√ MUZIUM Layang-layang Pasir Gudang: Harga Tiket 2024

Harga Tiket Muzium Layang Layang – Tempat ini merupakan muzium pertama sejenis di seluruh Asia.

Di dalam muzium ini, tidak hanya terdapat Wau Bulan dan pelbagai jenis wau dari seluruh Malaysia, tetapi juga koleksi layang-layang dari merata dunia.

Bagi anda yang benar-benar berminat dalam permainan ini, muzium tiga tingkat ini adalah tempat yang paling lengkap dengan maklumat yang berkaitan.

Sejarah

sejarah muzium layang layang

Bangunan muzium asalnya dibina pada tahun 1960-an dan dipercayai ditegak di atas tapak bekas bangunan Belanda. Pada permulaannya, bangunan ini digunakan sebagai bangunan Majlis Perbandaran Bandaraya Bersejarah Melaka. Muzium wau secara rasmi dibuka pada bulan September 1995 oleh Ketua Menteri Melaka, Mohd Zin Abdul Ghani, sempena seminar Kastam Melayu Serantau.

Tarikan

tarikan muzium layang layang

Muzium ini menampilkan sejarah asal-usul permainan wau di seluruh dunia, digunakan sebagai alat komunikasi, dalam peperangan, sukan, dan masa lapang.

Ia memperkenalkan kita kepada tradisi pembuatan, permainan, dan fungsi layang-layang yang berkongsi oleh banyak negara di dunia. Muzium ini menampilkan pelbagai bentuk layang-layang tradisional dan moden, termasuk wau tradisional Nusantara.

Terdapat berbagai saiz layang-layang yang diperbuat daripada bahan semulajadi dan moden. Ini pasti akan merangsang kesedaran kita terhadap layang-layang, memuji keindahan dan seni pembuatan, serta menghargai keunikan setiap karya.

Di luar muzium, terdapat sebuah taman yang luas dengan padang, khusus untuk anda dan anak-anak bermain wau. Kawasan luas ini dikenali sebagai Bukit Layang-Layang.

Jika tiada layang-layang, anak-anak boleh berlari dengan bebas atau bermain gelongsor di taman permainan yang tersedia.

Lebih menarik lagi, di atas bumbung muzium ini terdapat sebuah kincir angin yang berfungsi untuk menyediakan bekalan elektrik ke seluruh muzium.

Baca Juga  √ MUZIUM NEGERI KEDAH: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Muzium Layang layang

harga tiket muzium layang layang
Harga TiketDewasaKanak-kanak
WarganegaraRM2RM1
Pelancong AsingRM3RM3

Waktu Operasi

waktu operasi muzium wau
  • Isnin hingga Khamis: 8:30 pagi – 5:00 petang
  • Jumaat : 9:00 pagi – 5:00 petang
  • Sabtu & Ahad: 8:30 pagi – 5:00 petang
  • Muzium ini tutup semasa waktu makan (1-2 petang) dan semasa solat Jumaat.

Pada hujung minggu, jumlah pengunjung di kawasan ini meningkat melebihi kebiasaan, terutamanya disebabkan kehadiran mereka di padang.

Kami mencadangkan anda untuk berkunjung semasa Festival Layang-Layang Sedunia. Festival ini biasanya berlangsung pada hujung bulan Februari atau Mac.

Anda dapat menyaksikan pertandingan layang-layang antarabangsa dan demonstrasi pembuatan layang-layang dari pelbagai negara. Sungguh menarik!

Lokasi

lokasi muzium

Baca Juga: Harga Tiket Muzium Melaka

Laluan

laluan ke muzium

Johor Bahru dihubungkan dengan bandar-bandar utama di utara, termasuk Kuala Lumpur, melalui Lebuhraya Utara-Selatan (NSE). Muzium Layang-Layang Pasir Gudang terletak kira-kira 20 kilometer ke timur dari bandar Johor Bahru, mengambil masa kira-kira 35 minit pemanduan dari Johor Bahru.

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan Muzium layang layang sebagai tempat destinasi menarik yang memamerkan koleksi layang-layang pelbagai budaya dan zaman. Muzium ini bukan hanya hiburan untuk peminat layang-layang, tetapi juga sumber pembelajaran tentang sejarah dan seni penerbangan. Inisiatif ini dijangka dapat mempromosikan warisan budaya dan memupuk minat terhadap seni layang-layang dalam masyarakat.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.