√ Hutan Rekreasi Sungai Tekala: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Hutan Rekreasi Sungai Tekala – Hutan Lipur Sungai Tekala, terletak kira-kira 43 kilometer dari Bandaraya Kuala Lumpur, merupakan destinasi menarik di kawasan Hulu Langat berhampiran Empangan Semenyih. Tempat ini adalah sebahagian daripada Hutan Simpan Sungai Lalang, yang selanjutnya menjadi sebahagian daripada Hutan Taman Negeri, yang juga dikenali sebagai Taman Warisan Negeri Selangor.

Tarikan

tarikan sungai tekala

Wilayah yang luas ini mempunyai hutan dipterokarpa tanah pamah yang masih kekal asli, menjadi tempat kegemaran penduduk tempatan untuk melancong, berkelah di sepanjang sungai yang cantik, dan bermandi-manda dalam airnya yang bening.

Selain itu, pengunjung juga dapat menikmati aktiviti mendaki di hutan hujan yang masih mempertahankan keasliannya. Hutan Lipur Sungai Tekala menjadi sangat sibuk pada hujung minggu, cuti umum, atau cuti sekolah, namun pada hari biasa, suasana tenang dan damai sentiasa terasa di sini.

Taman ini dikelola oleh Jabatan Perhutanan Selangor dan kelihatan mereka sedang menjalankan tugas mereka dengan cemerlang. Satu-satunya laluan utama, yang dilengkapi dengan tangga bersimen, membimbing pengunjung ke lata.

Sungai di kawasan ini kebanyakannya cetek dan selamat bagi kanak-kanak yang diawasi. Air sungai kelihatan amat bersih semasa lawatan saya pada Mei 2017 yang lalu. Hujan lebat baru-baru ini mungkin turut membantu membersihkan kawasan ini. Udara hutan yang diperkaya dengan oksigen memberikan pengalaman yang memuaskan untuk bernafas, walaupun selepas hujan, kelembapan dan peluh dapat dirasai. Oleh itu, ramai yang bijak berendam di dalam air untuk mengekalkan kesejukan.

Walaupun air terjun ini tidak terlalu tinggi, keberadaan batu licin boleh menjadi satu ancaman. Aktiviti dan kemudahan yang disediakan di sini termasuk melihat air terjun yang menarik, mendaki di denai taman, merenjis sungai, berkelah, berkhemah, dan menyertai kajian alam semula jadi.

Kemudahan

kemudahan hutan rekreasi sungai tekala

Di tempat ini, terdapat beberapa kemudahan yang disediakan untuk pengunjung, antaranya:

  • Tempat Letak Kereta
  • Masjid
  • Dewan
  • Pondok
  • Gerai

Kemudahan-kemudahan ini bertujuan untuk memenuhi keperluan dan keselesaan pengunjung semasa melawat.

Harga Tiket Hutan Rekreasi Sungai Tekala

harga tiket hutan rekreasi sungai tekala
Hutan Rekreasi Sungai TekalaHarga Tiket
Tiket KemasukanRM2

Baca Juga: Air Terjun Sungai Gabai

Waktu Operasi

waktu operasi sungai tekala

Buka setiap hari: 07:00 pagi – 07:00 malam.

Lokasi

lokasi taman rimba sungai tekala

Alamat: Semenyih, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/hhByY5B1MsF2j6na7

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Hutan Rekreasi Sungai Tekala adalah destinasi yang menarik dan menawarkan pengalaman santai di tengah alam semula jadi. Keindahan sungai yang mengalir jernih dan hutan yang hijau subur menjadi daya tarikan utama, memberikan peluang kepada pengunjung untuk menikmati keindahan alam sambil mengekalkan kelestarian alam sekitar.

Baca Juga  Harga Tiket Hutan Bandar MBJB 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.