√ FORT MARGHERITA: Tarikan, Review, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Fort Margherita – Fort Margherita, sebuah benteng bersejarah, didirikan pada masa pemerintahan Brooke di Sarawak. Pembinaannya selesai pada 1879 oleh Charles Brooke, yang merupakan Rajah Sarawak ketika itu.

Benteng ini diberi nama bersempena dengan Margaret Alice Lili de Windt, sang isteri kepada Charles Brooke.

Tentang Fort Margherita

tentang fort sarawak

Kubu tersebut direka dengan gaya istana Inggeris dan bertujuan untuk melindungi Kuching dari serangan lanun. Setelah Sarawak mencapai kemerdekaan dan menjadi sebahagian daripada Malaysia, bangunan ini diubahsuai menjadi Muzium Polis pada tahun 1971.

Kemudian, kubu ini telah diserahkan kepada Kerajaan Sarawak. Pada tahun 2016, ia telah ditransformasikan menjadi sebuah muzium yang kini dikenali sebagai Galeri Brooke. Muzium ini kini menjadi salah satu daripada muzium yang paling berharga di Kuching.

Tarikan

tentang fort margherita

Tarikan utama di tempat ini ialah Galeri Brooke. Apabila anda berkunjung ke sini, anda berpeluang untuk masuk ke Galeri Brooke dan menyelami kisah Rajah Putih Sarawak melalui pandangan keluarga Brooke sendiri.

Kerana galeri ini diuruskan oleh Brooke Trust, yang merupakan waris keluarga Brooke, paparan di dalamnya cenderung untuk memaparkan segala sesuatu dalam cahaya yang positif dan menyenangkan.

Ini menunjukkan bahawa propaganda penjajah masih terasa, walaupun keturunan Brooke sudah tidak lagi memerintah di sini.

Untuk mempelajari lebih lanjut tentang pencapaian Brooke, anda boleh menjelajah 3 bilik yang disambungkan oleh tangga berputar.

Bagi mereka yang ingin menikmati pemandangan dari puncak kubu, anda boleh naik ke bumbung. Namun, perlu diingat bahwa tangga ini mungkin tidak sesuai untuk orang tua atau anak-anak kecil kerana strukturnya.

Baca Juga  √ BERJAYA Times Square Theme Park: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Fort Margherita

harga tiket fort margherita
Harga Tiket Fort MargheritaDewasaKanak-Kanak
WarganegaraRM10RM5
Pelancong AsingRM20RM10

* Kanak-kanak berumur bawah 7 tahun boleh masuk secara percuma.

Baca Juga: Harga Tiket Muzium Melaka

Waktu Operasi

waktu operasi galeri brook

Setiap Hari: 09:00 pagi – 04:45 petang

Lokasi

lokasi fort margherita

Alamat: Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/KAgErfmCMs2LvN5G7

Laluan

laluan forth margherita

Untuk ke galeri, anda boleh memilih untuk menaiki bot (Penambang) yang merupakan cara perjalanan yang unik di Kuching. Sebagai alternatif, berjalan kaki atau menyewa teksi juga merupakan pilihan yang baik.

Untuk pergi dengan bot:

  1. Pergilah ke Kuching Waterfront dan cari jeri Pangakalan Sapi Kuching Waterfront, yang terletak berdekatan dengan Jambatan Darul Hana.
  2. Naiklah bot dari sini menuju ke Pangkalan Sapi, tempat Kampung Boyan berada. Perjalanan ini akan mengambil masa kira-kira RM1 untuk setiap orang bagi setiap perjalanan.
  3. Setibanya di Pangkalan Sapi, anda perlu berjalan kira-kira 500 meter ke kiri menuju ke bangunan putih yang menyerupai kubu.

Untuk berjalan kaki:

  1. Pergi ke Kuching Waterfront dan tuju ke Jambatan Darul Hana.
  2. Gunakan jambatan untuk menyeberangi Sungai Sarawak.
  3. Setibanya di Pangkalan Sapi, berjalan kira-kira 500 meter ke kiri anda menuju ke bangunan putih yang menyerupai kubu.

Kesimpulan

Rekreasi.my menghargai Fort Margherita sebagai monumen bersejarah yang dibina oleh Charles Brooke pada 1879 di Kuching, Malaysia. Kubu ini, yang dinamakan sempena isteri Brooke, bukan sahaja penting dalam sejarah Sarawak tetapi juga sebagai simbol pertahanan terhadap serangan lanun, menampilkan reka bentuk unik yang menyerupai kastil Inggeris.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.