjat Tembok

Aktiviti memanjat dinding ini boleh dilakukan di kawasan Power Station di dalamnya. Untuk melakukan ini, anda memerlukan keseimbangan yang baik. Selain itu, anda juga perlu menjawab beberapa jenis teka-teki di dalamnya, sebelum sampai ke puncak.

2. Meneroka Taman Pengembaraan

Pengunjung tempat ini boleh meneroka taman pengembaraan dengan bebas. Kerana, mereka tidak perlu risau dengan cuaca yang sedang berlaku. Sama ada cuaca panas atau hujan, anda masih boleh menikmati aktiviti ini dengan selesa dan selamat.

3. kedai

Disebabkan destinasi pelancongan ini berada di pusat membeli belah, pengunjung juga boleh membeli-belah untuk segala jenis keperluan yang terdapat di tempat ini. Harga aksesori di tempat ini agak berpatutan, jadi ia tidak akan menguras poket anda.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @lily_alimin

Dengan kemudahan yang lengkap di tempat ini, pengunjung boleh berasa lebih selesa menghabiskan masa bercuti di sini. Berikut adalah jenis kemudahan pelengkap di District 21:

  • Bilik sembahyang
  • tandas
  • Wifi
  • ATM
  • Kawasan parking yang luas
  • Bangku untuk menunggu kanak-kanak bermain
  • Dan sebagainya

District 21 Lokasi dan Alamat

Daerah 21 Lokasi dan Alamat
Picture by: @vebby.gita

Taman rekreasi ini terletak di dalam IOI City Mall atau lebih tepat lagi di East Wing, IOI City Mall, IOI Resort City, Putrajaya, Malaysia. Untuk sampai ke destinasi pelancongan ini, anda boleh memulakan perjalanan dari kawasan Lapangan Terbang Kuala Lumpur.

Jarak antara tempat ini dengan kawasan Lapangan Terbang Kuala Lumpur ialah 32 km, jadi perjalanan ini akan mengambil masa lebih kurang 35 minit melalui darat.

District 21 Waktu Operasi

Daerah 21 Waktu Operasi
Picture by: @alexpaparazzi_official

Waktu operasi tempat ini pada hari bekerja dan hujung minggu akan berbeza. Oleh itu, pelancong mesti tahu perbezaannya terlebih dahulu. Berikut adalah jadual pembukaan untuk taman rekreasi di dalam IOI City Mall:

  • Isnin-Jumaat: 12:00 – 20:00 waktu tempatan
  • Sabtu-Ahad: 10:00 – 20:00 waktu tempatan

Harga Tiket Masuk District 21

Harga Tiket Masuk Daerah 21
Picture by: @ashrilmazlan

Harga kemasukan ke destinasi pelancongan ini akan dibezakan mengikut hari lawatan. Untuk butiran lanjut, di sini kami kongsikan maklumat lengkap tentang harga tiket masuk district 21:

KategoriHarga kemasukan
Senin-JumatRM62
Hujung minggu atau cuti kebangsaanRM76
PercumaRM3
Pelawat tetapRM10

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @sk_hardy75

Untuk mendapatkan promosi atau diskaun yang menarik, anda boleh menggunakan aplikasi tempahan tiket secara online. Biasanya aplikasi seperti ini akan menyediakan pelbagai jenis promo yang sangat menarik.

Cari destinasi pelancongan ini dalam aplikasi tempahan tiket dalam talian yang akan digunakan, kemudian manfaatkan kod promosi dalam aplikasi.

District 21 boleh menjadi destinasi pelancongan yang paling sesuai untuk ibu bapa yang ingin memberikan pengalaman percutian yang menyeronokkan untuk anak-anak mereka. Jadi, anda boleh yakin bahawa taman rekreasi ini akan menjadi destinasi pelancongan keluarga yang sangat menakjubkan.

Baca Juga  Harga Tiket Gold Coast Melaka 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.