Harga Tiket Kampung Agong 2023

Harga Tiket Kampung Agong – Ingin bercuti di tempat yang cantik dan mempunyai suasana yang sejuk? Kemudian anda boleh memilih untuk bercuti ke Homestay Kampung Agong. Destinasi pelancongan di wilayah Penaga ini mempunyai suasana yang sejuk dan alam semulajadi yang indah.

Pada asasnya, destinasi pelancongan ini merupakan ladang kelapa yang sangat menenangkan. Di sebelah sawah kelapa ini terdapat sawah padi yang akan menambahkan kesejukan persekitaran di sekitar tempat ini. Jadi, pengunjung boleh memanfaatkan suasana ini untuk menenangkan fikiran mereka seketika.

Kampung Agong tunggangan

Kampung Agong tunggangan
Picture by: @kampungagong

Destinasi pelancongan ini merupakan salah satu tarikan pelancong yang disokong oleh pelbagai jenis tunggangan menarik untuk pengunjungnya. Beberapa jenis tunggangan di tempat ini boleh dinikmati oleh orang dewasa mahupun kanak-kanak.

Untuk mengetahui jenis tunggangan yang terdapat di destinasi pelancongan ini, kami menyediakan maklumat berikut:

1. Lihat gergaji

Homestay ini dilengkapi dengan permainan jongkang-jongket yang cukup unik. Ini kerana permainan ini diperbuat daripada batang pokok kelapa yang sangat kukuh, jadi pengunjung boleh bermain jongkang-jongket dengan selamat dan selesa.

2. Trem

Trem akan sangat membantu pengunjung untuk mengelilingi tempat ini dengan lebih santai. Kerana, mereka tidak perlu menghabiskan tenaga untuk menikmati pemandangan sekeliling di tempat ini.

Pengunjung yang ingin menikmati pemandangan seluruh kawasan tempat ini boleh memanfaatkan trem ini. Jadi, anda tidak perlu berjalan sendirian untuk menikmati pemandangan ini.

3. Karnival

Satu lagi kenderaan di tempat ini ialah karnival. Walau bagaimanapun, tidak selalu ada karnival atau pertunjukan di sini. Dalam erti kata lain, hanya pada masa-masa tertentu sahaja karnival ini akan diadakan.

Baca Juga  Harga Tiket Mossy Forest 2023

Untuk mengetahui jadual karnival yang betul untuk tempat ini, anda boleh mengikuti laman rasmi Kampung Agong di media sosial.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @theluckygreysmith

Tempat ini bukan sahaja mempunyai pemandangan yang indah, malah terdapat banyak lagi tarikan lain yang boleh membuatkan pengunjung berasa lebih selesa untuk berlama-lama di sini. Di dalam Kampung Agong, akan terdapat sebuah kolam yang dipenuhi dengan bunga teratai.

Jadi, tidak hairanlah suasana di tempat ini kelihatan seperti kawasan luar bandar yang biasa terpapar dalam iklan. Selain itu, destinasi pelancongan ini juga dilengkapi dengan gerai kulinari yang mempunyai rasa yang sangat lazat.

Selepas melawat beberapa tunggangan ini, anda boleh pergi ke taman buah-buahan tropika di destinasi pelancongan ini. Bermula dari kelapa, betik, durian belanda, belimbing buluh, dan beberapa jenis buah tropika seperti ini akan disediakan.

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @kampungagong

Terdapat pelbagai jenis aktiviti yang boleh dilakukan oleh pengunjung tempat ini. Dengan cara itu, pengunjung tidak akan berasa bosan dengan pengalaman percutian mereka. Berikut adalah beberapa jenis aktiviti yang boleh dilakukan di destinasi pelancongan di Pulau Pinang ini:

1. Basikal

Antara aktiviti yang boleh dilakukan di sini ialah berbasikal. Anda boleh berbasikal sambil melihat pemandangan di sekelilingnya. Apabila anda melakukan aktiviti ini, anda boleh bersenam di bawah kesejukan pokok kelapa yang sangat tinggi.

2. Memberi Makan Ikan

Pada asasnya, Kampung Agong merupakan destinasi pelancongan semula jadi yang wajar dikunjungi oleh pelancong. Di dalam destinasi pelancongan ini akan terdapat kolam ikan yang sangat bersih. Kemudian, pengunjung boleh memberi makan ikan di dalam kolam.

3. Berkelah

Anda boleh menggunakan destinasi pelancongan yang satu ini untuk meluangkan masa berharga bersama keluarga, pasangan atau rakan anda. Dengan saiznya yang besar, tempat ini boleh dijadikan tempat perkelahan yang sangat menarik.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Burung Kuala Lumpur 2023

4. Melihat Proses Menuai Padi

Bagi pengunjung yang datang ke tempat ini pada musim menuai padi, mereka boleh melihat sendiri proses menuai padi. Ibu bapa boleh mengajak anak-anak melihat proses menuai padi, supaya dapat menambah ilmu.

5. Bersantai di Hammock

Terdapat beberapa buaian yang terdapat di tempat ini. Pada asasnya, buaian itu sendiri adalah buaian yang boleh memberikan keselesaan tersendiri kepada penggunanya. Pengunjung ke tempat ini boleh berehat di buaian sambil menikmati pemandangan yang indah.

6. Berkebun

Selain mengajar anak-anak menuai padi, anda juga boleh membawa anak-anak anda berkebun di tempat ini. Sudah tentu ini boleh menjadi pengalaman percutian yang menyeronokkan dan mendidik. Jadi, ibu bapa dinasihatkan untuk berkunjung ke sini apabila cuti tiba.

7. Menunggang kuda

Terdapat 5 jenis ekor kuda dengan nama yang berbeza di sini, iaitu Uncle Lucky, Princess Appalosa, Princess, Bushes, dan Snoopy. Dalam hal ini, pengunjung yang ingin melakukan aktiviti ini boleh memilih sendiri kuda mana yang akan menemani mereka untuk bersiar-siar.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @haneembokhri_

Kemudahan utama di tempat ini ialah homestay atau penginapan. Penginapan di sini boleh dibahagikan kepada beberapa kategori berbeza iaitu homestay terhad, homestay murah, homestay tempus, dan homestay Merbok.

Jika homestay terhad dan merbok boleh memuatkan sehingga 3 orang pengunjung, homestay murah dan tempus boleh memuatkan sehingga 4 orang. Penginapan ini dilengkapi dengan penghawa dingin, peti ais, pemanas air, dan lain-lain. Selain itu, tempat ini mempunyai beberapa kemudahan seperti:

  • tandas
  • Kawasan perkhemahan
  • Kawasan parking yang luas
  • Bilik sembahyang
  • Kedai masakan
  • Dan sebagainya

Lokasi Kampung Agong

Lokasi Kampung Agong
Picture by: @kampungagong

Walaupun baru dibuka pada Ogos 2019, destinasi pelancongan ini sentiasa dimeriahkan oleh pengunjung. Bagi anda yang berminat untuk menghabiskan masa bercuti di sini, anda perlu mengetahui lokasi yang tepat terlebih dahulu.

Baca Juga  Harga Tiket Zipline Shah Alam 2023

Alamat lengkap destinasi pelancongan ini ialah Kampung Bakar Kapor, Penaga, Pulau Pinang. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa tempat ini akan berada di tanah besar dan bukan di pulau itu.

Jadi, selepas memulakan perjalanan dari kawasan Kuala Lumpur dan tiba di Georgetown, anda boleh menyeberangi jambatan untuk ke kawasan tanah besar.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @kampungagong

Destinasi pelancongan semula jadi di kawasan Penaga ini dibuka setiap hari, jadi anda boleh melawat tempat ini pada bila-bila masa anda mahu.

Agong Village dibuka Isnin-Ahad 09:00–18:00. Walaupun tempat ini tidak dibuka sehingga petang, anda masih boleh menikmati pemandangan matahari terbenam yang indah dari destinasi pelancongan yang menarik ini.

Harga kemasukan

Harga kemasukan
Picture by: @kampungagong

Harga tiket masuk ke Kampung Agong akan dibezakan mengikut pengunjung itu sendiri, sama ada dari masyarakat tempatan mahupun warga asing. Untuk butiran lanjut, perhatikan butiran harga tiket masuk kampung agong berikut:

KategoriHarga kemasukan
Pelawat tempatan (4-11 tahun)RM5
Pelawat tempatan (matang)RM10
Pelawat adalah warga asing (4-11 tahun)RM12
Pelawat adalah warga asing (matang)RM18

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @theluckygreysmith

Tidak sedikit pengunjung yang ingin mendapatkan diskaun apabila membeli tiket masuk dari tempat ini. Walau bagaimanapun, promosi dan diskaun ini tidak boleh digunakan pada bila-bila masa, dan mempunyai peraturan dan keperluan mereka sendiri.

Biasanya, maklumat tentang promosi dan diskaun ini boleh didapati dari laman rasmi Kampung Agong. Jadi, anda mesti sentiasa dikemas kini tentang semua jenis maklumat yang berkaitan dengan destinasi pelancongan ini.

Kunjungi destinasi pelancongan ini untuk menghabiskan masa percutian yang lebih menyeronokkan. Selain itu, tempat ini juga boleh menjadi penyelesaian terbaik bagi mereka yang ingin berehat dan menenangkan fikiran buat seketika. Jadi, segera kunjungi destinasi pelancongan yang menarik ini!

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.