√ JADI BATEK KL: Review, Class, Harga 2024

Jadi Batek – Batek Gallery merupakan sebuah destinasi utama bagi penggemar batik dan seni kraf di Kuala Lumpur. Sejak penubuhannya pada tahun 1976, galeri ini telah menjadi tempat yang menarik minat pelancong Kuala Lumpur yang gemar membeli-belah.

Tarikan

tarikan jadi batik

1. Jual Pelbagai Jenis Batik

Barangan batik yang dijual di sini merangkumi pelbagai jenis, termasuk panjang kain untuk pembuatan pakaian batik, pakaian siap pakai seperti gaun, blaus, tudung, pareo, kaftan, baju lelaki, pakaian kanak-kanak, alas meja, coaster, hiasan dinding, dan karya seni batik yang lain.

Di Malaysia, motif daun dan bunga adalah yang paling popular dalam batik, tetapi rekaan ikan dan haiwan turut dicipta terutamanya untuk pasaran pelancong.
Produk kraftangan lain yang ditawarkan termasuk kemeja-T, peralatan piuter, produk spa, sabun buatan tangan dari Langkawi, perhiasan, teh herba, kopi durian, rama-rama dan serangga yang dipasang, ukiran kayu dari Borneo, topeng dari Indonesia, beg dan bakul buatan tangan, barang kemas, dan cenderahati Malaysia.

2. Watch Batik Artist

Jadi Batek mempunyai pasukan kecil artis batik berbakat yang semuanya rakyat Malaysia. Sungguh mengagumkan untuk melihat kemudahan mereka mencipta karya seni mereka yang indah. Galeri ini membantu melindungi warisan Malaysia dengan menyediakan peluang kepada tukang-tukang ini untuk mencari rezeki daripada kraftangan lama ini.

3. Batik Class

Kami menyediakan kelas di mana pengunjung dapat mempelajari asas-asas batik, menguji kemahiran mereka sendiri, dan membawa pulang hasil karya seni batik sebagai kenangan perjalanan mereka.

Berikut adalah kos pelajaran yang merangkumi semua bahan dan alatan yang diperlukan:

Baca Juga  √ TASIK RABAN Lenggong: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024
SaizCottonSilkMasa
Small (20×20 cm)RM30<60 mins
Standard (30×40 cm)RM50RM8060 mins
Scarf (90×90 cm)RM90RM12090 mins
Pareo (90×200 cm)RM150RM200120 mins
T-shirtRM8060 mins

Harga Tiket Jadi Batek

harga tiket jadi batek

Tiada bayaran dikenakan untuk menonton artis batik di tempat kerja dan tiada kewajipan untuk membeli apa-apa.

Baca Juga: Pasar Siti Khadijah

Waktu Operasi

waktu operasi jadi batek kl

Setiap hari: 09:00 pagi – 05:30 petang.

Lokasi

lokasi jadi batek

Alamat: 30, Jalan Inai, Imbi, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/oMj1po9mkeUt7pXN7

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa artikel Jadi Batek menggambarkan dengan terperinci keindahan dan keunikan dalam proses pembuatan kain batek, menekankan pentingnya melestarikan warisan seni tradisional ini. Melalui artikel ini, kami menyedari betapa pentingnya penghargaan terhadap keahlian tinggi para pengrajin batek dan bagaimana warisan budaya ini menjadi sebahagian daripada identiti seni Malaysia yang kaya.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.