Harga Tiket Masuk KL Forest Eco Park 2023

Harga Tiket Masuk KL Forest Eco Park – KL Forest Eco Park juga dikenali dengan nama lain Kuala Lumpur Jungle Eco Park atau TERKL. Taman bandar ini terletak di tengah-tengah bandar dan dahulunya dikenali sebagai Hutan Simpan Bukit Nanas. Ini adalah hutan kekal tertua di Malaysia.

Lokasinya di sebelah Menara KL atau Menara KL. Hutan semula jadi ini meliputi kawasan seluas kira-kira 11,000 meter persegi yang ditubuhkan pada tahun 1906. Hutan ini merupakan satu-satunya hutan hujan tropika yang tinggal di pusat bandar Kuala Lumpur.

Tunggangan dan Tarikan di KL Forest Eco Park

Tunggangan dan Tarikan di KL Forest Eco Park
Picture by: @shinharaz

Jungle Eco Park ini merupakan salah satu destinasi ekopelancongan yang terkenal di tengah-tengah bandar. Fungsi utama Jungle Eco Park adalah sebagai paru-paru hijau yang belum tercemar untuk kawasan metropolitan sekitarnya.

Bagi memelihara habitat dan persekitaran semula jadi Jungle Eco Park, pembinaan dan reka bentuk Menara Kuala Lumpur yang berdekatan telah direka bentuk dengan penuh teliti dan pertimbangan. Pada masa ini, apakah tunggangan atau tarikan yang boleh ditemui di taman bandar ini?

1. Rumah mamalia dan burung

Sebagai hutan yang terletak di tengah-tengah bandar, taman ini menempatkan beberapa haiwan. Beberapa mamalia kecil dan burung menjadikan hutan ini tempat perlindungan semula jadi mereka. Apabila datang ke hutan ini, ada kemungkinan anda akan bertemu dengan beberapa haiwan.

Baca Juga  Taman Botani Perdana 2023: Tarikan & Aktiviti

Untuk bertemu dengan beberapa haiwan, cuba melawat KL Forest Eco Park pada waktu pagi. Burung biasanya akan menyanyi dan menghidupkan hutan bandar dengan suara yang merdu. Dan mungkin ada beberapa mamalia kecil yang akan muncul semasa mencari makanan.

2. Menara Kuala Lumpur

Menara KL terletak berhampiran hutan ini dan boleh dikunjungi dengan berjalan kaki sahaja. Menara setinggi 421 meter itu siap dibina pada 1 Mac 1995. Pada masa ini, Menara KL merupakan menara ke-7 tertinggi di dunia. Di bahagian atas menara terdapat dek pemerhatian.

Pengunjung boleh naik ke dek pemerhatian yang terletak betul-betul di dasar antena Menara. Terdapat tingkap kaca yang besar supaya pengunjung dapat melihat ke luar dan menikmati pemandangan sekeliling. Hutan bandar dapat dilihat dengan jelas dari dek pemerhatian ini.

3. Canopy walk

Terdapat laluan kanopi yang berjalan di antara pokok-pokok di dalam hutan bandar. Pelancong yang datang biasanya tidak hanya berjalan-jalan ke bawah dan menikmati udara segar. Ada yang berani bangun dan berjalan melalui jalan kanopi yang tergantung di udara.

Tetapi anda harus memberi perhatian kepada cuaca di hutan bandar sebelum membuat keputusan untuk menikmati pemandangan dari canopy walk. Kalau hujan atau baru lepas hujan, jangan naik kanopi. Canopy walk boleh menjadi terlalu licin untuk dilayari.

4. Rumah Terbalik KL

Satu lagi kenderaan yang masih terletak di kompleks pelancongan hutan bandar ini ialah Upside Down House atau KL Upside Down House. Dari luar, destinasi pelancongan ini sudah nampak unik dan menarik. Ada sebuah rumah yang reka bentuknya terbalik, lengkap dengan sebuah kereta yang kelihatan tergantung diparkir di sebelahnya.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Melaka 2023

Semua bilik di rumah terbalik ini disusun tergantung di atas bumbung. Seolah-olah orang yang masuk dan berdiri di dalam bilik itu tergantung di siling walaupun perabot semuanya terbalik.

Aktiviti di KL Forest Eco Park

Aktiviti di KL Forest Eco Park
Picture by: @shinharaz

Pelbagai aktiviti boleh dilakukan di kawasan pelancongan ini. Sebelum melawat Jungle Eco Park ini, pastikan dahulu cuacanya baik dan tidak hujan. Lebih baik ubah agenda jika awan sudah mendung kerana anda akan melawat kawasan luar.

Jika anda boleh yakin bahawa cuaca adalah selamat dan anda boleh melakukan aktiviti dengan bebas di hutan bandar, cuba beberapa aktiviti ini:

1. Melepasi laluan kanopi

Berjalan santai di atas jambatan gantung atau jalan kanopi yang terbentang di antara pokok-pokok tinggi adalah aktiviti yang mesti dilakukan apabila melawat Jungle Eco Park. Supaya aktiviti ini dapat berlangsung dengan selesa dan selamat, pakai sandal gunung atau kasut.

Walaupun lokasinya betul-betul di tengah-tengah bandar besar, itu tidak bermakna anda boleh melalui jalan kanopi ini dengan memakai kasut tumit tinggi. Jika anda melawat dengan anak-anak, sentiasa pastikan mereka berada di bawah pengawasan anda.

2. Lawati zoo mini

Terletak di bahagian bawah Menara KL, Mini Zoo ini merupakan zoo terbaru di Malaysia. Lokasinya sangat strategik supaya pelancong boleh melawat dengan mudah. Zoo mini ini direka dengan penuh teliti agar keluarga dapat bercuti dengan selamat.

Terdapat lebih kurang 50 spesies haiwan yang boleh ditemui di mini zoo ini. Ada yang berasal dari Malaysia manakala ada yang spesies haiwan eksotik.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @exploringwanderlust_

Kemudahan di KL Forest Eco Park agak pelbagai. Selain laluan kanopi di tengah-tengah pokok, terdapat juga kemudahan lain, seperti:

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Jerejak 2023

1. Talian khas

Terdapat denai alam semula jadi, laluan jogging dan trekking yang boleh diakses oleh pengunjung. Tiga laluan yang ada ialah Denai Arboretum, Denai Penarahan, dan Denai Jelutong.

2. Pusat maklumat

Membolehkan pengunjung mendapatkan pelbagai maklumat atau maklumat yang diperlukan tentang taman bandar ini.

3. Lokasi perkhemahan

Bagi pelancong yang ingin berkhemah atau berkhemah, terdapat lokasi khas untuk berkhemah. Perkhidmatan perkhemahan boleh digunakan selepas penyelarasan dengan operasi hutan lebih awal.

4. Kawasan berkelah

Bagi pelancong yang ingin sekadar menikmati alam semula jadi di dalam hutan bandar, terdapat tempat khas untuk berkelah dan bersantai bersama keluarga selepas penat berjalan di atas kanopi.

Lokasi KL Forest Eco Park

Lokasi
Picture by: @shinharaz

Alamat hutan bandar yang tebal dan cantik ini ialah di Lot 240, Jalan Raja Chulan, Bukit Kewangan. Anda boleh menambah alamat 50250 Kuala Lumpur, Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan. Atau anda juga boleh terus menaip nama Jungle Eco Park atau peta KL Forest Eco Park dalam aplikasi peta.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @exploringwanderlust_

Setiap tempat pelancongan di kompleks Kuala Lumpur Jungle Eco Park beroperasi dengan waktu operasi yang berbeza.

WarganegaraKanak-kanak dan warga emasRM1
MatangRM10
Warga asingKanak-kanakRM5
Dewasa dan warga emasRM40

KL Forest Eco Park adalah tempat pelancongan strategik yang sering dikunjungi oleh pelancong tempatan. Malah ramai pekerja yang mengambil cuti melawat hutan bandar ini. Ketahui apa yang ditawarkan oleh Jungle Eco Park ini sebelum melawat.


Harga Tiket Masuk KL Forest Eco Park

Harga Tiket Masuk dan Promosi : Diskaun
Picture by: @reena_s_world

Berapakah harga tiket KL Forest Eco Park? Tulis maklumat di bawah dan kemudian sediakan dana mengikut bilangan kumpulan yang anda ingin mengembara.

WarganegaraKanak-kanak dan warga emasRM1
DewasaRM10
Warga asingKanak-kanak RM5
Dewasa dan warga emasRM40

KL Forest Eco Park adalah tempat pelancongan strategik yang sering dikunjungi oleh pelancong tempatan. Malah ramai pekerja yang mengambil cuti melawat hutan bandar ini. Ketahui apa yang ditawarkan oleh Jungle Eco Park ini sebelum melawat.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.