Taman Tasik Taiping 2023: Taman Paling Cantik

Destinasi pelancongan di bandar Taiping tidak kurang menariknya berbanding kawasan lain seperti Selangor dan Kedah. Salah satu lawatan yang wajib dikunjungi ketika bercuti di bandar Taiping ialah Taman Tasik Taiping. Pelancongan ini mempunyai daya tarikan yang indah, sehingga ramai pelancong tempatan dan asing mengunjunginya.

Taman pelancongan ini berusia lebih daripada 130 tahun, menjadikannya taman tertua. Malah ia mempunyai keluasan 64 hektar, menjadikannya taman terbesar dan tercantik di Malaysia.

Tunggangan di Taman Tasik Taiping

Tunggangan di Taman Tasik Taiping
Picture by: @rohimie_

Pelancong yang berkunjung pada umumnya hanya untuk menyegarkan diri. Tetapi di taman ini, pengunjung masih boleh mencuba tunggangan yang menarik iaitu menaiki bot.

Jika anda ingin mencuba kenderaan ini, sudah tentu anda akan dikenakan bayaran. Harga yang ditawarkan tentunya juga berbeza untuk jenis bot yang ada.

Harga tiket untuk Bot Kayuh Berkembar setiap Perjalanan (maksimum 2 dewasa, 1 kanak-kanak dan 1 kanak-kanak di bawah 3 tahun) ialah RM 12.70 selama 30 minit. Manakala Bot Swan Paddel (maksimum 4 dewasa) berharga sekitar RM 21.20 dan mengambil masa 30 minit.

Jika anda sudah membayar tiket, anda boleh memilih jaket mengikut saiz yang ada untuk keselamatan. Dengan menaiki kenderaan ini, pengunjung boleh berkayuh sepuasnya untuk menikmati keindahan alam semula jadi yang mengelilingi taman tersebut.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @rohimie_

Tidak jauh bezanya dengan lawatan taman secara umumnya, Taman Tasik Taiping sememangnya tempat yang dipenuhi pokok dan bunga. Tetapi itu tidak bermakna pengunjung tidak boleh mencuba tarikan dalam lawatan ini.

Baca Juga  Harga Tiket Mardi Cameron Highland 2023

1. 10 Tasik Buatan

Taman Tasik sebenarnya merupakan tarikan pelancong yang disertai dengan tasik buatan. Pengunjung boleh menemui 10 tasik buatan yang boleh merosakkan kedua-dua mata dan minda.

Anda boleh bayangkan, kewujudan tasik buatan ini sudah tentu akan menjadikan suasana lebih indah. Tasik buatan yang dimaksudkan ialah Tasik Swan, Tasik Selatan, Tasik Rimba, Tasik Barat, dan sebagainya.

2. Taman Bunga Tulip

Selain tasik buatan, pengunjung juga boleh menikmati taman bunga tulip yang masih berada di kawasan taman. Taman ini menyajikan bunga tulip pelbagai jenis dan corak yang boleh memanjakan mata yang memandang.

3. Hutan Mini

Tarikan terakhir ialah meneroka hutan mini di kawasan bukit. Tetapi jarak untuk sampai ke hutan mini itu agak jauh. Malah mengambil masa lebih kurang 3 jam untuk sampai ke lokasi.

Tetapi jika mahu lebih cepat, pengunjung boleh menyewa kenderaan di kawasan taman. Kenderaan yang boleh disewa ialah Jeep, 4D dan sebagainya.

Aktiviti di Taman Tasik Taiping

Aktiviti di Taman Tasik Taiping
Picture by: @neovenum_adventures

Sebenarnya, terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan di taman tertua di Malaysia ini. Berikut adalah pelbagai aktiviti dan tempat yang boleh dilawati bersama keluarga:

1. Dapatkan kreatif di Taman Permainan

Di taman ini terdapat cukup banyak taman permainan khas untuk kanak-kanak. Kawasan untuk bermain di tempat ini agak luas jadi sesuai untuk menghabiskan masa anak-anak bosan di taman.

Taman permainan ini sentiasa dipenuhi dengan kanak-kanak dan semua peralatan benar-benar diselenggara dengan baik. Sudah tentu berbeza dengan taman permainan lain, yang kebanyakannya tidak diselenggara dengan baik. Pihak pengurusan taman telah menjaganya dengan baik.

2. Menjelajah Taman dengan Menyewa Basikal

Masih belum diketahui umum bahawa di taman ini terdapat tempat untuk menyewa basikal. Sudah tentu basikal ini boleh digunakan untuk mengelilingi Taman Tasik Taiping. Terdapat juga beberapa jenis basikal untuk disewa dan terdiri daripada satu atau beberapa tempat duduk.

Baca Juga  Bukit Jelutong Eco Community Park 2023

Dengan basikal sebegini, sudah tentu boleh bawa anak, kawan mahupun keluarga. Untuk pilihan jenis basikal, terdapat basikal single yang terdiri daripada tempat duduk, twin, 2 + 1, double, 1 + 1, dan banyak lagi.

3. Berjoging atau Gimnastik

Jogging memang tidak dinafikan sebagai aktiviti yang boleh membakar banyak kalori. Laluan khas untuk berjalan atau berlari telah disediakan di taman ini. Dengan cara itu, ia tidak akan melanggar kenderaan yang lalu lalang.

Pengunjung dibenarkan berjoging atau bersenam bersama di ruang kosong yang disediakan. Ini pastinya akan menjadi aktiviti yang menarik dan sihat.

4. Mendaki ke Bukit Akhir

Lokasi taman yang indah ini adalah di kaki Bukit Larut. Jika dilihat dari jauh, jelas kelihatan pemandangan hijau menawan Bukit Larut. Nak naik bukit boleh guna 4WD.

4WD ini telah disediakan khas oleh Pejabat Pelancongan Bukit Larut untuk pengunjung. Kadar yang dikenakan untuk dewasa ialah RM6, manakala kanak-kanak di bawah umur hanya RM3. Jadual perjalanan bermula pada jam 8 pagi hingga 5 petang.

5. Berkelah Bersama Keluarga

Taman ini terkenal dengan pemandangan yang sangat cantik dan menawan. Terdapat banyak rumput di taman ini yang kelihatan terjaga dan kemas. Suasana yang dipersembahkan oleh taman ini terasa begitu tenang dan damai.

Terdapat begitu banyak pokok yang tumbuh sehingga menimbulkan kesan yang malap dan sejuk. Ia sesuai untuk melepaskan keletihan dan tekanan yang dialami. Selain itu, ia juga boleh dijadikan tempat perkelahan bersama keluarga.

Kawasannya sangat luas dengan arah menghadap tasik. Ramai pengunjung yang berkelah di tepi tasik dengan memasang khemah pada malam itu.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @lookingatmyworldthrumyeyes

Pihak pengurusan Taman Tasik Taiping telah menyediakan kemudahan yang lengkap bagi menyokong keselesaan pengunjung yang datang iaitu:

  • Ruang parking yang luas.
  • Bangku taman.
  • Tandas awam.
  • Jambatan zigzag.
  • Trek untuk kasut roda.
  • Bilik refleksologi.
Baca Juga  Harga Tiket Taman Botanikal Melaka 2023

Lokasi Taman Tasik Taiping

Lokasi
Picture by: @chanelchoong

Taman Tasik memang tempat yang pasti cantik dan sayang kalau tak terlepas. Akses ke lokasi tersebut boleh dikatakan sangat mudah untuk dilalui dan tidak jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Tempat letak kereta yang disediakan oleh lawatan ini juga agak luas dan strategik untuk pelancong yang datang. Alamat penuh terletak di Jalan Pekeliling, 34000 Taiping, Kota Perak, Malaysia.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @bartdrul

Setiap lawatan pastinya mempunyai waktu operasi yang berbeza, seperti yang berlaku di Taman Tasik Taping. Taman pelancongan ini dibuka hampir setiap hari dengan waktu yang sama, jadi ia boleh dikunjungi setiap hari dengan bebas.

Taman Taiping dibuka dari jam 08.00 pagi hingga 11.00 malam. Jam ini telah diselaraskan berdasarkan zon waktu tempatan iaitu waktu Asia atau Kuala Lumpur.

Harga Tiket Taman Tasik Taiping

Harga kemasukan
Picture by: @kse3336

Umumnya, harga tiket masuk pelancong adalah berbeza untuk hari bekerja dan cuti seperti hari Ahad dan cuti. Namun, jika anda ingin memasuki lawatan ini, anda tidak perlu lagi memikirkan tiket masuk kerana lawatan tersebut menyediakan akses percuma untuk pengunjung.

Walaupun percuma, jika anda ingin mencuba menaiki bot atau kenderaan ke Bukit Larut atau bersiar-siar di sekitarnya, anda akan dikenakan bayaran. Kos sudah tentu sangat berbeza kerana ia bergantung kepada jenis kenderaan kenderaan yang dipilih. Secara umum, harganya sangat berpatutan dan tidak akan menguras poket anda.

Promosi atau Diskaun

Promosi atau Diskaun
Picture by: @phoebe820

Taman ini boleh dikunjungi secara percuma oleh sesiapa sahaja, baik pelancong tempatan mahupun asing. Supaya sudah pasti pengurus tidak akan memberikan sebarang promo atau diskaun langsung. Sesiapa yang berminat boleh datang sendiri tanpa memikirkan kosnya.

Taman Tasik Taiping merupakan satu lawatan yang tidak boleh dilepaskan apabila melawat kawasan Taiping Perak. Tempat ini sangat menarik kerana ianya percuma dan menawarkan pemandangan yang sejuk sehingga boleh dijadikan pilihan untuk berubat.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.