Harga Tiket Zipline Shah Alam 2023

Harga Tiket Zipline Shah Alam – Terdapat pelbagai jenis tarikan pelancongan dan tunggangan di Malaysia. Jika anda berada di Malaysia, jangan lupa untuk melawat beberapa tempat pelancongan yang menyeronokkan. Salah satu contoh tempat pelancongan ialah Zipline Shah Alam. Tempat pelancongan ini diklasifikasikan sebagai pelancongan semula jadi.

Biarpun ia adalah lawatan alam semula jadi, terdapat beberapa tunggangan yang sengaja dibuat sebagai wahana hiburan dan sebagai pusat tarikan. Kenderaan yang dimaksudkan ialah flying fox. Tunggangan yang satu ini sesuai untuk anda yang sukakan adrenalin.

Tunggangan Flying Fox Shah Alam

Tunggangan Flying Fox Shah Alam
Picture by: @carlosnavajo83

Tunggangan Shah Alam ini boleh dianggap sebagai tunggangan flying fox dengan panjang arena kira-kira 240 meter. Dan sememangnya setakat ini hanya ada satu kenderaan yang boleh dinikmati. Kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak boleh menikmati perjalanan yang melampau ini.

Perjalanan Zipline Shah Alam ini disediakan oleh MBSA di Tasik Cruises. Perasmian kenderaan ini dilakukan secara langsung oleh Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah. Boleh dikatakan kenderaan ini merupakan kenderaan pertama yang diperkenalkan dan diselia oleh kerajaan tempatan.

Tidak perlu risau bagi anda yang pertama kali menaiki flying fox, tunggangan Shah Alam ini dilengkapi dengan alat brek dan keselamatan yang diimport terus dari luar negara. Kenderaan ini melintasi Tasik Shah Alam yang bersaiz agak besar.

Kenderaan yang melintasi tasik dan mempunyai panjang 240 meter ini, cukup diminati oleh golongan muda dan juga orang dewasa. Untuk boleh menggunakan kenderaan ini, pengunjung perlu mematuhi protokol kesihatan terlebih dahulu.

Bermula daripada vaksinasi, menggunakan topeng, hingga menggunakan pembersih tangan sebelum cuba menaiki tunggangan. Selain itu, setiap pengunjung juga perlu menjaga jarak semasa lawatan mereka.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @fuad__arif

Tarikan yang paling digemari di tempat pelancongan ini ialah flying fox. Permainan atau tunggangan flying fox ini merupakan tarikan utama yang boleh dicuba untuk semua peringkat umur. Bagi anda yang mempunyai sejarah penyakit jantung, anda tidak boleh menaiki kenderaan ini.

Kenderaan ini adalah yang paling popular dan merupakan kenderaan pertama yang diselia secara langsung oleh MBSA atau kerajaan tempatan. Tunggangan ini dibenarkan untuk kanak-kanak hingga dewasa. Flying fox dilengkapi dengan alat keselamatan yang sangat kuat.

Aktiviti di Zipline Shah Alam

Aktiviti di Zipline Shah Alam
Picture by: @carlosnavajo83

Tarikan utama yang dipersembahkan oleh taman ini sememangnya flying fox merentasi tasik. Namun selain itu, ternyata masih ada tarikan yang dipersembahkan di taman ini.

1. Menikmati Suasana Taman Tasik Shah Alam

Kenderaan ini pada asasnya adalah taman di kawasan Zipline Tasik Shah Alam. Taman ini dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan dan bunga yang indah yang layak untuk semua pengunjung. Angin bertiup juga menambahkan kesejukan ketika berjalan.

Kebiasaannya pada hujung minggu taman ini sering dijadikan destinasi lawatan untuk sekadar mengurangkan kepenatan.

2. Foto Ria

Selain menikmati keindahan taman dan angin sepoi-sepoi, taman ini juga menyediakan pelbagai spot foto semula jadi yang cantik. Bermula dari pintu masuk hingga ke beberapa sudut di taman ini, memang berbaloi untuk merakamkan gambar-gambar menarik.

Dengan latar belakang taman yang cantik, pengunjung bebas bergambar tanpa perlu membayar tiket tambahan untuk bergambar.

3. Pemandangan Tasik

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tunggangan flying fox yang berukuran sehingga 240 meter panjang ini akan merentasi tasik Shah Alam yang luas dan sejuk. Dari ketinggian flying fox anda boleh menikmati pemandangan tasik yang sejuk ini.

4. Menikmati Pemandangan Matahari Terbenam

Ternyata selain pemandangan semula jadi di sekelilingnya, Taman Zipline Shah Alam juga menyediakan pemandangan matahari terbenam yang sangat indah. Pengunjung boleh menikmati matahari terbenam sambil berehat di taman atau berjalan di sepanjang tasik sambil bermain flying fox.

Keindahan matahari terbenam akan menjadi lebih menyeronokkan apabila dilihat dari ketinggian flying fox yang merentasi tasik, lebih-lebih lagi lawatan ini dibuka sehingga petang.

5. Nikmati Masakan Di Sekitar Taman

Secara umumnya di pelbagai tempat pelancongan pasti ada tempat menjual makanan dan minuman, malah ada yang menjual aksesori khas kawasan pelancongan. Makanan dan minuman kulinari juga terdapat di kawasan sekitar Taman Shah Alam.

Terdapat pelbagai snek ringan hingga berat yang boleh dinikmati di sekitar kawasan pelancongan ini. Pelbagai minuman sejuk dan suam turut disediakan di tempat-tempat kulinari ini. Bagi anda yang pertama kali ke Selangor, Malaysia tour ini, anda wajib mencuba makanan ringan di kawasan pelancongan.

Harga Tiket Masuk & Promo Zipline Shah Alam

Harga Tiket Masuk Zipline Shah Alam
Picture by: @carlosnavajo83

Harga kemasukan ke kenderaan ini sebenarnya berpatutan. Harga akan dibezakan berdasarkan jenis pelawat. Bermula dari kanak-kanak hingga dewasa akan mempunyai julat harga yang berbeza. Bagi anda yang ingin berkunjung ke sini, pertimbangkan dahulu senarai harga tiket masuk berikut:

Jenis PelawatHarga kemasukan
Anak tempatanRM 10
Pelajar tempatan (bawah 17 tahun)RM 10
Orang tempatan dewasaRM 25
Remaja (lebih 17 tahun)RM 20
Pelancong untuk kanak-kanak dan dewasaRM 40

Bagi pelajar yang ingin mendapatkan harga pelajar seperti yang dinyatakan di atas, pelajar hendaklah membawa bukti ID pelajar. Penanda aras harga ini boleh berubah mengikut dasar pengurus pelancongan.

Berdasarkan harga tiket yang dinyatakan dalam jadual sebelum ini, harga ini adalah harga biasa. Untuk diskaun atau harga promo, ini adalah mengikut dasar pengurusan pelancongan. Mengikut jadual harga, belum ada diskaun untuk harga biasa.

Waktu Operasi Kenderaan

Waktu Operasi Kenderaan
Picture by: @carlosnavajo83

Ride atau Zipline Shah Alam ini telah dibuka sejak tahun 2021. Waktu operasi dibuka setiap hari, tetapi waktu tersebut perlu mengikut peraturan yang telah dibuat. Untuk waktu operasi Isnin hingga Jumaat, ia bermula dari 10 pagi hingga 18.30 malam.

Bagi Sabtu dan Ahad pula, ia akan dibuka dari jam 08.30 pagi hingga 18.30 tengah hari. Waktu operasi ini boleh berubah pada bila-bila masa mengikut polisi tunggangan. Jadi setelah mengetahui waktu operasi, pastikan datang pada waktu yang dinyatakan di atas.

Kemudahan Disediakan

Kemudahan Disediakan
Picture by: @carlosnavajo83

Sebagai tempat pelancongan, taman Shah Alam turut menyediakan pelbagai kemudahan supaya pengunjung berasa selamat dan selesa ketika berada di persekitaran pelancongan. Zipline Shah Alam menyediakan beberapa kemudahan seperti:

  • Tandas awam.
  • Kawasan rehat (boleh digunakan untuk bersantai atau beribadat).
  • Tempat duduk di beberapa sudut tempat itu.
  • Beberapa tempat untuk membeli makanan ringan atau makanan berat di sekitar lawatan.
  • Ruang parking yang luas.
  • Tunggangan dan taman.
  • Peralatan keselamatan kenderaan.
  • Dan lain lain.

Lokasi dan Kenalan Zipline Shah Alam

Lokasi dan Kenalan Zipline Shah Alam
Picture by: @carlosnavajo83

Lokasi pelancongan Shah Alam adalah tepat di alamat Pesiaran Tasik, Seksyen 14, 4000 Shah Alam, Selangor, Malaysia. Bagi anda yang masih baru, anda boleh mengetahui terlebih dahulu dengan meminta penduduk lokasi ditunjukkan arah ke lawatan ini.

Atau jika anda mahu, anda juga boleh menyemak terus melalui Peta Google. Bagi kenalan yang boleh dihubungi ialah +60 11-2980 1801.

Jelajah Zipline Shah Alam di Selangor, Malaysia sememangnya menjadi salah satu trendsetter pelancongan di Malaysia. Ramai pelancong menikmati tunggangan flying fox dan tarikan lain dalam lawatan ini.

Baca Juga  Harga Tiket Escape Penang 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.