Harga Tiket Flora Park Cameron Highland 2023

Harga Tiket Flora Park Cameron Highland – Suka bunga? Jika ya, adakah anda ingin pergi bercuti ke taman bunga? Di Pahang terdapat sebuah taman bunga yang sangat cantik, terkenal dan boleh menjadi tempat bergambar yang menarik iaitu Flora Park Cameron Highland.

Berada di sini, anda akan melihat banyak bunga yang sangat cantik dan sesuai untuk mata anda. Berminat? Jom lihat pelbagai maklumat mengenai destinasi pelancongan yang satu ini.

Tunggangan di Flora Park Cameron Highland

Tunggangan di Flora Park Cameron Highland
Picture by: @chanwon92

1. Tunggangan luar

Apabila menaiki tunggangan luar, pelancong akan menemui tangga yang kelihatan tidak berkesudahan. Sila ikuti langkah-langkah ini secara santai supaya anda tidak terlalu letih selepas tiba di puncak. Di arena luar ini, anda akan menemui aktiviti bergambar.

  1. Photobooth Point 1 sudah separuh jalan. Di sini cuaca agak sejuk walaupun akan terasa panas juga. Walaupun begitu, dari ketinggian ini anda boleh melihat banyak bunga yang tersusun sangat cantik
  2. Gerai foto di bahagian atas. Ini adalah photobooth yang boleh didapati selepas anda berjaya menyelesaikan 251 langkah. Selain photobooth, terdapat juga sebuah kafe di sini yang boleh anda kunjungi untuk mengisi semula tenaga anda selepas mendaki sebentar

2. Tunggangan dalaman

Dalam tunggangan dalaman, boleh dikatakan hampir setiap sudut boleh digunakan sebagai latar belakang foto yang sangat cantik. Terdapat begitu banyak jenis bunga dan mungkin ada di antaranya yang anda tidak pernah lihat.

Baca Juga  Harga Tiket Mardi Cameron Highland 2023

Tarikan di Flora Park Cameron Highland

Tarikan di Flora Park Cameron Highland
Picture by: @chanwon92

Seperti namanya, taman bunga ini memaparkan tarikan dalam bentuk bunga yang banyak. Bunga ini sangat pelbagai dan terdiri daripada pelbagai warna. Selain itu, terdapat juga tiga pilihan pakej pelancongan yang boleh ditempah antaranya:

1. Manis & Simple

Pakej ini hanya tersedia untuk 2 orang dewasa pada harga RM 228 dan bagi setiap tambahan peserta dewasa, bayaran tambahan sebanyak RM 100 seorang juga akan dikenakan. Had maksimum penambahan peserta ialah 4 orang kerana pakej ini hanya untuk maksimum 6 orang sahaja.

2. Taman Keluarga

Family Garden juga hanya disediakan untuk dua orang sahaja dengan harga RM 238. Jika ada tambahan peserta kanak-kanak, ada bayaran tambahan sebanyak RM 40. Tetapi jika tambahan peserta dewasa, bayaran tambahan ialah RM 80.

Sama seperti pakej sebelum ini, dalam pakej ini penambahan maksimum peserta hanya 4 orang sahaja. Sebabnya, jumlah maksimum orang yang mengikutinya hanya 6 orang sahaja.

3. Taman Mewah Impian

Pakej ini hanya dibenarkan maksimum 4 pelawat sahaja. Manakala harga pula ialah RM 488.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @chanwon92

4. Memburu Foto

Taman bunga patut dibarisi sebagai salah satu tempat memburu foto terbaik, termasuk ketika anda berada di taman bunga yang satu ini. Kedua-dua kawasan luar dan kawasan dalam sama-sama menampilkan keindahan yang patut diabadikan.

Terdapat juga beberapa photobooth yang boleh digunakan untuk mengambil gambar. Semestinya jika keadaan taman itu sesak, maka anda perlu beratur bersama pengunjung lain untuk dapat bergambar di photobooth berkenaan.

Antara tempat bergambar yang menarik di sini ialah kerusi bulat. Ini adalah kerusi yang sesuai dengan anda berdua dengan pasangan anda dengan latar belakang pemandangan semula jadi yang sangat indah.

5. Naiki Tangga untuk Menuju ke Bukit

Di sini terdapat banyak tangga putih yang akan membawa anda ke puncak bukit. Tangga ini adalah salah satu tunggangan istimewa di sini kerana ia seolah-olah menjadi cara untuk anda mencapai langit.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Buaya Melaka 2023

6. Menikmati Keindahan Pelbagai Bunga

Di taman bunga ini, setiap pengunjung berpeluang menikmati keindahan bunga-bungaan yang tumbuh subur di situ. Bunga ini selain pelbagai jenis, juga terdiri daripada pelbagai warna.

7. Membeli Succulents

Anda sangat suka bunga berair? Jika ya, adalah berita baik bahawa pengunjung boleh membeli bunga ini di sini. Bunga berair yang wujud juga terdiri daripada pelbagai warna yang sangat menarik.

Sudah tentu, mempunyai succulents bermakna perlu meluangkan sedikit masa untuk menjaga mereka apabila anda pulang ke rumah. Bunga ini bersaiz mini dan sangat sesuai untuk diletakkan di dalam rumah.

8. Berehat Di Antara Tumbuhan Petunia

Berehat dari kesibukan di tengah-tengah petunia adalah pengalaman yang sangat menyenangkan. Tumbuhan ini sangat menarik dan berada di sini, anda akan dikelilingi oleh dinding yang dipenuhi dengan bunga.

Rehat boleh dilakukan di sini dengan menggunakan kerusi santai yang telah disediakan. Di sini, anda boleh berehat secukupnya sambil menikmati pemandangan bunga-bungaan serta menghirup udara segar.

9. Minum kopi

Terletak di Flora Park Cameron Highland, aktiviti riadah semuanya boleh dilengkapkan dengan menghirup segelas kopi. Anda boleh melakukan ini di atas bukit, tepatnya di The Views Glass House Café.

Selain kopi, kafe ini turut menyajikan menu lain yang juga patut dicuba. Mengenai kopi, di kafe ini ada yang dinamakan Kopi Kotor. Kononnya, kopi ini memberikan rasa yang unik dan akan sangat sesuai apabila digabungkan dengan menikmati pemandangan taman bunga yang sangat indah.

10. Mendaki Tangga ke Langit

Boleh dikatakan menaiki tangga adalah kemuncak lawatan ke taman bunga ini. Dinyatakan terdapat 251 anak tangga di sini dan semasa dalam perjalanan, pengunjung akan bertemu dengan booth foto.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Bijih 2023

Begitu juga selepas tiba di puncak, terdapat juga photobooth yang lengkap dengan kafe di mana anda boleh menikmati makanan dan minuman. Menariknya, tangga di sini berwarna putih dan kecerunannya seolah-olah menunjukkan bahawa ia menuju ke langit.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @j0.ms
  • Ruang parking yang luas
  • Tempat untuk menunggu pengangkutan yang akan menjemput anda terus ke taman
  • 4WD atau Pacuan Empat Roda
  • tandas
  • Kafe

Lokasi

Lokasi
Picture by: @j0.ms

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Flora Park Cameron Highland berada di Pahang, tepatnya di Brinchang. Lokasi khusus itu sendiri adalah di Cameron Highland dan untuk ke sana anda boleh menggunakan kenderaan persendirian atau menaiki bas.

Selepas tiba di lokasi parkir, anda boleh terus meletakkan kenderaan anda di sini dan kemudian anda akan dijemput menggunakan pacuan 4WD atau empat roda untuk terus ke taman bunga. Sudah tentu, bayaran pengambilan termasuk dalam harga tiket masuk.

Sila ambil perhatian juga bahawa jika anda membawa kereta, terdapat bayaran letak kereta yang perlu dibayar. Bayaran letak kereta ini adalah sekitar RM 6 dengan tempoh 2 jam. Oleh itu, masa melawat juga dihadkan kepada 2 jam sahaja.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @anawahida_adshuk

Waktu operasi taman bunga yang sangat cantik ini setiap hari ialah 10.00 pagi hingga 6 petang. Tetapi di sini terdapat dua pembahagian masa, setiap satunya adalah 2 jam, seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Pembahagian masa adalah seperti berikut.

  • Slot Pertama dari 10am hingga 12pm
  • Slot kedua adalah dari pukul 3 petang hingga 5 petang

Harga Tiket Flora Park Cameron Highland

Harga kemasukan
Picture by: @anawahida_adshuk

Pengunjung hanya boleh membeli tiket masuk selepas turun dari trak yang mengambil mereka. Tempat membeli tiket adalah di sebelah pintu masuk dan harga adalah seperti berikut:

KategoriHarga
Pelawat DewasaRM50
Pelawat TempatanRM45
Pelawat Kanak-kanak Berumur 4 – 12 TahunRM25

Anda boleh datang ke Flora Park Cameron Highland pada bila-bila masa pada waktu operasi. Namun, memandangkan tempat ini dipenuhi dengan tangga, sebaiknya jangan bawa anak kecil, orang tua dan pengguna kerusi roda.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.