Harga Tiket Pantai Teluk Kemang 2023

Harga Tiket Pantai Teluk Kemang – Menghabiskan masa dengan pemandangan lautan sambil menikmati bunyi ombak sememangnya perkara yang paling menyeronokkan. Salah satu pantai terbaik yang wajib dikunjungi apabila berada di Port Dickson, Malaysia ialah Pantai Teluk Kemang.

Suasana di pantai ini sangat meriah dan sentiasa dipenuhi dengan pelancong yang datang dari pelbagai daerah. Selain daripada menyajikan pemandangan yang cantik, terdapat banyak tunggangan menarik yang boleh anda cuba. Ingin tahu apa tunggangan itu? Jom, lihat info penuh di bawah.

Rides at Pantai Teluk Kemang

Rides at Pantai Teluk Kemang
Picture by: @kahyeelai79

Pantai dengan pemandangan yang indah ini memang menyediakan banyak tunggangan yang boleh anda cuba sendiri atau bersama keluarga untuk menjadikannya lebih mengujakan. Berikut adalah beberapa permainan air yang tidak boleh anda lewatkan ketika berada di pantai ini, iaitu seperti berikut:

1. Banana Boat

Tunggangan air ini menjadi buruan pelancong tempatan dan luar negara ketika bercuti bersama keluarga. Puncanya kerana untuk menaiki banana boat tidak memerlukan kemahiran khusus dan hanya perlu menggunakan jaket keselamatan. Peserta hanya perlu duduk di dalam bot yang mempunyai bentuk seperti pisang.

Pemandu biasanya akan melakukan pelbagai tarikan seperti membelok sehingga peserta terjatuh ke dalam laut. Tidak perlu risau, kerana semuanya selamat kerana dilengkapi dengan jaket keselamatan dan pemandu akan sedia membantu jika anda benar-benar tidak boleh berenang.

2. Jet Ski

Semestinya anda tidak asing lagi dengan tunggangan air yang dipanggil jetski ini. Kenderaan ini memungkinkan untuk memandu bot yang berbentuk seperti motor di permukaan air laut. Untuk satu jet ski umumnya boleh memuatkan dari 1 hingga dua peserta.

Jika anda ingin mencuba ini, anda boleh menggunakan dua pilihan iaitu dengan panduan atau tanpa panduan. Biasanya pemandu akan duduk betul-betul di belakang untuk memastikan keselamatan peserta.

3. Donat bergolek

Permainan ini menggunakan bot berbentuk seperti donat. Biasanya ia boleh membawa dari 4 hingga 5 penumpang dewasa. Kemudian ia akan ditarik dengan menggunakan bot laju supaya peserta yang menaiki dapat merasai sensasi yang cukup tegang.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @becktoreyyy.__

Semua pantai di dunia pastinya mempunyai tarikan tersendiri termasuklah Pantai Teluk Kemang. Pelbagai tarikan tarikan pelancong ini yang boleh menarik perhatian pelancong untuk dikunjungi antaranya:

1. Bukit Batu Putih

Pesona alam yang berupa bukit batu putih ini boleh dijadikan tempat lawatan yang amat memalukan untuk tidak dilepaskan. Bukit ini tidak jauh dari Pantai Teluk Kemang dan memerlukan tenaga yang lebih untuk sampai ke lokasinya.

Jalan masuk adalah sangat curam dan curam jadi ia akan mengalirkan banyak tenaga. Malah, anda perlu sentiasa berhati-hati ketika mendaki supaya tidak terjatuh ke dalam gaung. Pengorbanan akan membuahkan hasil kerana keindahan panorama yang menakjubkan sedia menanti apabila anda berada di puncak.

2. Tokong Cina Wan Loong

Sebelum memasuki kawasan pantai, anda boleh melihat sebuah tokong Cina di Kampung Teluk Kemang. Kuil ini mempunyai seni bina yang mewah dengan tembok berkubu yang kelihatan begitu unik dan menakjubkan.

Pembinaannya bertujuan untuk memberi penghormatan kepada raja monyet dan dewa timur. Salah satu perkara yang paling menarik tentang kuil Cina Wan Loong ialah ia dibuka sepanjang hari dan bagi mereka yang berminat untuk melawatnya adalah percuma.

Aktiviti di Pantai Teluk Kemang

Aktiviti di Pantai Teluk Kemang
Picture by: @faizjasfri

Di tarikan pelancongan ini, pelancong yang datang boleh melakukan pelbagai jenis aktiviti. Matlamatnya tentunya untuk menghilangkan kepenatan dan tekanan akibat aktiviti yang telah dijalankan di pantai yang indah ini.

1. Berenang di Lautan Biru

Sila ambil perhatian bahawa pantai ini mempunyai ombak kecil dengan air laut yang tenang. Keadaan seperti ini sangat sesuai jika digunakan untuk berenang percuma.

Airnya juga kelihatan begitu jernih dan menyegarkan sehingga dijamin membuatkan sesiapa sahaja berasa selesa untuk berlama-lama di tempat ini. Pun begitu, cubalah sentiasa berwaspada dan elakkan berjalan di tengah lautan agar sentiasa selamat.

2. Masakan di Gerai Makan

Semasa berada di pantai ini, anda akan menemui beberapa gerai makan di sekitar lokasi. Bagi mereka yang menggemari kulinari, sudah tentu anda boleh menikmati pelbagai jenis makanan dan snek ringan yang telah disediakan pada waktu-waktu ini.

Tapi kalau tak nak makan kat gerai pun takde masalah sebab boleh buat BBQ. Teluk Kemang telah menyediakan kawasan tanah yang luas untuk pengunjung yang inginkan BBQ dengan diiringi pemandangan yang cantik.

3. Bermain layang-layang

Angin yang bertiup di pantai ini sangat kuat, menjadikannya sesuai untuk bermain layang-layang. Di pinggir pantai biasanya terdapat beberapa peniaga menjual wau dengan pelbagai saiz dan bentuk yang unik.

Tetapi kerana tiupan angin yang kuat, ia memerlukan banyak tenaga supaya anda tidak terharu apabila menghadapinya.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @nur.jihaaa

Pelbagai kemudahan lengkap telah disediakan oleh pihak pengurusan Pantai Teluk Kemang bagi menyokong aktiviti pengunjung. Kemudahan berikut boleh didapati di kawasan pelancongan ini:

  • Bilik air awam.
  • Air bersih untuk pengunjung.
  • Ruang parking yang luas.
  • Pelampung dan tayar sewa.
  • Gerai, restoran atau tempat masakan lain.
  • Permainan air seperti banana boat, jet sky, rolling donut dan lain-lain.
  • Hotel di sekitar pantai.
  • Banyak tempat bergambar yang menarik.
  • Gazebo sebagai tempat berehat.
  • Kerusi yang dilengkapi dengan payung di pantai.

Lokasi Pantai Teluk Kemang

Lokasi
Picture by: @snurathiza

Walaupun masih belum begitu popular, lokasi pantai ini sangat strategik dan mudah untuk diakses. Alamat penuh pula terletak di Jalan 3/10, Taman Intan Perdana, 71050 Port Dickson, Malaysia.

Jika anda masih keliru tentang alamat tersebut, maka anda boleh klik pautan Peta Google yang akan dikongsikan di bawah. Peta Google akan membimbing perjalanan anda supaya anda boleh sampai ke destinasi anda dengan mudah.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @kahyeelai79

Waktu operasi yang ditentukan oleh lawatan ini adalah tidak terhad supaya anda boleh datang pada bila-bila masa dengan bebas. Pantai ini dibuka setiap hari selama 24 jam berturut-turut dan tiada had masa untuk melawat. Jadi, anda boleh datang Isnin hingga Ahad tanpa tutup.

Masa terbaik untuk melawat Pantai Teluk Kemang adalah ketika cuaca cerah. Lebih tepat lagi apabila pagi hingga petang sebelum malam. Ini kerana apabila cuaca cerah, anda boleh mendapatkan pemandangan yang hebat dan tidak mengecewakan.

Harga Tiket Masuk Pantai Teluk Kemang

Harga dan Promosi Tiket Masuk
Picture by: @snurathiza

Supaya anda boleh masuk untuk menikmati keindahan pantai ini, anda tidak perlu memikirkan kos. Pengurus juga tidak akan memberikan bayaran tanpa sekali atau percuma. Walau bagaimanapun, anda masih perlu menyediakan bajet jika anda ingin menaiki tunggangan sedia ada.

Setiap kenderaan pastinya mempunyai harga yang agak berbeza-beza berdasarkan masa hari. Jika anda ingin mengetahui tunggangan dan Harga Tiket pantai teluk kemang terkini, anda boleh lihat dalam jadual berikut:

Nama KenderaanTempoh MasaHarga Tiket
Jet Sky15  MenitRM150
Banana Boat20 MenitRM97
Speedboat30 MenitRM110
Naik Kuda30 MenitRM70

Keindahan Pantai Teluk Kemang sememangnya tidak terhingga sehingga sentiasa menarik perhatian pelancong. Jika anda ingin melawat Port Dickson, Malaysia, tarikan pelancong ini mesti dimasukkan dalam senarai destinasi anda.

Baca Juga  PANTAI KLEBANG MELAKA - Tarikan & Aktiviti 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.