√ MONSOPIAD CULTURAL VILLAGE: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Monsopiad Cultural Village – Kampung Budaya Monsopiad, atau lebih dikenali sebagai Kampung Budaya Monsopiad, adalah sebuah destinasi menarik yang terletak di Sabah. Lokasi kampung budaya ini terletak di Penampang, hanya dalam jarak 15 kilometer dari pusat bandar Kota Kinabalu.

Tarikan

tarikan monsopiad heritage village

Kampung Budaya Monsopiad merupakan salah satu destinasi menarik di Kota Kinabalu yang patut dikunjungi oleh penduduk tempatan dan pelancong dari seluruh negara, termasuk yang datang dari luar negeri untuk melancong ke negeri Sabah. Terletak di daerah Penampang, perkampungan budaya ini hanya berjarak kira-kira 15 kilometer atau mengambil masa sekitar 22 minit perjalanan dari pusat Kota Kinabalu. Nama perkampungan budaya ini diambil sempena nama seorang pahlawan Kadazan terkemuka pada zaman dahulu, iaitu Monsopiad.

Di sini, terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh anda lakukan, dan anda juga akan dapat melihat bagaimana kehidupan budaya Monsopiad pada zaman dulu, termasuk makanan tradisional mereka, senjata, dan aktiviti harian seperti tarian tradisional, menyumpit, memarut sagu, dan banyak lagi. Tambahan pula, anda akan diberitahu tentang kisah pahlawan terkenal mereka, Monsopiad, yang sangat dihormati dalam masyarakat Kadazan.

Selain itu, di Kampung Budaya Monsopiad, anda berpeluang untuk melawat sebuah rumah yang dikenali sebagai ‘House Of Skull’. Rumah ini mengandungi lebih kurang 42 tengkorak manusia yang dikatakan merupakan tengkorak musuh yang telah dikalahkan oleh Monsopiad. Jika anda berhasrat untuk melawat rumah ini, disarankan untuk memberitahu petugas di sini terlebih dahulu, kerana terdapat beberapa peraturan yang perlu diikuti sebelum anda dapat memasuki rumah tersebut, dan petugas di sini akan menjelaskannya dengan terperinci.

Aktiviti

aktiviti monsopiad cultural village

1. Lawatan Berpandu

Nikmati pengalaman melawat Kampung Budaya Monsopiad dengan panduan pelancong dan pemandu tempatan yang menyertainya.

Sambil meneroka sejarah Monsopiad, seorang pahlawan pemburu kepala Kadazan yang penuh keberanian, serta menjadi legenda dan penyembah semangat, anda akan memahami bagaimana “Bobohizan” (Pendeta Besar Kadazandusun) memainkan peranan penting dalam pemerintahan kampung ini, menjaga keselamatan rohani dan kesejahteraan rakyat mereka.

Tetapi, puncak pengalaman lawatan ini adalah apabila anda melawat “House of Skulls,” tempat di mana anda dapat melihat 42 tengkorak manusia sebenar yang pernah dipenggal oleh tangan Monsopiad sendiri.

2. Belajar dan Rasai Hidangan Istimewa “Sabahan”

Apabila membincangkan tentang hidangan tradisional, Sabah mempunyai banyak lagi hidangan lazat yang kebanyakannya dijeruk atau diawet. Contohnya, terdapat Bambangan (Mangga liar), Tuhau (Halia liar), dan pelbagai hidangan lain yang tidak boleh dilepaskan.

3. Rasailah Wain Beras Tradisional Sabah

Kami mengalu-alukan anda untuk menikmati rasa wain beras tradisional Sabah yang dibuat dengan menggunakan pulut dan yis tempatan. Di sini, anda juga berpeluang merasai tiga jenis wain beras yang unik, iaitu Lihing, Talak, dan Sikat.

4. Sahut Cabaran Butod

Butod, yang merupakan larva kumbang sagu, adalah spesies kumbang kecil yang memakan pokok sagu semasa dalam peringkat bayi. Ia juga merupakan hidangan istimewa yang dihargai tinggi di Sabah dan Sarawak, dan telah dinikmati sebagai makanan yang memberikan khasiat kepada masyarakat orang asli selama berabad-abad. Jadi, adakah anda bersedia menerima cabaran ini?

5. Tonton dan Ambil Bahagian Dalam Cabaran Membuat Api

Pada zaman dahulu, para wanita perlu mempelajari kemahiran menyalakan api dengan kaedah tradisional yang dianggap sebagai syarat utama untuk perkahwinan. Jomlah datang dan mencuba untuk menentukan sama ada anda memenuhi syarat untuk melangkah ke jenjang perkahwinan!

6. Menyertai Permainan Tradisional

Mari belajar dan nikmati permainan tradisional seperti Tampanau (Berjalan di atas tongkat buluh), katapel, tempurung kelapa, dan tembak sumpit. Ia merupakan salah satu kaedah yang digunakan oleh lelaki pada zaman dahulu untuk berburu.

7. Buat Inai di Tangan Anda

Sila buat inai di tangan anda. Inai adalah sejenis pewarna semulajadi yang digunakan dalam seni henna. Ia sering digunakan untuk menghiasi tangan dan memberi hiasan yang indah serta sementara.

Harga Tiket Monsopiad Cultural Village

harga tiket monsopiad cultural village
Harga TourDewasaKanak-kanak
WarganegaraRM55RM35
Pelancong AsingRM65RM45

Baca Juga: Harga Tiket Mari Mari Cultural Village

Lokasi

lokasi monsopiad

Alamat: Kampung Kuai Kandazon, Jalan Putatan Ramayah, 89507 Penampang, Sabah

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/hJKML7sno4QgkFRXA

Nombor: +601114196488

Laluan

laluan monsopiad heritage

Untuk pergi ke bandar Donggongon di Penampang menggunakan bas, anda boleh mengambil Bas No. 13 dari stesen bas yang terletak di hadapan Dewan Bandaraya atau Wawasan Plaza di Kota Kinabalu.

Waktu Operasi & Persembahan

waktu operasi monsopiad

Waktu Operasi:

  • Isnin – Ahad : 9:00 pagi – 4:00 petang
  • Selasa: Tutup

Waktu Persembahan:

  • 11:00 pagi (Sesi Pagi)
  • 02:00 petang (Sesi Tengahari)

Kesimpulan

Rekreasi.my mengambil kesimpulan bahawa Monsopiad Cultural Village adalah destinasi pelancongan yang unik dan menarik di Sabah, Malaysia. Kampung ini menawarkan pengunjung peluang untuk merasai warisan budaya Kadazan-Dusun melalui pertunjukan tarian tradisional, pameran senjata tradisional, dan cerita tentang pahlawan tempatan, Monsopiad.

Baca Juga  √ KUAN WELLNESS ECO PARK: Aktiviti & Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.