√ ANNAH RAIS HOTSPRING: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Annah Rais Hot Spring – Sumber air panas alami yang menggunakan air bawah tanah yang dipanaskan secara geoterma boleh ditemui di pelbagai kawasan di Sarawak.

Dua destinasi terkenal di Kuching adalah Annah Rais yang terletak di hulu Jalan Puncak Borneo dan Kampung Panchor Dayak di Serian.

Tarikan

tarikan annah rais hotspring

Fenomena semula jadi di Annah Rais berlaku di tengah-tengah sungai, menambah keunikan sumber air panas tersebut.

Air yang mengalir dari kolam air panas Annah Rais bersifat jernih dan tidak keruh.

Banyak spekulasi muncul mengenai kandungan air panas ini yang mungkin mengandungi sulfur, silika, radium, selenium, boron, magnesium, mangan, litium, kalsium, natrium, kalium, perak, dan pelbagai mineral lain.

Namun, sehingga kini, belum ada kajian yang dilakukan untuk menentukan kehadiran mineral terlarut dalam mata air panas ini.

Kolam air panas Annah Rais, dipercayai ditemui kira-kira 300 tahun lalu, dibuka kepada orang ramai pada 2011.

Kolam air panas Annah Rais merupakan satu ciri semula jadi yang berasal dari air bawah tanah, dipanaskan melalui kuasa geoterma, dan dibawa ke permukaan, mengalir ke Sungai Semadang yang lebih dikenali sebagai Sungai Sarawak Kiri.

Di sana terdapat dua kolam, dengan satu lebih besar daripada yang lain. Pengunjung boleh duduk di sekeliling kolam yang besar atau yang lebih kecil, atau merendam kaki mereka di dalam tab mandi panas semula jadi.

Kolam yang lebih kecil di tengah sungai mempunyai kebocoran kecil. Tanpa kebocoran ini, air di kolam ini mungkin akan lebih panas daripada kolam yang lebih besar. Kelebihan kebocoran ini ialah membolehkan air sejuk dari Sungai Kiri Sarawak masuk dan menurunkan suhu air.

Pengunjung juga boleh mencuba merebus telur di kolam yang lebih kecil, walaupun keselamatan telur tersebut untuk dimakan tidak dapat dipastikan.

Walaupun tiada bukti saintifik mengenai kehadiran mineral terlarut dalam air, dikatakan bahawa mata air panas Annah Rais mengandungi kalsium sulfat, magnesium, dan silika. Mineral ini dipercayai dapat membantu merawat masalah sakit sendi dan otot.

Kolam air panas Annah Rais menarik minat penduduk tempatan dan pelancong, tetapi tujuan kedatangan mereka mungkin berbeza – ada yang datang untuk berubat dan ada yang tidak. Hari yang paling sibuk biasanya pada Sabtu, Ahad, atau cuti umum, dengan purata 100 orang yang datang untuk merendam di mata air. Pada hari minggu, kebanyakan pengunjung adalah pelancong.

Pengunjung dapat memilih antara air panas dan air sejuk. Bagi yang ingin menyejukkan badan, mereka boleh duduk di dasar sungai yang berbatu atau berpasir yang cetek. Fasiliti pancuran mandian luaran dan bilik persalinan juga disediakan untuk keselesaan pengunjung.

Khurafat

khurafat annah rais hot spring

Kolam air panas Annah Rais, yang dipercayai ditemui kira-kira 300 tahun lalu, dibuka kepada orang ramai pada tahun 2011.

Koperasi Ringin Edo menyatakan bahawa peneroka awal menganggap tempat itu sebagai suci untuk mencari pesona dan berkat.

“Menurut datuk, pada zaman dahulu, mereka yang meyakini kuasa khurafat akan pergi ke tempat ini untuk bermeditasi.

“Mereka membawa bersama mereka barang seperti telur, pisang, kentang tempatan, daun sirih, dan tembakau sebagai persembahan kepada roh jahat di sana.

“Mereka juga akan menyanyikan beberapa lagu rakyat untuk memuji semangat tersebut,” kenang lelaki berusia 63 tahun itu.

Ringin menceritakan bahawa semasa bermeditasi, biasanya antara jam 8 malam hingga 10 malam, seseorang akan tetap tenang walaupun diganggu oleh nyamuk atau serangga lain, atau melihat benda aneh, haiwan, atau ular yang melintas sebelum roh itu muncul.

Roh tersebut kemudian akan bertanya kepada individu tersebut apa yang diingininya.

“Menurut datuk saya, pada zaman dahulu lelaki sering meminta azimat supaya dapat mengahwini wanita pilihannya.

“Walau bagaimanapun, lebih kerap daripada tidak, roh itu akan memberitahu mereka bahawa dia tidak dapat memenuhi keinginan mereka kerana dia tidak berkuasa dan tidak dapat bertindak apa-apa.”

Ringin, yang dulunya seorang guru, juga berkongsi kisah yang didengarnya dari datuknya mengenai seorang wanita tua yang pergi bermeditasi untuk meminta bantuan daripada roh jahat agar dapat menyembuhkan matanya.

Wanita itu hampir buta, tetapi setelah bermeditasi, dia mendapat kembali penglihatannya.

“Ia mungkin hanya kisah atau kebetulan – tidak lebih dari itu. Atau mungkin juga khurafat. Bergantung kepada individu,” tegas Ringin.

Walau bagaimanapun, dia menegaskan bahawa berendam dalam air panas mineral di Annah Rais dapat membantu meredakan sakit sendi.

“Jika seseorang mengalami pembengkakan sendi, dia boleh mencelupkannya ke dalam air panas tersebut beberapa kali, dan mungkin kesakitannya akan berkurang.”

Harga Tiket Annah Rais Hotspring

harga tiket annah rais hotspring
Annah Rais HotspringHarga Tiket
KemasukanRM5

Baca Juga: Harga Tiket The Banjaran Hotsprings Retreat

Waktu Operasi

waktu operasi annah rais hot spring

Setiap hari: 08:00 pagi – 05:00 petang.

Lokasi

lokasi annah rais hot spring

Alamat: Annah Rais, Kuching, Sarawak, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/7xwpCxhms2Hm5XSF6

Laluan

laluan annah rais hotspring

Perjalanan ke kolam air panas Annah Rais bermula dari Batu 10, Jalan Penrissen Lama, yang juga dikenali sebagai Jalan Puncak Borneo.

Setelah sampai di rumah panjang Annah Rais, sila menyeberangi jambatan Bailey dan teruskan perjalanan sejauh kira-kira 1km melalui jalan berbatu sebelum mencapai jambatan Bailey yang seterusnya.

Selepas melintasinya, teruskan memandu dan perhatikan ke arah kanan untuk melihat bangunan kayu dengan papan tanda yang menyambut – Selamat Datang ke Kolam Air Panas Annah Rais.

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Annah Rais Hotspring adalah destinasi menarik dan unik dengan pengalaman mandi air panas yang menyegarkan. Terletak di Annah Rais, tempat ini menawarkan kolam air panas dan suasana tenang. Sesuai untuk percutian bersama keluarga atau rakan-rakan, kami galakkan pelawat menikmati keindahan alam semula jadi di sini.

Baca Juga  Harga Tiket Poring Hot Spring Ranau Sabah 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.