Harga Tiket Masuk Zoo Taiping 2023

Harga Tiket Zoo Taiping – Salah satu destinasi pelancongan Malaysia yang patut dikunjungi oleh pelancong dalam dan luar negara ialah Zoo Taiping. Ini kerana zoo ini mempunyai pelbagai tarikan yang tidak dapat ditemui di destinasi pelancongan lain.

Malah, destinasi pelancongan ini turut menggabungkan konsep pendidikan dan semula jadi, bagi menarik perhatian lebih ramai pengunjung. Terdapat beribu-ribu fauna yang dilindungi di zoo ini, jadi anda boleh mengajak anak-anak anda untuk menghabiskan masa bercuti di sini.

Tunggangan Zoo Taiping

Tunggangan Zoo Taiping
Picture by: @zootaiping

Pada asasnya, tidak terdapat terlalu banyak tunggangan di tempat ini, tetapi ini tidak menjadikannya kurang menarik. Salah satu tunggangan di tempat ini ialah kereta api mini. Kereta api kanak-kanak di zoo ini boleh digunakan untuk bersiar-siar dengan lebih selesa.

Selain itu, pemandu tren juga akan memberi penerangan lengkap tentang haiwan di zoo ini. Jadi, kanak-kanak dapat mengenali lebih lanjut tentang keunikan setiap haiwan tersebut.

Tarikan di Zoo Taiping

Tarikan di Zoo Taiping
Picture by: @zootaiping

Untuk menarik perhatian lebih ramai pengunjung, destinasi pelancongan memerlukan beberapa tarikan yang pelbagai. Ini kerana kebanyakan pelancong akan memilih destinasi pelancongan yang dilengkapi dengan pelbagai tarikan baharu, menyeronokkan dan unik.

Dalam hal ini, zoo yang terletak di Perak, Malaysia menyediakan pelbagai jenis tarikan yang sangat menarik iaitu:

Baca Juga  Harga Tiket Sunway Pyramid Ice Skating 2024

1. Night Safari Zoo Taiping

Tarikan utama zoo ini ialah safari malam di dalamnya. Seperti namanya, tarikan ini hanya boleh dinikmati oleh pengunjung pada waktu malam. Jadi, sangat digalakkan untuk anda mengunjungi zoo ini pada waktu malam.

Salah satu peralatan yang perlu dibawa untuk menikmati acara safari ini ialah lampu suluh. Dengan membawa lampu suluh seperti ini, anda akan lebih mudah untuk melihat pemandangan dan haiwan di sekelilingnya.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk sentiasa ingat bahawa lampu suluh ini tidak boleh dihidupkan secara sembarangan. Dalam erti kata lain, pelawat mungkin tidak menyalakan lampu suluh di hadapan mata haiwan itu. Kerana, ini boleh menjadikan haiwan itu agresif dan menyerang pengunjung lain.

2. Rumah kepada Ribuan Haiwan Comel dan Unik

Terdapat 200 spesies haiwan yang terdapat di zoo ini. Bermula dari harimau, orang utan, zirafah, badak sumbu, singa, hinggalah gajah yang boleh anda lihat dengan mengunjungi tempat ini. Bukan itu sahaja, terdapat banyak lagi jenis haiwan unik yang tinggal di Zoo Taiping.

Kerana, zoo ini juga digunakan sebagai tempat pembiakan dan pemuliharaan haiwan liar. Oleh itu, tidak hairanlah di zoo ini anda boleh menemui pelbagai jenis haiwan yang tidak dapat dilihat di beberapa zoo lain.

Aktiviti di Zoo Taiping

Aktiviti di Zoo Taiping
Picture by: @zootaiping

Destinasi pelancongan zoo sememangnya dapat memberikan pengalaman percutian yang lebih menyeronokkan untuk ramai orang terutamanya kanak-kanak. Sebabnya, banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan di destinasi pelancongan ini.

Untuk mengetahui jenis aktiviti yang boleh dilakukan di zoo ini, sila lihat maklumat di bawah:

1. Memberi Makan Banyak Haiwan

Bilakah lagi anda boleh meminta anak-anak anda memberi makan berbilang haiwan sekaligus? Hanya dengan melawat zoo ini anda boleh melakukannya. Pada asasnya, haiwan di zoo ini hanya akan diberi makan pada waktu tertentu sahaja.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Botanikal Melaka 2023

Aktiviti memberi makan haiwan ini boleh dilakukan dari jam 09:00-12:00. Jadi, bagi pengunjung yang ingin melakukan aktiviti ini bersama anak-anak, mereka dinasihatkan untuk berkunjung pada waktu pagi atau petang.

2. Bergambar Dengan Pelbagai Jenis Haiwan Comel

Apabila melawat zoo ini, anda bukan sahaja boleh bergambar dengan haiwan yang comel, malah anda juga boleh bergambar dengan haiwan yang menakutkan seperti harimau, singa mahupun ular.

Sementara itu, pelancong yang tidak mahu bergambar dengan haiwan tersebut juga boleh memanfaatkan pemandangan yang indah di sekitar tempat ini untuk mengambil gambar yang cantik. Kerana, persekitaran di sekitar tempat ini sangat cantik dan dipenuhi dengan pokok-pokok hijau yang cantik.

3. Berkelah

Untuk melakukan aktiviti ini di kawasan zoo, anda perlu mencari tempat yang benar-benar selamat untuk digunakan. Pastikan anda tidak melakukan aktiviti ini di tempat yang terlalu dekat dengan kandang haiwan liar.

Selain itu, pengunjung juga boleh membawa bekalan sendiri untuk melakukan aktiviti ini. Dengan cara itu, detik percutian akan terasa lebih seronok, mengujakan dan sukar untuk dilupakan.

Kemudahan di Zoo Taiping

Kemudahan di Zoo Taiping
Picture by: @snshahmira

Kepelbagaian kemudahan yang terdapat di tempat ini juga menjadi tarikan utama yang menarik minat pelancong untuk bercuti ke Zoo Taiping. Berikut adalah beberapa jenis kemudahan yang terdapat di Zoo Taiping:

Tempat letak kereta untuk motosikal dan kereta

  • Tandas awam
  • Bilik sembahyang
  • Bangku taman
  • Kedai masakan
  • Dan sebagainya

Lokasi Zoo Taiping

Lokasi Zoo Taiping
Picture by: @snshahmira

Zoo Taiping terletak di kawasan yang mudah dicapai dengan motosikal atau kereta. Malah, laluan ke zoo juga boleh dilalui dengan bas, jadi guru yang ingin membawa pelajar ke sini boleh menggunakan bas untuk sampai ke mereka.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Kemaman 2023

Zoo Taiping terletak di Jl. Pekeliling, Taman Tasik Taiping, Perak, Malaysia dan lokasinya sendiri sangat mudah didapati, lebih-lebih lagi Google Maps sedia membantu anda sampai ke lokasi ini dengan mudah.

Lokasi zoo ini agak jauh dari kawasan Kuala Lumpur, jadi sangat digalakkan untuk anda memandu kenderaan yang selesa, seperti kereta, bas atau kereta api awam. Dengan cara itu, perjalanan tidak akan terasa sukar dan memenatkan.

Waktu Operasi Berkenaan

Waktu Operasi Berkenaan
Picture by: @zootaiping

Walaupun tempat ini dibuka setiap hari, terdapat waktu operasi khas untuk tempat ini yang patut diketahui pengunjung. Zoo Taiping dibuka dari jam 08:30-18:00. Jadi, anda boleh menikmati semua jenis pemandangan haiwan comel di tempat ini sepuas hati.

Sementara itu, waktu operasi untuk Night Safari di Zoo Taiping adalah berbeza, bermula dari jam 20:00-23:00. Oleh itu, pengunjung yang ingin melakukan aktiviti ini mesti datang pada masa yang sesuai.

Harga Tiket Masuk Zoo Taiping

Harga kemasukan
Picture by: @zootaiping

Tiket Zoo Taiping akan dijual pada harga yang sangat berpatutan, justeru zoo ini juga boleh dijadikan destinasi lawatan sambil belajar untuk murid-murid sekolah. Berikut ialah butiran terkini harga tiket masuk untuk destinasi pelancongan ini:

KategoriHarga Tiket
Tiket masuk zoo (kanak-kanak)RM8
Tiket masuk zoo (dewasa)RM16
Tiket masuk safari malam (kanak-kanak)RM10
Tiket masuk safari malam (dewasa)RM20
Tiket kereta api mini (kanak-kanak)Gratis
Tiket kereta api mini (dewasa)Gratis

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @snshahmira

Promosi atau diskaun yang dikenakan untuk tempat ini boleh diperolehi daripada aplikasi tempahan tiket dalam talian. Biasanya, terdapat diskaun besar-besaran yang ditawarkan oleh aplikasi ini. Jadi, anda boleh memanfaatkan kewujudan promo ini sebaik mungkin.

Kunjungi Zoo Taiping bersama anak-anak anda, untuk memberikan pengalaman percutian yang lebih unik dan menarik. Zoo ini membawa konsep terbuka, supaya pengunjung lebih bebas melihat haiwan di dalamnya.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.