Harga Tiket Selangor Fruit Valley 2023

Harga Tiket Selangor Fruit Valley – Selangor Fruit Valley, dari namanya sudah boleh mengagak lawatan ini membawa konsep buah-buahan tropika. Di sana anda akan dihidangkan tumbuhan buah-buahan segar. Contohnya jambu batu, belimbing, nadi, itik dan sebagainya.

Buah-buahan yang bakal anda temui tentunya tidak jauh bezanya dengan buah-buahan di negara-negara Melayu yang lain. Walau bagaimanapun, di sini lebih unik dan pelbagai. Pada mulanya padang ini dibuat bagi memenuhi program Kerajaan Selangor dalam memajukan sektor pertanian. Inilah maklumat lengkap!

Tunggangan di Selangor Fruit Valley

Tunggangan di Lembah Buah Selangor
Picture by: @bardruladam

SFV adalah singkatan dari lawatan ini, iaitu sebuah ladang tropika dengan keluasan sekitar 646 hektar. Cukup lebar kan? Buah-buahan yang ditanam sudah tentu merupakan buah yang boleh hidup dan hidup subur dalam persekitaran tropika juga.

SFV dibangunkan oleh kerajaan untuk menjadikan kawasan itu berdaya maju dan mempunyai nilai komersial. Matlamat lain adalah untuk memulihkan industri pertanian dan perniagaan tani Malaysia. Apakah tunggangan yang terdapat dalam SFV ini?

1. Pavilion

Pavilion sendiri merupakan sebuah bilik pemerhatian yang terdiri daripada 3 tingkat. Tingkat atas adalah bilik pemerhatian yang digunakan oleh pengunjung untuk melihat semua lembah buah ini. Selain itu, ia turut dilengkapi dengan Dewan Seminar yang digunakan untuk majlis-majlis penting berkapasiti 30 orang.

Baca Juga  Harga Tiket Pantai Teluk Kemang 2023

Manakala di tingkat 2 terdapat surau dan bilik rehat. Tidak lupa juga Makmal Bio Tech. Ruang komersial terletak di tingkat bawah.

2. halaman Eco Bridge

Perjalanan kedua ialah Eco Bridge Page yang merupakan ruang santai untuk melihat keindahan pokok anggur dan landskap. Di kawasan ini juga terdapat restoran untuk pengunjung yang ingin menikmati hidangan kulinari.

3. Tapak Mini

Tapak mini itu terletak di Pusat Operasi SFV iaitu tanah dengan pelbagai tanaman seperti buah-buahan, herba, sayur-sayuran dan menternak. Anda boleh menjemput keluarga anda untuk belajar cara menanam yang baik dan menjaga mereka sehingga mereka berkembang.

4. Taman Rumah dan Ratusan Rumah

Selangor Fruit Valley juga menyimpan ratusan herba dan rempah ratus yang subur. Mereka ditanam dengan cantik dalam kombinasi dengan pelbagai spesies tumbuhan lain.

Di sekitar kawasan ini terdapat air terjun buatan yang masih dalam pembinaan dan dijangka siap dalam masa terdekat.

5. Taman Rusa

Tambahan pula, terdapat taman rusa yang menjadi perhentian pertama untuk kenderaan “Tram Ride”. Rusa yang ada di situ adalah spesies Rusa Demoransis. Sampai sini boleh faham kan?

6. Taman Arnab

Tunggangan yang paling menarik untuk kanak-kanak ialah Taman Arnab atau Taman Arnab. Kanak-kanak boleh bermain dan memberi makan kepada arnab sepuas-puasnya.

7. Naik Trem

Tram Ride ialah kenderaan yang khusus digunakan secara dalaman untuk pergi dari satu titik ke tempat lain. Jarak perjalanan lebih kurang 3-4 kilometer. Pastinya ini akan menjadi perjalanan yang cukup menyenangkan.

Pengunjung boleh menikmati suasana ladang yang sebenar. Memberi pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Anda boleh memanfaatkan tunggangan di atas yang telah disediakan oleh pihak pengurusan untuk mengisi percutian anda agar tidak membosankan.

Baca Juga  Harga Tiket Gua Tempurung 2023

Aktiviti di Selangor Fruit Valley

Aktiviti di Lembah Buah Selangor
Picture by: @shadlee9000

Selepas membaca beberapa rides di atas, sudah tentu anda boleh menjalankan aktiviti di bawah:

1. Makan Buah Segar dari Ladang

Seperti yang anda sedia maklum bahawa semua lokasi lawatan ini dipenuhi dengan buah-buahan, ia tidak akan lengkap jika anda tidak merasai buah yang ditanam. Anda tidak perlu risau kerana pengurus akan memberikan potongan terus dari pokok tersebut.

Selain itu, anda juga boleh membelinya dengan harga yang berpatutan sebagai cenderahati keluarga di rumah. Jika anda mencapai bilangan pembelian tertentu, anda akan mendapat kupon dengan banyak bonus untuk membeli buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Sekitar Taman Buah-buahan

Anda boleh melakukan di sekitar taman buah-buahan dengan dua cara. Mula-mula berjalan untuk berpuas hati dan menikmati setiap meter buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam. Yang kedua guna kenderaan dalaman supaya tak penat.

Bagi penggemar buah-buahan, sudah tentu tempat ini bagaikan syurga buat mereka. Lebih-lebih lagi pihak pengurusan menjaganya dengan sebaik mungkin. Jadi jangan ketinggalan keindahan Selangor Fruit Valley!

3. Selidik dan Belajar Menanam Buah

Pavilion yang telah diterangkan di atas, bukan sahaja berfungsi sebagai bilik mesyuarat, malah anda juga boleh membuat kajian di makmal yang disediakan. Sudah tentu dengan bimbingan pihak pengurusan untuk keselamatan dan keselesaan bersama.

Selain itu, bagi ibu-ibu yang gemar menanam buah-buahan, sudah tentu boleh terus belajar daripada yang pakar. Anda boleh meminta petua dan petua untuk berjaya menanam buah sehingga ratusan hektar seperti Fruit Valley.

4. Bergambar Bersama Keluarga

Memandangkan tempat ini mempunyai pemandangan yang sangat cantik dan sejuk, sudah tentu anda boleh bergambar dengan bebas. Sama ada di ladang buah-buahan, sayur-sayuran mahupun sangkar arnab. Bergambar sahaja tidak lengkap, jadi kena bawa keluarga ke sini.

Baca Juga  Harga Tiket Big Red Strawberry Farm 2023

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @nurashikhin5

Terdapat beberapa kemudahan yang boleh anda nikmati antaranya:

1. Kafe

Jika terlupa membawa bekal dari rumah dan perut sudah terasa lapar, lebih-lebih lagi ketika membawa anak-anak, bolehlah singgah ke kafe di lokasi pelancongan tersebut. Mengenai menu, tidak dinafikan, semuanya sedap dengan harga yang berpatutan.

2. Tandas

Anda boleh menemui tandas dengan mudah di lokasi pelancongan ini, walaupun agak luas, pihak pengurusan telah menjangkakan perkara ini supaya pengunjung tidak perlu berjalan terlalu jauh ketika ingin ke tandas.

3. Masjid

Ruang solat ditujukan untuk sesiapa sahaja yang beragama Islam. Dibuka pada bila-bila masa dengan peralatan yang lengkap.

4. Tempat Bersantai

Terdapat beberapa tempat untuk berehat untuk sekadar duduk menikmati pemandangan dan udara di Selangor Fruit Valley.

Lokasi Selangor Fruit Valley

Lokasi Lembah Buah Selangor
Picture by: @jac_choong

Lokasi pelancongan ialah di KM 7, Jalan Bestari Jaya Batang Berjuntai, Rawabg, 45600 Bestari Jaya Selangor Darul Ehsan. Anda boleh mencarinya dengan mudah melalui Peta Google atau menghubungi pihak pengurusan di [email protected] dan telefon 016-688-0792.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @nurashikhin5

Jadi untuk waktu operasi, anda boleh datang ke tempat ini dari jam 09.00 pagi hingga 4.00 petang. Tempat ini dibuka dari hari Sabtu hingga Khamis. Jadi jika anda datang pada hari Jumaat anda tidak akan dapat menikmati keindahannya.

Harga Tiket Selangor Fruit Valley

Harga kemasukan
Picture by: @uddin_zainal

Berikut adalah harga tiket masuk jelajah Fruit Valley Selangor:

DomestikHargaPelancong Antara Negara/AsingHarga
matangRM20matangRM35
Kanak-kanakRM15Kanak-kanakRM30
Warga emas/khususRM15Warga emas/khususRM30

*3 Tahun ke bawah tidak akan dikenakan bayaran

 Promosi/Diskaun

Pengurus pelancongan menyediakan banyak diskaun pada hari Sabtu dan Ahad. Anda boleh memetik dan membawa buah-buahan dan sayur-sayuran dengan harga yang sangat berpatutan. Selain itu, terdapat juga permainan kanak-kanak yang diadakan secara tiba-tiba dan secara rawak bagi menjadikan suasana lebih ceria.

Bagaimana, selepas melihat beberapa ulasan di atas, adakah anda berminat untuk ke Selangor Fruit Valley bersama keluarga? Jangan lupa beli cenderahati di rumah! Kerana buah-buahan dan sayur-sayuran di sini sangat segar.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.