Harga Tiket Taman Botanikal Melaka 2023

Harga Tiket Taman Botanikal Melaka – Bagi anda yang sukakan alam semula jadi seperti hutan, tetapi masih ingin meneroka dengan selamat, Taman Botanikal Melaka boleh menjadi jawapan yang tepat. Taman Botani ini merupakan kawasan hutan cantik yang telah dipantau dan berjaya menjadi taman pelancongan.

Walaupun diuruskan sebagai tempat pelancongan, keindahan tempat ini masih utuh. Taman ini dahulunya mempunyai nama Hutan Lipur Ayer. Namun, kerana beberapa pertimbangan, ia akhirnya ditukar menjadi taman botani. Sebelum ini tempat ini juga hanyalah hutan biasa.

Namun, disebabkan ramai peminat datang ke sini, beberapa bahagian hutan ini diubah suai menjadi sudut atau tempat yang cantik dan cantik. Sudah tentu pengubahsuaian ini masih membawa nilai lengkap sifat sebelumnya.

Aktiviti di Taman Botanikal Melaka

Aktiviti di Taman Botani Melaka
Picture by: @lanjeany

Taman Botani tidak begitu meriah seperti kebanyakan taman pelancongan lain. Namun, taman ini cukup handal untuk menjalankan pelbagai aktiviti yang tidak membosankan. Ramai orang menghabiskan hujung minggu mereka dengan datang ke taman ini.

Tertarik dengan aktiviti dan tarikan Taman Botani? Di bawah ini anda boleh melihat beberapa aktiviti yang boleh dilakukan di Taman Botani bersama-sama dengan beberapa tarikan umum mereka:

1. Berjoging dan Berbasikal

Udara sejuk bernuansa hutan dan jalan masuk yang banyak diubah suai menjadikan taman ini sangat sesuai dijadikan tempat untuk bersukan ringan. Biasanya pengunjung yang datang ke sini akan berjoging atau sekadar bersiar-siar pagi.

Baca Juga  Harga Tiket Gopeng Glamping Park 2023

Selain itu, pengunjung yang gemar berbasikal biasanya membawa basikal ke taman ini dan bersiar-siar sambil berbasikal. Taman ini juga menyediakan basikal elektrik sewa untuk pengunjung yang tidak membawa basikal tetapi ingin melawat taman dengan basikal.

Sudah tentu ini sangat disukai oleh kebanyakan pengunjung kerana mereka tidak perlu berpenat lelah untuk menerokai taman tersebut. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa sewa basikal ini akan dikenakan bayaran tambahan mengikut tempoh sewa basikal.

2. Bermain di Taman Dinosaur

Taman Botani bukan sahaja untuk orang dewasa. Kanak-kanak juga boleh bermain di bekas taman hutan ini. Di beberapa sudut hutan atau rakan-rakan telah diubah suai menjadi sudut untuk permainan kanak-kanak.

Salah satu contohnya ialah Taman Dinosaur. Seperti namanya, taman ini dipenuhi dengan beberapa replika dinosaur yang menarik dan sudah tentu kanak-kanak sangat menyukainya. Kanak-kanak bebas bermain di taman ini dengan bermain dengan replika dinosaur.

Berhampiran kawasan Taman Dinosaur, anda boleh menemui jambatan mini yang selamat untuk dicintai dan dijadikan tempat bermain sekejap. Melintasi jambatan ini tidak berbahaya untuk kanak-kanak, jadi anda boleh mengajak anak anda bermain di kawasan sekitar jambatan gantung juga.

3. Berkelah

Aktiviti seperti berkelah bersama keluarga juga merupakan aktiviti yang sangat sesuai dilakukan di Hutan Taman Botanikal Melaka. Kerana suasana yang sejuk dan sejuk ini membuatkan sesiapa sahaja berasa betah lama di sini.

Terdapat kawasan yang selesa di mana anda boleh berehat dan berkelah bersama rakan atau keluarga. Anda dialu-alukan untuk membawa makanan sendiri atau makan tengah hari dari rumah untuk menikmati perkelahan di sini sambil menikmati angin sejuk.

Selain itu, taman ini juga telah menyediakan beberapa tempat bersantai untuk pengunjungnya. Jadi kalau tak bawa tikar sendiri pun tak apa sebab masih boleh menikmati kemudahan riadah dari tour manager.

Baca Juga  Harga Tiket Splash Out Langkawi 2023

4. Berkhemah

Siapa sangka taman yang dulunya hutan ini boleh dijadikan kawasan perkhemahan. Sudah tentu tanah di sini akan sangat menyokong aktiviti untuk berkhemah atau bermalam di khemah.

Tanah yang ada cukup luas untuk menampung penduduk yang cukup untuk berkhemah di sini. Disebabkan masih persekitaran hutan, kawasan perkhemahan ini masih agak gelap apabila malam tiba. Jadi sangat digalakkan membawa lampu seperti lampu suluh.

Walaupun begitu, suasana di tapak perkhemahan cukup meriah sehingga anda tidak perlu risau dengan pemandangan yang menyeramkan pada waktu malam. Selain itu, kawasan perkhemahan khas di sini disediakan sehingga 10 hektar. Semasa berkhemah, pengunjung boleh meredah hutan dan mendaki bukit.

5. Pelancongan Pendidikan

Tambahan pula, hutan atau Taman Botani ini menjadi tempat pelancongan pendidikan untuk kanak-kanak dan dewasa. Di sini semua pengunjung dapat melihat kepelbagaian flora dan fauna.

Terutamanya flora di taman ini telah dilabelkan dengan nama memudahkan pengunjung mengenali setiap nama flora yang tumbuh di taman tersebut. Bukan sahaja nama, pengunjung juga boleh mengenali penerangan setiap flora yang ada.

6. Taman permainan

Bukan sahaja Taman Dinosaur yang ada, di Taman Botanikal Melaka juga terdapat tunggangan ringkas yang mengandungi beberapa permainan kanak-kanak yang menyeronokkan.

Walaupun kenderaan ini agak ringkas, ia sudah cukup membuatkan anak-anak betah berlama-lama bermain di taman ini.

7. Tempat Foto

Antara aktiviti yang dinanti-nantikan pengunjung pelancong ialah bergambar. Di taman ini terdapat pelbagai tempat bergambar dan tema alam semulajadi yang menarik. Di beberapa sudut taman ini juga telah dipenuhi dengan pemandangan tumbuhan tambahan daripada pengurus.

Tumbuhan tambahan yang bukan berasal dari hutan ini diusahakan sehingga bunyinya berwarna-warni. Semestinya ini juga boleh dijadikan backdrop bergambar kepada pengunjung yang gemar bergambar dan ingin merakam momen ketika berada di Taman Botani.

Baca Juga  Harga Tiket Hutan Bandar MBJB 2023

8. Muzium Hutan dan Kampung Buku

Malah, Kampung Buku dan Muzium Hutan telah dibina di taman ini. Namun setakat ini kedua-dua tempat pelancongan ini jarang dikunjungi pengunjung. Biasanya tempat-tempat ini dikunjungi hanya apabila ada keperluan tertentu pengunjung.

Kemudahan Taman Botanikal Melaka

Kemudahan Taman Botani Melaka
Picture by: @kakigambar.asha

Sebagai sebuah taman pelancongan yang mendapat permintaan tinggi dan dikunjungi oleh penduduk tempatan mahupun pelancong, pengurus pelancongan telah menyediakan beberapa kemudahan yang akan memenuhi keperluan pengunjung semasa berada di taman ini. Antara kemudahan tersebut ialah:

  • Tandas awam
  • Kawasan rehat
  • Sewa teksi elektrik
  • Tempat letak kereta
  • Taman permainan kanak-kanak
  • Beberapa alat pelancongan lain

Memang tidak banyak kemudahan yang disediakan di taman pelancongan ini. Ini juga memandangkan lawatan ini masih sangat cantik dan hanya bergantung kepada keindahan alam semula jadi.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @lanjeany

Alamat lengkap Taman Pelancongan Botani Melaka ialah di Lebuh Ayer Keroh, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @ayuni_nazihah_

Taman Botani ini sememangnya telah diuruskan dan bukan lagi hutan bebas. Tetapi masih ada pengawasan untuk waktu operasi. Untuk waktu operasi, taman ini dibuka 24 jam setiap hari. Jadi setiap pengunjung bebas mengunjungi taman pelancongan ini pada bila-bila masa.

Harga Tiket dan Diskaun Taman Botanikal Melaka

Harga tiket
Picture by: @ayuni_nazihah_

Harga tiket Taman Botani ini adalah percuma atau percuma. Walaupun terdapat beberapa tunggangan yang boleh dinikmati oleh pengunjung, setakat ini tiada bayaran penghantaran untuk tiket masuk. Semua pelawat, kanak-kanak dan dewasa, bebas daripada tiket, kecuali menggunakan perkhidmatan lain seperti teksi motosikal elektrik.

Oleh kerana harga kemasukan ke lawatan ini adalah percuma atau percuma, tiada diskaun atau promo yang berkaitan dengan harga.

Pada cuti hujung minggu, anda boleh melawat ke Taman Botanikal Melaka. Biarpun tidak besar, tempat sejuk yang masih merupakan kawasan hutan ini cukup diminati oleh penduduk tempatan mahupun pelancong asing yang menginap sebentar.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.