Harga Tiket Zoo Melaka 2023

Harga Tiket Zoo Melaka – Zoo Melaka terletak di kawasan bersebelahan dengan Taman Botani Melaka, jadi destinasi pelancongan ini sangat mudah untuk dikunjungi. Terdapat lebih daripada 2000 haiwan jarang ditemui di zoo ini. Jadi, ini menjadikannya sesuai untuk dijadikan destinasi pelancongan keluarga.

Selain itu, Zoo Melaka juga mempunyai beberapa tarikan lain yang menarik ramai orang mengunjunginya apabila tiba musim cuti. Oleh itu, anda juga boleh menjadikan destinasi pelancongan ini sebagai destinasi pelancongan yang berbaloi untuk dikunjungi.

Tunggangan Zoo Melaka

Tunggangan Zoo Melaka
Picture by: @zoomelakaofficial

Zoo di kawasan Melaka ini mempunyai pelbagai jenis tunggangan yang boleh membuatkan pengunjung berasa betah untuk berlama-lama di sana. Malah, beberapa tunggangan di tempat ini juga dapat mendidik pengunjung kepada kanak-kanak.

Tunggangan di sini akan sentiasa berkaitan dengan dunia haiwan yang comel. Bermula dari haiwan yang unik, kelakar, malah menakutkan, ia akan terdapat di zoo ini. Bukan itu sahaja, destinasi pelancongan ini turut membawakan konsep alam terbuka yang sangat santai.

Pengunjung ke tempat ini boleh menikmati pemandangan di sekelilingnya dengan menunggang kuda yang terdapat di dalamnya. Selain menunggang kuda, zoo ini juga menyediakan tunggangan yang dipanggil Tiger Eye dan trem yang boleh digunakan untuk bersiar-siar dengan lebih santai.

Tarikan di Zoo Melaka

Tarikan di Zoo Melaka
Picture by: @zoomelakaofficial

Terdapat beberapa jenis rancangan yang boleh ditonton dengan mengunjungi zoo ini. Dalam kes ini, beberapa rancangan akan mempunyai jadual mereka sendiri. Selain itu, rancangan ini juga akan mempunyai daya tarikan yang agak berbeza.

Berikut adalah beberapa jenis tarikan yang terdapat di zoo ini:

1. Ceramah Penjaga

Bagi mereka yang suka melihat hidupan liar, rancangan ini boleh menjadi pilihan yang tepat untuk mereka. Ini kerana persembahan yang dinamakan Keeper Talk itu dapat memberi pengalaman kepada pengunjung berinteraksi dengan haiwan liar.

Persembahan ini hanya akan diadakan pada hujung minggu atau cuti kebangsaan sahaja. Keeper Talk akan bermula pada pukul 12:00 tengah hari dengan menaiki Tiger Eye.

2. Memberi Makan Gajah

Ibu bapa yang mengajak anak-anak bercuti ke tempat ini, mereka boleh memanfaatkan persembahan ini untuk mengajar anak-anak mereka cara memberi makan kepada gajah di zoo.

Pertunjukan Pemberian Makanan Gajah juga hanya akan diadakan pada hujung minggu atau cuti umum, dan bermula pada jam 11:30 – 14:30. Jadi, persembahan ini dapat dinikmati oleh pengunjung dengan lebih bebas.

3. Pertunjukan Burung

Berbeza dengan persembahan sebelum ini, Bird Show itu sendiri diadakan pada hari bekerja dan hujung minggu atau cuti kebangsaan secara serentak. Walau bagaimanapun, jadual persembahan akan berbeza. Pada hari bekerja, Pertunjukan Burung diadakan pada pukul 11:00 dan 15:30.

Bagi Pertunjukan Burung yang diadakan pada hujung minggu atau cuti kebangsaan, ia bermula pada pukul 11:00 pagi, 2:00 petang, dan 4:00 petang.

Aktiviti Menarik Zoo Melaka

Aktiviti Menarik Zoo Melaka
Picture by: @zoomelakaofficial

Zoo ini bukan sahaja digunakan sebagai habitat beribu-ribu haiwan, tetapi juga digunakan sebagai tempat pemuliharaan dan pembiakan beberapa haiwan liar. Jadi, wajar jika anda sering menjumpai haiwan langka di zoo ini.

Sementara itu, satu lagi sebab destinasi pelancongan ini tidak pernah sepi pengunjung adalah kerana terdapat banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan oleh pengunjung, dan antara aktiviti tersebut adalah:

1. Zoo Kinder

Zoo Melaka merupakan salah satu destinasi pelancongan pendidikan, kerana di sini kanak-kanak prasekolah boleh mengetahui tentang kehidupan haiwan di tempat tersebut. Nanti mereka akan diberi penerangan tentang kehidupan haiwan yang sangat pelbagai ini.

2. Zoo Segar

Zoo ini juga boleh dijadikan destinasi lawatan sambil belajar untuk pelajar sekolah rendah. Ini kerana aktiviti Fresh Zoo ini dapat memberi pengalaman kepada pengunjung daripada pelajar sekolah rendah untuk mengetahui sifat semula jadi semua jenis haiwan di dalamnya.

3. PeerZoo

Aktiviti ini dapat memberi pengalaman kepada pengunjung untuk menjadi penjaga zoo dalam sehari. Sudah tentu pengalaman ini hanya boleh didapati dan dinikmati di Zoo Melaka. Oleh itu, tempat ini tidak pernah sepi pengunjung, baik pada hari bekerja mahupun pada hujung minggu.

4. Zoomanji

Zoomanji ialah permainan berpasukan yang memerlukan kerjasama antara ahli pasukan sedia ada. Aktiviti ini agak mencabar bagi kebanyakan pengunjung yang melakukannya. Kerana, Zoomanji boleh meningkatkan adrenalin dan menjadikan detik percutian lebih menyeronokkan.

5. JungleTrail

Adakah anda ingin merasai pengalaman menarik merentas hutan ke Taman Burung Melaka? Kemudian anda boleh melakukan aktiviti yang satu ini. Pengalaman yang menarik ini boleh menjadikan detik percutian lebih menyeronokkan, jadi Jejak Rimba merupakan aktiviti yang patut dicuba.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @nzfikhwn

Bagi memberikan keselesaan yang lebih kepada pengunjung tempat ini, pihak pengurusan menyediakan pelbagai jenis kemudahan yang sangat berguna. Antara kemudahan di zoo dengan keluasan sehingga 22 hektar ialah:

  • Bilik sembahyang
  • Kawasan menukar bayi
  • Pusat maklumat
  • bilik rehat (tempat rehat)
  • Kawasan parking yang luas
  • loker
  • Klinik kesihatan
  • tandas

Lokasi dan Alamat Zoo Melaka

Lokasi dan Alamat Zoo Melaka
Picture by: @zoomelakaofficial

Pada asasnya, Zoo Melaka terletak di lokasi yang sangat strategik, jadi pelancong tidak akan sukar untuk mencari dan mencapainya. Untuk butiran lanjut, alamat penuh zoo ini ialah Lebuh Anyer Keroh, Hang Tuah Jaya, Melaka, Malaysia.

Destinasi pelancongan ini boleh dicapai dari kawasan Kuala Lumpur dengan menggunakan laluan darat. Gunakan Tol Persimpangan Ayer Kerok sehingga keluar dari pintu tol. Selepas itu, ambil Tol Ekspres Utara-Selatan dan ikut jalan tersebut sehingga nampak papan tanda untuk Zoo Melaka.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @nzfikhwn

Zoo Melaka mempunyai waktu operasi yang berbeza untuk hari bekerja dan hujung minggu atau cuti umum. Sebelum melawat tempat ini, anda perlu tahu tentang waktu operasi, dan maklumat ini boleh dilihat dalam data berikut:

Senin-Kamis09:00 – 18:00
Jum’at-Sabtu09:00 – 18:00 dan 20:00 – 23:00
Minggu09:00 – 18:00

Harga Tiket Masuk Zoo Melaka

Harga Tiket Masuk Zoo Melaka
Picture by: @zoomelakaofficial

Untuk dapat menyediakan kos tiket masuk melawat tempat ini, anda perlu tahu berapa kos tiket masuk terlebih dahulu. Pada asasnya, zoo melaka ini tidak mempunyai harga tiket masuk yang terlalu mahal, iaitu:

KategoriHarga kemasukan
Pelancong tempatan (4-12 tahun)RM31
Pelancong asing (4-12 tahun)RM59
Pelancong tempatan (13-59 tahun)RM38
Pelancong asing (13-59 tahun)RM81
OKU – Kanak-kanakRM26
OKU – matangRM31

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @nzfikhwn

Untuk menjimatkan kos, biasanya pelancong akan mencari promo sebelum membeli tiket untuk memasuki zoo ini. Namun, malangnya masih tiada promosi atau diskaun yang ditawarkan pada bulan ini.

Namun begitu, berkemungkinan Zoo Melaka akan menyediakan promo ini untuk pengunjungnya pada masa akan datang.

Bercuti ke zoo memang boleh memberikan detik yang lebih menyeronokkan bagi sesetengah orang. Selain itu, destinasi pelancongan ini turut dilengkapi dengan pelbagai jenis haiwan unik yang mampu menjadikan detik percutian anda lebih diingati.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Burung Melaka 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.