√ GUA DAMAI EXTREME PARK: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Gua Damai Extreme Park – Jika anda tergolong dalam golongan yang gemar mengalami aktiviti yang memuncakkan adrenaline dan ingin menguji kecekalan dengan aktiviti mendaki, cubalah kunjungi Batu Caves dan terokai Gua Damai Extreme Park.

Jangan risau, kita semua bermula dari sifar. Jadi, jika anda seorang pemula yang bersemangat melihat orang lain mendaki gunung dengan kelihatan mudah, di sini adalah tempat yang sesuai untuk memulakan perjalanan anda.

Terdapat pakej yang disesuaikan untuk mereka yang belum mengetahui apa-apa. Yang paling penting, bawa serta semangat yang kukuh.

Pakej Aktiviti

1. Sport Climbing Course “SEACF” Level 1 – 3

Sport Climbing Course

SEACF merujuk kepada Persekutuan Pendakian Asia Tenggara. Kursus ini disediakan untuk mereka yang berminat untuk mendapatkan pensijilan pada tahap 1, 2, dan 3.

Pensijilan ini akan memberikan kelayakan kepada anda sebagai belayer untuk pertandingan memanjat batu dan tugas-tugas menambat yang berkaitan. Pensijilan ini dikeluarkan oleh Persekutuan Mendaki Gunung Malaysia (PMM).

Harga:

Pakej Aktiviti SEACFHarga/paxMaklumat
Level 1RM1951 Hari
Level 2RM3002 Hari
Level 3RM4002 Hari

Modul:

  • Pengenalan kepada Sport Climbing
  • Pengenalan kepada Peralatan Mendaki
  • Ikat dalam Simpulan
  • Panggilan Mendaki
  • Teknik Belaying (5 langkah belay)
  • Teknik Asas Mendaki
  • Panjat Tali Atas.

*Pakej ini sesuai untuk kumpulan yang melebihi 6 orang. Ia termasuk makan tengah hari dalam pembungkusan standard, penggunaan penuh peralatan mendaki, pengajar yang berkelayakan, e-sijil, dan kad SEACF Tahap 1.

Baca Juga  √ DESARU FRUIT FARM: Review dan Harga Tiket 2024

2. Rock Climbing @ Top Rope

rock climbing top rope

Gua Damai X Park merupakan destinasi terbaik untuk aktiviti mendaki. Pakej “Rock Climbing” sangat disyorkan untuk pemula, kanak-kanak, dan juga keluarga. Terdapat lebih daripada 120 laluan sukan yang boleh dicuba! Gred laluan ini berkisar antara 5c hingga 7a+.

Anda akan dilengkapi dengan segala kelengkapan mendaki seperti abah-abah, kasut panjat, dan magnesium untuk mengekalkan kekeringan jari-jari yang bergetar. Pengalaman mendaki selama 3 jam akan membawa anda melalui beberapa laluan yang menarik.

Panduan mesra akan memberikan petua yang diperlukan untuk mencapai puncak dengan jayanya.

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxMaklumat
Rock Climbing @ Top RopeRM140Tempoh 3 jam

Terperinci:

  • Tempoh: 3 jam aktiviti mendaki tali atas dengan pelbagai laluan sesuai untuk pemula.
  • Minimum peserta: 1 orang (pendaftaran individu dialu-alukan)
  • Pakej Termasuk: Minuman ringan, penggunaan penuh peralatan mendaki, dan bimbingan oleh pemandu yang berkelayakan.

3. Abseiling

abseiling gua damai extreme park

Pakej abseiling kami sangat sesuai untuk pemula, kanak-kanak, dan juga keluarga. Anda akan dilengkapi dengan semua peralatan keselamatan termasuk topi keledar, abah-abah, dan peranti belay. Pengalaman abseiling ini akan membawa anda turun dari lubang Gua Pokok Fiq. Untuk mencapai gua, anda akan menaiki 2 anak tangga yang tersedia.

Pakej 3 jam ini menyertakan penyegaran, topi keledar, alat belay, sarung tangan, dan abah-abah untuk memastikan pengalaman abseiling anda berjalan dengan lancar.

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxMaklumat
AbseilingRM90Tempoh 3 jam

4. Climbing & Abseiling

climbing and abseiling

Penurunan yang mendebarkan melibatkan penggunaan tali dari lubang Gua Pokok Ara. Aktiviti memanjat batu dengan menggunakan tali atas.

Pakej ini menyertakan peralatan perlindungan diri, air mineral, pemandu berpengalaman, dan belayer untuk memastikan keselamatan dan keselesaan anda sepanjang pengalaman ini.

Baca Juga  Harga Tiket Ice Skating IOI 2023

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxDurasiMinimum
Climbing & AktivitiRM1503 jam10 pax

5. Caving Tour

caving tour gua damai extreme park

Akses ke Gua Pokok Ara sangat mudah melalui tangga. Nikmati pemandangan panoramik yang menakjubkan dari Gua Pokok Ara, dan saksikan keindahan ruang yang dibentuk semula jadi selama berjuta-juta tahun. Layanilah kebesaran lorong yang mengagumkan. Terokailah Gua Batik dan Gua Tirai untuk pengalaman yang luar biasa.

Pakej ini termasuk penyegaran, penggunaan penuh peralatan keselamatan, topi keledar, dan lampu depan.

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxDurasiMinimum
Caving TourRM803 jam6 pax

6. Abseiling & Caving Tour Fig Tree Cave

abseiling and caving tour

Lawatan di Gua Pokok Ara, melalui feratta ke Gua Batik dan Gua Tirai. Abseiling 25 meter dari Gua.

Pakej termasuk peralatan perlindungan diri, lampu depan, sarung tangan, air mineral dan pemandu berpengalaman.

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxDurasiMinimum
Abseiling & Caving Tour Fig Tree CaveRM1402 – 3 jam6 pax

7. Pot-hotling / Spelunking Chili Padi Cave

pot hotling

Ekspedisi abseiling kami yang paling mencabar adalah dalam bidang Spelunking atau Pothole. Sama ada anda seorang pemula yang baru belajar berjalan atau seorang yang mahir, anda akan diberi peluang untuk melompat dengan hebat ke dalam ruang gua yang gelap dan luas di Gua Cili Padi.

Pengalaman dan pengajar berpengalaman kami akan membimbing anda dari permulaan, mula dari abseil pemula setinggi 70 meter hingga abseil utama sepanjang 225 kaki. Selepas melompat ke dalam kegelapan gua, anda akan dapat menjelajahi dunia baru yang penuh dengan pembentukan gua yang menarik, laluan tersembunyi, dan makhluk gua yang menakjubkan.

Pakej ini termasuk minuman ringan, penggunaan penuh peralatan mendaki, dan panduan pengalaman.

Baca Juga  √ PERAK CAVE TEMPLE: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxDurasiMinimum
Pot-hotling / Spelunking Chili Padi CaveRM1201/2 hari10 pax

8. Adventure Caving

adventure caving

Pelajari tentang herba tempatan semasa menelusuri laluan trekking ke Gua Anjing. Terokai Gua Langsir dan Gua Batik melalui ferrata, kemudian keluar di Gua Pokok Ara.

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxDurasiMinimum
Adventure CavingRM1003 jam6 pax

9. Zip Line 250M

zipline gua damai extreme park

Siri pengembaraan bermula dari Gua Kristal, meluncur di bawah dedaunan yang lebat, dan kemudian terbuka kepada panorama hutan yang jernih dan batu kapur. Suatu dunia yang tersendiri. Meluncur dengan kelajuan 30-40 KM sejam akan memberikan anda pengalaman adrenalin yang mendebarkan, membawa anda ke puncak kegembiraan. Kemudian, perlahan-lahan, ia selamat melambat hingga ke pendaratan yang sempurna dan lancar.

Pakej ini termasuk minuman ringan, penggunaan penuh peralatan keselamatan, dan bimbingan pengalaman.

Harga:

Pakej AktivitiHarga/pax
Zip Line 250MRM50

10. Educational Caving (Ichibawa Cave)

educational caving

Program pendidikan gua selama 3 jam di Gua Ichibawa dan lawatan ke Gua Selendang. Sesuai untuk semua tahap kecergasan dan pengalaman, dan boleh diikuti oleh peserta berumur 4 tahun ke atas.

Anda akan mengalami bilik yang besar, tiang yang hebat, kalsit yang mengalir, kehidupan liar gua, dan sejarah gua yang menarik.

Semua peralatan keselamatan yang diperlukan dan lampu depan akan disediakan. Pemandu kami adalah individu yang berpengetahuan dan berpengalaman.

Pakej ini termasuk minuman ringan, topi keledar, dan lampu depan.

Harga:

Pakej AktivitiHarga/paxDurasiMinimum
Educational Caving (Ichibawa Cave)RM503 jam20 pax

Harga Tiket Gua Damai Extreme Park

harga tiket gua damai extreme park

Harga tiket untuk Gua Peace Extreme Park bergantung kepada pakej aktiviti yang anda pilih. Anda boleh merujuk pada harga setiap aktiviti di atas.

Baca Juga: Harga Tiket Gua Tempurung

Waktu Operasi

waktu operasi gua damai

Setiap Hari: 8:30 pagi – 6 petang.

Lokasi

lokasi gua damai x park

Alamat: Jalan Fairuz Off Jalan Zamrut, Kampung Melayu Wira Damai, 68100 Batu Caves, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/bPmGto2o4ALh66wd9

Nombor: +60124812005

Kesimpulan

Artikel mengenai Gua Damai Extreme Park mengungkapkan keindahan dan keunikan taman rekreasi tersebut. Terletak di tengah alam semula jadi, Gua Damai menawarkan pelbagai aktiviti lasak seperti panjat tebing, trekking, dan pusat latihan lasak. Pemandangan semulajadi yang menakjubkan dan fasiliti yang lengkap membuat tempat ini ideal untuk penggemar aktiviti luar.

Rekreasi.my yakin Gua Damai Extreme Park bukan sahaja menjadi destinasi pilihan untuk pengalaman lasak yang mendalam, tetapi juga memberikan peluang untuk bersatu dengan alam sambil menikmati kegembiraan aktiviti sukan lasak.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.